Generace A

Generace A https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129743/bmid_generace-a-65d4f3bf32d9a.jpg 3 27 7

Nejnovější román autora kultovní Generace X nás zavádí do blízké budoucnosti, kdy na Zemi vyhynou všechny včely. Příběh má pět vypravěčů z celého světa – Američana, Kanaďanku, Francouze, Novozélanďanku a Srílančana. Všech pět se následkem nečekaných okolností potkává na utajeném místě kdesi v USA, kde mají přispět k vyřešení celosvětové záhady.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Generation A , 2009


více info...

Přidat komentář

parvitas
28.02.2020 2 z 5

Príbeh o tom, ako vyhynuli včely. A o tom, ako sa po čase objavili, aby pichli piatich ľudí v rôznch častiach sveta. Vysvetlenie a záver bol taký nemastný-neslaný, predtým totiž dotyčných zhromaždili a testovali a potom ich vypustili ako celebrity... ale keď museli ísť na nejaký ostrov a rozprávať si príbehy... skrátka, prestalo ma to baviť. Aj keď sa z nich vďaka testom a želé z ich DNA stal organizmus piatich jedincov akosi prepojených. Ako včelstvo. No jo, a hlavne celý čas mi v hlave bežal verš: ,,... vysvetľujte zdrogovanej mládeži, že sa im nenačíta brúsny kotúč na veži...".

trudoš
29.04.2019 3 z 5

Prvotním úmyslem Douglase Couplanda evidentně nebylo psát sci-fi, ale spíše knihu, u které se může člověk pozastavit nad vlastní (ne)schopností oprostit se od společenských vlivů a technických udělátek moderní doby. V tomhle ohledu se mu daří skvěle, alespoň celou první polovinu. Vyprávění pojednává o pětici lidí z různých koutů světa, které bodne včela. Což zní poměrně všedně, dokud vám však nedojde, že včely v téhle verzi reality už před několika lety definitivně vyhynuly. Z celé pětice se tak prakticky přes noc stávají celebrity třetího milénia, ale také pokusní králici, kteří jsou bez slůvka vysvětlení izolováni od světa a všech jeho vlivů, aby mohli být do detailu prozkoumáni. Potud perfektní.
S druhou polovinou je to ale horší. Autor najednou nesmyslně vyrukuje s moderní variací Dekameronu (ovšem bez smyslnosti), a tak se místo kloudného závěru musíte prokousávat sérií mikropovídek, které jsou sice zábavné, ale že by něco osvětlily, to ani náhodou. Škoda, čekal jsem něco většího.


Sakulnikov
13.08.2018 3 z 5

Myšlenka dobrá, ale kniha ztratila v polovině dech a závěr prakticky chyběl.

ja17
11.05.2017 4 z 5

Knihu jsem koupila ve výprodeji, nejspíš i trochu chápu proč, ale zas úplně bych ji neodsuzovala. Anotace vám podle mě moc neřekne. Takže bych to vzala úplně od začátku.

Jedná se o příběh z budoucnosti. Ne až tak vzdálené, ale i když tam někde byly uvedeny letopočty, stále vám nedokážu přesně říct, kdy se to odehrává.
Příběh je psán vždy z pohledu jedné z pěti osob. Kdybych je měla zaškatulkovat tak asi Rebel, Populární holka, Rozmazlený Geek, 'Ta, co pořád nadává' a Chytrolín. Každý z jiného koutu světa. Jenže náhodou se stanou součástí projektu na záchranu vyhynulých včel a ostatního hmyzu. Každý popisuje tu svou cestu na výše zmíněné 'utajené místo'. Někdo protestuje, někdo se smíří, někdo se ztratí a někdo najde. Nechci moc spoilerovat, jelikož právě tato část mi přišla nejzajímavější.

V momentě kdy se dostanou na výše uvedené místo, stává se z příběhu tak trochu Dekameron (vypravování příběhu), což už není zrovna můj šálek kávy... vážně jsem se přemáhala pasáže nepřeskakovat. Pokud příběh právě čtete a máte stejný problém, s klidem vám mohu říct, že pokud neplánujete po dočtené filozofické zhodnocení díla, klidně je přeskočit můžete (ale ochudíte se o celkem zajímavé příběhy, i když s hlavní zápletkou souvisí jen obrazně). Jen ten poslední si určitě přečtěte. Ten je vážně důležitý!

A konec? Nechte se překvapit. Podle mě hodně lidí tento typ konce zklamal. Já ostatně čekala něco, úplně jiného, ale přesto jsem ráda, že to skončilo takhle. Autor se tak mnohem víc přiblížil realitě, než jiné dystopie. Pořád zapomínám, že tohle není Young Adult...tohle je taky o zamyšlení se...

Mimochodem po dočtení mi hned vytanula na mysli kniha BZRK. Je sice úplně o něčem jiném, ale svým způsobem na sebe zajímavě navazují. Moji další volbou je kniha z výprodeje jménem "Hra věží". Tohle už je úplně jiný žánr, ale určité zajímavé spojitosti zde vidím taky. Takže pokud jste tohle právě dočetli, proč nezkusit tyto knihy?

qydko
22.03.2017 3 z 5

Za mě průměr, nápad mě zaujal, ale čekala jsem víc.

józi.odkudkam
28.09.2015 2 z 5

Matná obálka, kladení polovin housky na protilehlá místa Země a informace, že když si prstem zatlačíte na dásně, vymáčknete ven trochu kašičky, co smrdí jak smrad z huby, jsou bohužel jediné věci, které mi z obdivuhodně unylého děje utkvěly v květáku. A taky jediné věci, kvůli kterým by eventuelně stálo za to si knihu půjčit. Nemáte zač! 2**

Siwas
02.04.2013 2 z 5

Příběh se mi osobně moc nezalíbil a z pěti hlavních postav mi byly sympatické asi jen dvě. Je to sice zajímavý nápad, zpracovat, jaký dopad by vyhynutí včel mělo na lidstvo, ale něco mi během čtení připadalo špatně, nedotaženě. Ale co nejvíc srazilo mé hodnocení a požitek ze čtení byla typografická úprava. Největší překvapení byla neexistence odstavců, což se ale vzhledem k malé šířce textu dalo přežít, ale bohužel to nebylo všechno. Občasné chyby, které by měl opravit aspoň Word, neznalost typografických pravidel ohledně trojtečky... Kdoví, jestli by s lepší úpravou byl můj zážitek z četby stejný. Možná bych přidala jednu hvězdičku navíc.

Štítky knihy

kanadská literatura včely

Autorovy další knížky

Douglas Coupland
kanadská, 1961
1999  68%Generace X
2012  55%Generace A
2006  78%Eleanor Rigby

Kniha Generace A je v

Právě čtených2x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce24x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x