ShotgunTokugawa ShotgunTokugawa komentáře u knih

☰ menu

Adept Adept Adam Przechrzta

@Racek213 Pokud se vám Adept líbil tak bych doporučil autorovu jinou sérii a to Démoni války a Démoni času míru. Ta se odehrává během druhé světové války a v letech po ní a kromě ruského "supermana" Alexandra Razumowského vystupují i Stalin, Berija a další historické postavy. Jsou zde opět nadpřirozené prvky, skvěle ukázaná "odvrácená" tvář bolševické říše ale při zachování svižné akce.

03.06.2022


Na stráži Na stráži Dmitry Glukhovsky

@OldFirehand Ten román vyšel rozdělený na dva díly i v originále. Pokud si od autora chcete přečíst nějakou novelu, tak doporučím Konec cesty. Je to také postapo a DG jej napsal během svého působení v Izraeli, když se schovával před raketami Hizballáhu.

03.06.2022


Adept Adept Adam Przechrzta

K této knize jsem se dostal úplně náhodou a nakonec jsem rád, že jsem se do tohoto experimentu pustil. Kdybych použil zkratku pro fandy polské sci-fi, tak série Materia Prima (tato kniha je prvním dílem této série) je svět knižní série S.T.A.L.K.E.R. posunutý z Běloruska do Polska (okupované Ruskou říší) a v čase do doby na počátku dvacátého století. I zde jsou příšery, ale nestvořila je radiace ale buď mágové nebo se do našeho světa dostali z jiné dimenze.
— Podobně jako ve stalkerovským knihách, se tu často celkem vtipně řeší vztahy mezi Poláky a Rusy a také zpodobnění magie v této knize je celkem hodně „realistické“ a má nějakou vnitřní logiku. Podobná je zde i docela temná atmosféra a celkem slušná akce. Také se zde často používají kousky originálních ruských slovíček a hlášek.
— Takže o čem je Adept? Kniha se odehrává na začátku dvacátého století v Varšavě. V ní a také v Petrohradě a Moskvě se nacházejí takzvané enklávy, což jsou území, ve kterých se objevují nebezpečné příšery z jiné dimenze. Hlavní hrdina Olaf Rudnicki během jednoho návratu z tohoto území pomůže ruským vojákům mířícím do Varšavy ubránit se útoku nebezpečného démona. Spřátelí se s velitelem těchto vojáků ruským šlechticem Alexandrem Samarinem. Olaf je alchymista a praktikuje i sparygickou medicínu a shodou různých náhod se zamotá i do politiky. A zjistí, že na pozadí šachů světových mocností probíhá ještě boj mezi různými frakcemi bytostí z jiné dimenze a pokud vyhrají ti špatní, bude to konec i našeho světa.
— Kniha má poměrně svižné tempo vyprávění, slušnou porci černého humoru, výtečnou atmosféru a dostatek akce. Svět Prima materie je povedeným mixem originálního alternativního světa s reálnými historickými postavami a událostmi. Adam Przechrzta mne hodně příjemně překvapil a už čtu další dál této série, který má na Goodreads nebo LC ještě lepší hodnocení než Adept. Jo a kromě povedené obálky, je v knize i dost neméně zdařilých černobílých ilustrací.

Už jsem četl i ostatní dva díly této trilogie a mohu prohlásit, že kvalitativně jdou knihy mírně nahoru. Potěšilo mě, že autor už vydal první díl volného pokračování Materia secunda!

27.06.2021


Návrat do Killybegs Návrat do Killybegs Sorj Chalandon

Éirinn go Brách je gaelsky Irsko navždy a často toto heslo používali členové IRA v době, kdy válčili s velkou Británií o Severní Irsko. tento román je příběhem jednoho z takových.
— Tyrone Meehan je veteránem války mezi IRA a britskou vládou. A v době, kdy tyto dvě strany v roce 2006 podepsaly příměří se na něho provalí, že dlouhou dobu fungoval jako britský agent a zrazoval své spolubojovníky i obyčejné sousedy. Vrátí se do se do domu svého otce v Irsku, kde mu úplně každý dává znát, jak ho nenávidí a všemožně se ho snaží vyštvat z města.
— Aktuální dějová linka je proložena jeho vzpomínkami na celý jeho život od jeho dětství v Irsku, přes mládí v Belfastu, kdy vstoupil do IRA, až k době, kdy byl jedním z vážených bojovníků IRA. Musím konstatovat, že líčení násilí ze strany protestantských podporovatelů Británie, tak líčení poměrů ve vězení, kde strávil hodně času je dost silná káva. Jsou zde líčeny i různé protestní hladovky a známé roztírání exkrementů po stěnách cel, které se dostalo i do jednoho známého filmu.
— Docela mě překvapilo, jak hodně byli Britové nenávistní proti Irům v době druhé světové války, protože Irsko bylo neutrální a proto ji Britové viděli jako spojence Hitlera. O tomto aspektu britsko-irských vztahů jsem se dozvěděl z této knihy úplně poprvé. Hodně se z této knihy dozvíme jak o struktuře IRA, tak o fungování britské justice a vůbec společnosti v obou zemích. Kniha je napsána naprosto skvěle. Zejména ty pasáže z dětství jsou přímo uhrančivé. Přelouskal jsem to během pár dní a velmi to doporučuji. Leabhair go Brách!

31.03.2021 5 z 5