Návrat do Killybegs přehled

Návrat do Killybegs https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238339/bmid_navrat-do-killybegs-IXL-238339.jpg 4 72 72

Napínavý a čtivý román, oceněný Grand Prix (Velkou cenou) Francouzské akademie, nominovaný na cenu Goncourt a IMPAC Dublin, je inspirovaný vraždou vysokého představitele Sinn Feín, který byl odhalen jako britský tajný agent. Jak se z uctívaného hrdiny stane zrádce? Píše se prosinec 2006 a jedenaosmdesátiletý Tyrone Meehan už jen čeká na smrt. Netuší, kdy ani odkud udeří, ale jistojistě ví, že přijde, a stane se tak v Killybegs, v jeho rodné vsi na irském venkově. Tam, kde ho otec učil nenávidět všechno anglické a odkud musela jeho rodina prchnout před bídou. Je čas, aby Tyron odvyprávěl svou verzi pohnutého životního příběhu plného zvratů a osudných voleb. Sorj Chalandon ve skvěle napsané románu popisuje skutečné události a život svého přítele Denise Donaldsona – ten byl ale skutečně zavražděn 4 měsíce poté, co vyšla jeho zrada najevo.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

Return to Killybegs , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat do Killybegs. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Penicuik333
21.09.2023 2 z 5

IRA, Irové, Irsko, Belfast. Bolavá a důležitá kniha o vině, trestu, úhlu pohledu.

jiri77
30.08.2023 3 z 5

Kniha, která má určitě zajímavé téma ,a trochu mi dovolila nahlédnout pod pokličku války IRA s Velkou Británií. Jen co mi nesedlo ,byl styl jakým je kniha napsaná a to velmi ovlivnilo můj pohled na knihu.


BabaJaga11
04.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Zakoupeno poněkud neplánovaně, ve slevě, abych dosáhla na poštovné zdarma. Mimochodem, takto už se ke mně dostala nejedna skvělá kniha :-).

Příliš jsem nevěděla, co od knížky čekat. Klasika, přibalila jsem si ji na služební cestu, abych měla co číst ve vlaku. Ten syrový a svojí závažností až do morku kostí pronikající příběh mě určitým způsobem uchvátil zároveň vyděsil, ale vyvolal ve mě i spoustu otázek. Třeba tu, proč o některých národech či organizacích automaticky smýšlíme jako o teroristech, a o jiných tvrdíme, že mají právo na sebeurčení či územní celistvost, ač v obou případech je cíle dosahováno stejnými prostředky, takovými, jež nelze označit za mírové nebo alespoň nekrvavé... Proč některé národy máme za civilizované a státy za rozvinuté a o jiných tvrdíme, že jsou barbarské a zaostalé... jenže když se podíváme zblízka, leckdy mezi prvními a druhými nenajdeme žádný podstatný rozdíl... snad jen, že ty první se dovedou lépe maskovat.

Hlavního hrdinu Tyrona Meehana, nejprve ubohého chlapce, nakonec neméně ubohého starce, ale v mezičase mocného příslušníka IRA, můžeme litovat, můžeme jím pohrdat, můžeme ho buď chápat, anebo naopak nechápat, ale sotva někoho zanechá chladným. Idealista a statečný obránce i zbabělec a zrádce v jedné osobě. Nepravděpodobné? Neřekla bych. Život nás obrušuje a nakonec jsme příliš unavení neustálým bojem a hledáním. Slevujeme ze svých ideálů.

Vracela jsem se ze služební cesty, dočítala knihu, občas usínala, protože práce bylo hodně a času na spánek během týdne málo. V polospánku mi vířilo v hlavě slovo "zrádce" a najednou mi připadalo, že občas také zrazuji své přesvědčení i ty, kdo je se mnou sdílí. Možná je to nesrovnatelné, nikoho jsem nezabila ani neudala a jít celý život proti proudu je nesmírně vyčerpávající. Ale kdoví, zda bychom spolu s mými vrstevníky neměli po letech zaplnit náměstí... Je to ovšem málo pravděpodobné. Život je boj a boj vyčerpává, lhostejno je-li veden na barikádách, ve vězení, anebo "normálním žitím". Vyznání Tyrona Meehana na str. 193 rozumím moc dobře, ač jsem nikdy nedržela v ruce zbraň...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Velký knižní čtvrtek

18.03.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2011 - Grand prix du roman de l'Académie française


Kniha Návrat do Killybegs v seznamech

v Přečtených88x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených9x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst93x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech1x