Sayan Sayan komentáře u knih

☰ menu

Pole a lesy - Dvanáct povídek z české vesnice Pole a lesy - Dvanáct povídek z české vesnice Vítězslav Hálek

Opravdu stálo za to přečíst si povídku Hálka a Raise či Mrštíka. Jakmile jsem přečetla povídky dalších autorů, něco mi nesedělo.... Potom jsem si přečetla jejich medailonky na konci knihy. Tito nám dnes neznámí komunističtí autoři ve svých povídkách až okatě čtenářům podsouvají to, jak jsou chudáci dělníci odíráni těmi necudnými, hrabivými sedláky. A jen to družstvo je může zachránit. V družstvu jsou na sebe všichni milí, krávy se tam mají hrozně dobře a hlavně je to tam čisté a moderní. No, dočíst jsem to neměla sílu.

15.04.2023 1 z 5


Srdce Evropy Srdce Evropy Pavla Horáková

No tak já tuto knihu naprosto hltala. Hlavně proto, že pocházím z prostředí, o kterém prababička píše ve svém deníku/knize. V duchu jsem procházela známá místa a snažila se na ně nahlédnout očima člověka té doby. Bavila mě i ta faktografická část. Dozvěděla jsem se opravdu mnoho. Ocenila jsem také lehce romantickou linku, ale ne zase tak významnou, aby na ní stála celá kniha.
Rozhodně tuhle knížku nakoupím ve více kusech a doputuje tak k několika čtenářům v mé rodině.

25.06.2022 5 z 5


Přízrak v hrdle Přízrak v hrdle Doireann Ní Ghríofa

Kniha se mi moc líbila. Souzněla jsem s ní. Pocit hloubky propojení mezi autorkou knihy a autorkou básně je téměř hmatatelný. Kniha ale myslím nepatří mezi ty pro každého. Jde o příběh, na který si musíte udělat čas a musíte mít tu správnou náladu. A taky je to ženský text....

22.05.2022 4 z 5


Čarodějnice Čarodějnice Finbar Hawkins

Musím souhlasit s předchozími komentáři. Vyprávění bylo dost plytké. Těšila jsem se na vztah sesterství (hurá, není tam jen love story!!), ale nebylo moc rozvedeno. Doba, ve které se děj odehrával také nebyla nijak extra nastíněna. Nedokázala jsem se vpravit do nitra té knihy. Obrázky u každé kapitoly mi spíš přišly jako stáhnuté někde z internetu. Takové nejednotné. ALE!! ke konci se mi moc líbili ti ptáci mezi řádky. To bylo efektní! Četla se rychle, to ano. Ale už si ji znovu určitě nedám. A ani nemá místo v mé knihovně. Posílám dál...

09.01.2022 2 z 5


Strašáci a poustevníci Strašáci a poustevníci David Jan Novotný

Tuto knihu jsem si vyhledala jakožto detektivku pro děti. Ve škole jsem (jako učitelka) zadala dětem téma Detektivní příběh. A vždycky si z knihovny půjčím nějaké knihy navíc, pokud někdo zapomene, a abych mohla číst s nimi i já. Kniha obalem nijak nezaujala, tak jsem se do ní začetla a opravdu jsem si příběh užívala. Některé pasáže jsem i dětem předčítala. Všichni jsme nakonec prožili příběh vesnických dětí, které milovaly svůj domov, přírodu a i přes neustálé šarvátky dokázaly táhnout za jeden provaz.

05.12.2019 4 z 5


Pražské módní salony Pražské módní salony Eva Uchalová

Kniha nám přibližuje osudy známých i méně známých krejčovství spolu s osudy zakladatelů a jejich potomků. (No, konečný osud měly všechny krejčovství stejný...)
Co jinak říct? Krásné fotografie šatů i jejich detailů a jako bonus každá kapitola i v angličtině. Doporučuji všem fanouškům módy :-)

28.06.2018 5 z 5


V myslivnách V myslivnách Vlasta Pittnerová

Knihy této autorky jsou takovým oddechovým čtením, U novějších vydání mě mrzí, že je zde upravená čeština. Trochu to ztrácí své kouzlo. Líbí se mi, že autorka se nevyhýbá tématům jako je znásilnění, smrt dítěte nebo strádání ženy po boku nevhodného muže. Ale i tak její povídky končí dobře. V jejích povídkách se lidé v 19. století tak svým konáním přibližují nám, současníkům.

14.04.2018 3 z 5


Česká móda 1870-1918 - od valčíku po tango Česká móda 1870-1918 - od valčíku po tango Eva Uchalová

Kniha se věnuje nejen módě (samozřejmě v největší míře), ale také společnosti a postavení žen té doby. Nechybí ani kapitola o soudobých časopisech (které si potom můžete vyhledat v digitální knihovně). Uvítala bych ale více fotografií oděvů ze sbírek UPM. Střihy šatů se zde vůbec nevyskytují.

13.04.2018 5 z 5


U Buřilů U Buřilů Vlasta Pittnerová

Já jsem četla knihu Na gruntech vydanou v roce 2006. Kapitoly Prodali ji, U Buřilů a U Zatoužilů. Líbí se mi, jak realisticky autorka píše o starostech a činech lidí té doby, které se vůbec neliší od těch našich.

24.03.2018 3 z 5


Jemnostpaničky Jemnostpaničky Vlasta Pittnerová

I když autorka používá hodně starých výrazů a německo-českých zkomolenin, kniha je velmi čtivá. Líbí se mi popis každodenního života v 19. století.

04.02.2018 4 z 5


Zákulisí Panství Downton - Podrobný průvodce 1. - 4. sérií Zákulisí Panství Downton - Podrobný průvodce 1. - 4. sérií Emma Rowley

Vždy jsem se vyhýbala knihám, které jen zdánlivě připomínaly cokoli dotýkajícího se seriálů. U této mě překvapilo vysoké hodnocení, a tak jsem ji otevřela. Opravdu se mi líbila, protože jsem zde našla zajímavé informace o seriálu, ale také popis veškeré mravenčí práce okolo, kterou si divák ani nedokáže představit.

11.01.2018 5 z 5


Steh by steh Steh by steh Eva Adamcová

Kniha je určena začátečníkům z řad nadšenců do vyšívání. Obsahuje základní informace o materiálech a pomůckách k výšivce, základní stehy a inspirační projekty. I když já jsem takový vyšívací pokročilec, udělala mi knížka ve formě dárku k Vánocům opravdu radost.

04.01.2018