Návrat do Killybegs

Návrat do Killybegs https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238339/bmid_navrat-do-killybegs-IXL-238339.jpg 4 72 14

Napínavý a čtivý román, oceněný Grand Prix (Velkou cenou) Francouzské akademie, nominovaný na cenu Goncourt a IMPAC Dublin, je inspirovaný vraždou vysokého představitele Sinn Feín, který byl odhalen jako britský tajný agent. Jak se z uctívaného hrdiny stane zrádce? Píše se prosinec 2006 a jedenaosmdesátiletý Tyrone Meehan už jen čeká na smrt. Netuší, kdy ani odkud udeří, ale jistojistě ví, že přijde, a stane se tak v Killybegs, v jeho rodné vsi na irském venkově. Tam, kde ho otec učil nenávidět všechno anglické a odkud musela jeho rodina prchnout před bídou. Je čas, aby Tyron odvyprávěl svou verzi pohnutého životního příběhu plného zvratů a osudných voleb. Sorj Chalandon ve skvěle napsané románu popisuje skutečné události a život svého přítele Denise Donaldsona – ten byl ale skutečně zavražděn 4 měsíce poté, co vyšla jeho zrada najevo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

Return to Killybegs , 2014


více info...

Přidat komentář

Penicuik333
21.09.2023 2 z 5

IRA, Irové, Irsko, Belfast. Bolavá a důležitá kniha o vině, trestu, úhlu pohledu.

jiri77
30.08.2023 3 z 5

Kniha, která má určitě zajímavé téma ,a trochu mi dovolila nahlédnout pod pokličku války IRA s Velkou Británií. Jen co mi nesedlo ,byl styl jakým je kniha napsaná a to velmi ovlivnilo můj pohled na knihu.


BabaJaga11
04.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Zakoupeno poněkud neplánovaně, ve slevě, abych dosáhla na poštovné zdarma. Mimochodem, takto už se ke mně dostala nejedna skvělá kniha :-).

Příliš jsem nevěděla, co od knížky čekat. Klasika, přibalila jsem si ji na služební cestu, abych měla co číst ve vlaku. Ten syrový a svojí závažností až do morku kostí pronikající příběh mě určitým způsobem uchvátil zároveň vyděsil, ale vyvolal ve mě i spoustu otázek. Třeba tu, proč o některých národech či organizacích automaticky smýšlíme jako o teroristech, a o jiných tvrdíme, že mají právo na sebeurčení či územní celistvost, ač v obou případech je cíle dosahováno stejnými prostředky, takovými, jež nelze označit za mírové nebo alespoň nekrvavé... Proč některé národy máme za civilizované a státy za rozvinuté a o jiných tvrdíme, že jsou barbarské a zaostalé... jenže když se podíváme zblízka, leckdy mezi prvními a druhými nenajdeme žádný podstatný rozdíl... snad jen, že ty první se dovedou lépe maskovat.

Hlavního hrdinu Tyrona Meehana, nejprve ubohého chlapce, nakonec neméně ubohého starce, ale v mezičase mocného příslušníka IRA, můžeme litovat, můžeme jím pohrdat, můžeme ho buď chápat, anebo naopak nechápat, ale sotva někoho zanechá chladným. Idealista a statečný obránce i zbabělec a zrádce v jedné osobě. Nepravděpodobné? Neřekla bych. Život nás obrušuje a nakonec jsme příliš unavení neustálým bojem a hledáním. Slevujeme ze svých ideálů.

Vracela jsem se ze služební cesty, dočítala knihu, občas usínala, protože práce bylo hodně a času na spánek během týdne málo. V polospánku mi vířilo v hlavě slovo "zrádce" a najednou mi připadalo, že občas také zrazuji své přesvědčení i ty, kdo je se mnou sdílí. Možná je to nesrovnatelné, nikoho jsem nezabila ani neudala a jít celý život proti proudu je nesmírně vyčerpávající. Ale kdoví, zda bychom spolu s mými vrstevníky neměli po letech zaplnit náměstí... Je to ovšem málo pravděpodobné. Život je boj a boj vyčerpává, lhostejno je-li veden na barikádách, ve vězení, anebo "normálním žitím". Vyznání Tyrona Meehana na str. 193 rozumím moc dobře, ač jsem nikdy nedržela v ruce zbraň...

