Siwas Siwas komentáře u knih

☰ menu

Algar tarch Algar tarch Karolina Francová

Je velká škoda, že se o téhle knize ani o autorce víc neví. Obě si zaslouží víc pozornosti.

14.10.2013 5 z 5


Cesta Rudé tanečnice I Cesta Rudé tanečnice I Lucie Lukačovičová

Pět hvězdiček, protože mě nenapadá nic, co by je snížilo. Až na pár grafických chyb, ale příběh samotný byl výborný. A ve srovnání s jinými knížkami z edice Pevnost patří tahle mezi ty lepší. Na to, že na tom pracovalo pět autorů, mě výsledek překvapil. Doufám, že druhá část bude nejméně stejně dobrá.

31.07.2013 5 z 5


Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy China Miéville

Myslím, že napsat povídku tak, aby byla prostě pro většinu lidí minimálně "dobrá", je těžké. Samozřejmě se Miévillovi něco povedlo, něco bylo průměrné a u něčeho člověk přemýšlí, proč to vůbec ve sbírce je.
Kdybych měla hodnotit samotné povídky, za nejlepší považuji Základy, Hlášení o jistých událostech v Londýně, Heslo z lékařské encyklopedie, Jednotlivosti a Konec hladovění. Za takové, které mě zaujaly nápadem nebo něčím jiným, ale něco dalšího mé nadšení zase snížilo, Prostředník, Jack, Familiár, delší práce Amalgám, Pátrání po Jakeovi a Odlišná nebe. U čeho jsem se těšila, až obrátím poslední stránku a vrhnu se na něco jiného, byly povídky Míčkovna, Šťastné a veselé (i když mě zaujal nápad ohledně Vánoc, ale chuť to co nejrychleji dočíst byla silnější) a komiks Cestou na frontu (po jednom přečtení jsem to moc nepochopila, možná by pomohl druhý pohled, ale neměla jsem nutkání to tak udělat).

Jako celek je to ale dobrá práce. Všechny příběhy mají s ostatními podle mého podobnou atmosféru, nic tam neruší a pocit z celku je "harmonický", pokud to slovo můžu u New Weird použít. Miévillovy romány miluju, a i když jsem byla z některých povídek zklamaná, nemám ho jako spisovatele ráda o nic méně. O to víc se těším na další jeho román.

16.07.2013 4 z 5


Stíny v létě Stíny v létě Daniel Abraham

Dobrá letní horká atmosféra, uvěřitelné postavy, ale něco mi chybělo. Možná má kniha smůlu, že jsem po ní sáhla v období, kdy jsem narazila na spoustu skvělých knih, takže se neubráním porovnávání. Neměla jsem z toho ten skvělý pocit, že ve mně přečtení Stínů v létě něco zanechalo, něco, co si budu dlouho pamatovat. Doufám, že druhý díl bude lepší, autorův styl psaní se mi vcelku líbil a byla by to škoda. Jiné knihy v edici Moderní díla fantasy jsou podle mého názoru lepší a tahle za nimi kousek pokulhává.

19.05.2013 3 z 5


Tajná kniha Šerosvitu Tajná kniha Šerosvitu * antologie

S dočtením knihy jsem měla taky problémy, a velké. Ale dočetla jsem to a spokojená jsem nebyla. Dobrý nápad, spojit síly a v počtu pěti autorek napsat příběh, ne jen sbírku povídek se stejným tématem. Konečná podoba se mi ale nezalíbila. Nápad ale rozhodně zajímavý, co se týče Říše šera. Některé linie se mi líbily, jinými jsem se prokousávala horko těžko. V budoucnu se k ní už jistojistě nevrátím.

02.04.2013 3 z 5


Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Jedna z prvních sci-fi a musím říct, že jsem byla nadšená, když jsem knihu zaklapla. Taky mi chybělo větší popsání některých přístrojů, ale to se dá přežít. Nevím, jak bych se na to dívala teď s už většími zkušenostmi s četbou vědecko-fantastické literatury, ale myslím, že ne o moc hůř ani líp. Stalker se mi svou atmosférou opravdu líbil.

02.04.2013 4 z 5


Literatura a feminismus Literatura a feminismus Pam Morris

Zajímavý náhled do této problematiky. Shrnutí na konci každé kapitoly bylo opravdu vhodné a celkově byl text psán srozumitelně i pro někoho, kdo se v tomhle moc neorientuje. Jedna z mnoha odborných knih věnujících se literatuře, jejíž obsah mi zůstal v hlavě i dlouho po přečtení a neztratil se v chaosu neznámých a nevysvětlených slov, dlouhých souvětí a nedokončených myšlenek.

02.04.2013 4 z 5


Anatém Anatém Neal Stephenson

Nedokážu přidat nic, co by už zde nebylo napsáno. Pro mě prostě jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Přesvědčila mě, že stojí za to se do sci-fi žánru víc ponořit. Myslím, že ale tenhle způsob psaní a náročnost četby musí čtenář už mít rád (přiznejme si to, kniha rozhodně není nijak tenká a akce je tam v trochu jiném smyslu, než ji chápe běžný divák sledující "akčňáky"). Nenáročný čtenář to asi nevydrží. Příběh se rozjel asi až na dvousté stránce, ale kdo vytrvá, získá neuvěřitelný zážitek, k čemuž dopomáhá i skvělá grafická úprava (když nepočítám chybu v dodatku, jak už zde někdo psal, kdy na náčrtech zůstala značka "FPO").

02.04.2013 5 z 5


Generace A Generace A Douglas Coupland

Příběh se mi osobně moc nezalíbil a z pěti hlavních postav mi byly sympatické asi jen dvě. Je to sice zajímavý nápad, zpracovat, jaký dopad by vyhynutí včel mělo na lidstvo, ale něco mi během čtení připadalo špatně, nedotaženě. Ale co nejvíc srazilo mé hodnocení a požitek ze čtení byla typografická úprava. Největší překvapení byla neexistence odstavců, což se ale vzhledem k malé šířce textu dalo přežít, ale bohužel to nebylo všechno. Občasné chyby, které by měl opravit aspoň Word, neznalost typografických pravidel ohledně trojtečky... Kdoví, jestli by s lepší úpravou byl můj zážitek z četby stejný. Možná bych přidala jednu hvězdičku navíc.

02.04.2013 2 z 5