SoukromyNosanek SoukromyNosanek komentáře u knih

☰ menu

Jak umírá demokracie Jak umírá demokracie Steven Levitsky

Kniha o historii americké demokracie vydaná příliš brzy. Už z toho je vidět jistá neobjektivita, kterou se autoři snaží vyvažovat, ne vždy se to ovšem daří. Takže zatímco dnes už víme, že největším Trumpovým prohřeškem bylo neuznání volební prohry a útok na Kapitol, v době vydání trnuli hrůzou z požadavku, aby voliči předložili platný osobní průkaz s fotkou (!). Jinak je alespoň první část snadno čitelná se zajímavými údaji nejen o USA, ale také třeba o Maďarsku, Chile, Venezuele a Turecku. Druhá polovina se už bohužel soustředí příliš na Ameriku a člověk může nabýt dojem, že za problémy dnešních USA můžou hlavně novodobí republikáni, znovuudělení volebního práva nebělošským obyvatelům a to, že už nepohodlní kandidáti nepodléhají atentátům. Což nevím, jestli je úplně dobrá zpráva pro svět.

06.02.2023 3 z 5


Hodina psodava Hodina psodava Veronika Matysová

Obálka vypadá jako nějaký klon Zaklínače, tak jsem po tom sáhl. A byla to chyba. Záplava jmen, nevysvětlených slov (Páč tak se asi pozná fantasy, ne aby se nedejbohové člověk opájel fantazií vybudovaného světa!), nelogičností (Vážně se dlužníci nevzdají všeho, včetně domu, aby se vyhnuli letálním následkům svých dluhů? Ne! Jejich dítě by se totiž nemělo kde ubytovat, až se za desítky let vykoupí ze zajetí!) a ubíjejícího slohu. Navíc mám od dočtení pupínky, kdykoli vidím napsané to písmeno mezi Q a S. Tady je totiž úplně všude!

03.01.2023 1 z 5


Na smrt Na smrt Jozef Karika

Už jsem přečetl ledacos a málo co se mnou pohne. Tady se mi ale párkrát zvedl kufr a jednou jsem se i rozbrečel. Hnus, bolest a přece silný zážitek. A jako bonus jsem získal chuť rozmlátit držku každýmu zpochybňovači holokaustu.

24.10.2022 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Ó, Poutníče a věčný hledači Pravdy, střez se tohoto plytkého příběhu s nesmyslně použitými velkými Písmeny a třib raději své Myšlenky obděláváním Zahrady své nebo hovory s Bližními.

19.04.2022 odpad!


Na vlnách odvahy a dobrodružství Na vlnách odvahy a dobrodružství Otakar Batlička

Vzpomínám, jak jsem to četl s baterkou pod peřinou a plánoval utýct do Ameriky stejně jako Ota.:-)

08.03.2022 5 z 5


Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

Dostal jsem tuhle knížku od starý, že prý by mi mohly být autorovy názory blízký. Dočetl jsem a běžel jí koupit pugét a bonboniéru. Hlavně abych jí ukázal, že takovej k***t fakt nejsem.

07.03.2022 odpad!


Sedmikostelí Sedmikostelí Miloš Urban

Atmosféra super, ale kdyby bulímie fungovala tak, jak je tu popsaný, tak blije každá druhá.

07.03.2022 3 z 5