Annicka
11.12.2022 5 z 5

Román o irském nacionalistovi, který se přidal "na druhou stranu" (britskou). Pěkně je popsáno, jak se z malého kluka, pravda z nacionalistické rodiny, stal nadšený a zarytý člen mládežnické nacionalistické organizace. Celý spor Britů a Irů je popsán jeho očima, jeho dojmy, plnými nespravedlnosti. Člověk až chápe jeho postoj a nenávist... Úplně stejně se pak do Tyrona vžijete v okamžiku, kdy je postaven před nelehkou volbu, z níž si vybere pomoc britským tajným službám, a jeho naivní představy, které následují...

ShotgunTokugawa
31.03.2021 5 z 5

Éirinn go Brách je gaelsky Irsko navždy a často toto heslo používali členové IRA v době, kdy válčili s velkou Británií o Severní Irsko. tento román je příběhem jednoho z takových.
— Tyrone Meehan je veteránem války mezi IRA a britskou vládou. A v době, kdy tyto dvě strany v roce 2006 podepsaly příměří se na něho provalí, že dlouhou dobu fungoval jako britský agent a zrazoval své spolubojovníky i obyčejné sousedy. Vrátí se do se do domu svého otce v Irsku, kde mu úplně každý dává znát, jak ho nenávidí a všemožně se ho snaží vyštvat z města.
— Aktuální dějová linka je proložena jeho vzpomínkami na celý jeho život od jeho dětství v Irsku, přes mládí v Belfastu, kdy vstoupil do IRA, až k době, kdy byl jedním z vážených bojovníků IRA. Musím konstatovat, že líčení násilí ze strany protestantských podporovatelů Británie, tak líčení poměrů ve vězení, kde strávil hodně času je dost silná káva. Jsou zde líčeny i různé protestní hladovky a známé roztírání exkrementů po stěnách cel, které se dostalo i do jednoho známého filmu.
— Docela mě překvapilo, jak hodně byli Britové nenávistní proti Irům v době druhé světové války, protože Irsko bylo neutrální a proto ji Britové viděli jako spojence Hitlera. O tomto aspektu britsko-irských vztahů jsem se dozvěděl z této knihy úplně poprvé. Hodně se z této knihy dozvíme jak o struktuře IRA, tak o fungování britské justice a vůbec společnosti v obou zemích. Kniha je napsána naprosto skvěle. Zejména ty pasáže z dětství jsou přímo uhrančivé. Přelouskal jsem to během pár dní a velmi to doporučuji. Leabhair go Brách!

hyphen
08.02.2021 5 z 5

Asi docela rozumím tomu, že tahle kniha není pro každého, ale pro mě rozhodně ano! Způsobem autorova projevu a jeho hraním si se slovy jsem byl naprosto nadšený, k luxusnímu výsledku určitě dopomohl i perfektní překlad. Děkuji! Možná jsem ještě přiopilý čtením a měl bych jít svůj večer vyzvracet na hřbitovní zeď než budu rozdávat hvězdy, protože pět mi v tuhle chvíli přijde žalostně málo...

palka452
25.08.2018 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila jen bych všem doporučovala začít knihou Můj zrádce Řekla bych že je mnohem více čtivá navíc vás vtáhne do děje a dává tomuhle příběhu mnohem větší kontinuitu kdo četl pouze tuhle knihu jakoby četl jenom půlku příběhu. Na první knize je mnohem více vidět že je to osobní příběh spisovatele a že se zamýšlí nad osudem svého přítele. Za mě jedna z nejlepších knih posledních let...

pajaroh
16.04.2017 4 z 5

Těžké téma, těžká doba, děj psaný "novinářsko-odbojným" stylem. Příběh o patriotismu, odsuzování, (ne)hrdinství a boji jednoho ublíženého národa popsaného životem jednoho ubližujícího (a neméně ublíženého) člověka.

ITGIF
05.07.2016 3 z 5

Ač je téma velice zajímavé, příběh jakbysmet, autorův styl mne ovšem absolutně nedokázal vtáhnout do děje. Knížku jsem dočetla po dlouhých odmlkách, jednoduše proto, že jsem se neměla na co "těšit". Nemůžu dát více než 3 hvězdičky, bohužel.

Lenka.Vílka
23.05.2016 5 z 5

Ve své podstatě jsem vlastně klidný člověk. Ale jsou dvě věci, které nechápu. Historie a náboženství. Nechápu, na co historie je. Protože lidi dělají stále ty stejné boty stále dokola (ano, snadno se při tom vybaví definice šílenství a to není moc pozitivní) a z historie se těžko poucime, když jsou lidé vlastně nepoučitelní. A potom je tady ještě víra. Pro někoho něco, pro jiného nic (do druhé kategorie spadám i já). Ale ač to v rámci mého předchozího prohlášení nedává smysl, tahle část dějin mě zajímala (já vím, videla jsem jenom Krvavou neděli a Hlad, takže toho zase tak moc nevim, tak ať raději sklapnu...ale někde se začít musí...), proto jsem moc vděčná a ráda, že jsem knihu četla. Rozhodně doporučuji na přečtení.

Hawkey
29.08.2015 3 z 5

Příběh mě tolik nezaujal,ale marné to nebylo..dozvíte se o historii Irska a nátuře Irů. Trochu jsem se ztrácela v ději..není to dvakrát napínavé,ale dobře napsané,a díky tomu jsem vydržela do konce.

čef
30.07.2015 5 z 5

O historii Irska a příčinách sporu mezi Iry se toho u nás v hlavním proudu mnoho nedočtete. Řekl bych, že mnoho Čechů považuje Iry za něco jako Angličany na jiném ostrově, ale to je v jejich světě dost veliká urážka. V této knize jsem dostal šanci pochopit jak hluboká je brázda mezi katolíky a protestanty, jak nenávidění jsou Angličané mnoha lidmi v Irsku a co byla vlastně IRA zač. Hlavní však je zde úděsný život a smrt hrdiny a zrádce se všemi jeho vrcholy a pády. Jako jedna postava z knihy mu za jeho snahu o rovná záda a lidský přístup slzami tleskám.

učtese
24.07.2015 4 z 5

Autor je novinář, válečný zpravodaj a na knize je to znát. Chalandon dokáže najít přesně ty momenty, které nás zasáhnou a dávkovat je tak, aby udržel naši pozornost až do konce. Tyrona Meehana se nesnaží odsuzovat ani glorifokovat, ale ukázat, že svět není černobílý a nelze lidi dělit na hrdiny a zrádce. I když je to jednoduší a všichni to děláme.
Problémem a otázkou pro mě zůstala ta samotná "irská věc". Z knihy jsem tak docela nepochopil za co vlastně bojovali. Chtěli spojit Irsko i když část Irů se s Brity dohodla a spojila. Toužili po míru, ale zbraně odložit nechtěli. Důvod nenávisti katolíků a protestantů. Možná je to podobná situace jako na Ukrajině.

bookcase
22.06.2015 5 z 5

Román je nejen napínavým politickým thrillerem, zároveň je jakýmsi průvodcem po historii Irska, od dvacátých let minulého století po současnost. O konfliktu mezi protestanty a katolíky, jakož i o úloze IRA jsem doposud měla jen kusé informace, které se tu a tam objevily v médiích. Díky tomuto románu jsem se o této věci dozvěděla něco víc a poznala i zákulisí – jak bojovali obyčejní lidé, kteří hrdě stáli za svou věcí a byli ochotni obětovat vše včetně svého života.

Štítky knihy

Irsko zrada boj o nezávislost podle skutečných událostí Severní Irsko vlastizrada tuniská literatura

Autorovy další knížky

Sorj Chalandon
tuniská, 1952
2015  81%Návrat do Killybegs
2016  82%Můj zrádce
2016  88%Čtvrtá zeď

Kniha Návrat do Killybegs je v

Přečtených88x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených9x
Knihotéce60x
Chystám se číst93x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x