Satninka Satninka komentáře u knih

☰ menu

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Jsem docela zaskočena rozdílnými názory na knihu. Je zde vyčítáno, že sdělované myšlenky jsou mělké a ve skutečnosti nemají žádnou hodnotu v porovnání s díly jiných, "větších" autorů.
A já si myslím, že je to o tom, co si z těch myšlenek člověk vezme. Někteří očekávají naservírovaný princip života, kámen mudrců a zlato z olova k tomu, místo, aby si sedli a pokusili se jednotlivé úvahy sami rozvést, dál s nimi pracovat.
Přesně, jak se o tom pojednávalo v knize: "... veškerá věda o Velkém díle mohla být vepsána na pouhý smaragd. Lidé však prostým věcem nepřikládali důležitost a začali sepisovat pojednání, výklady a filosofické studie. Začali také tvrdit, že znají cestu lépe než druzí."

Knihu jsem četla v rámci příprav k maturitě a podle mě je velice vhodná pro mladé lidi, kteří s filosofií a takovouto literaturou nemají tolik zkušeností. Tento malý smaragd je může nakopnout k dalšímu rozvoji v této oblasti a toho si velice cením.

01.04.2017 5 z 5


R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Stejně jako Bílá nemoc, výborné. :) Nemůžu se zlobit, že je drama krátké, říká všechno a ještě něco navíc.

06.02.2017 5 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Skvělá kniha, jen žalostně krátká. Přečteno za hodinku a četla bych dál. I přes malý počet stran však příběh říká naprosto všechno. Po dokončení jsem chvilku jen tak seděla a bylo mi smutno. Kniha je taková krásně naivní a rozuzlení tam přichází až příliš jednoduše. Je nepříjemné, když si na to člověk při čtení zvykne a potom je vypuštěn zpátky do reality, kde je takové řešení problémů nemožné.

Určitě doporučuji, nevidím jediný důvod, proč by tuhle knihu někdo neměl přečíst.

05.02.2017 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Skvělá, velmi čtivá kniha. Autorka úžasně zvládá vykreslovat jedinečné prostředí.

11.12.2016 5 z 5


Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

Skvělá knížka. Ač mě zdejší komentáře od čtení odrazovaly, nakonec jsem si ji přečetla. Krásně se čte, v ději se člověk vyzná a Flaubert zvládá vykreslovat změny v povaze a chování Emy. Další z knih, které jsem si při přípravě na maturitu oblíbila.

16.09.2016 5 z 5


Pokoj Pokoj Emma Donoghue

Prvně jsem viděla film a až poté knihu, čehož lituji, jelikož kdyby to bylo naopak, měla bych ze čtení jistě lepší zážitek. Skvělá kniha s originálním námětem. Perfektně sleduje pocity matky i syna. Na styl psaní je nutné si zvyknout, já si zvykla tak moc, že jsem se při čtení následující knihy divila, proč nejsou Dveře a ostatní důležité předměty psány s velkými písmeny. :D Doporučuji ke čtení. :)

10.05.2016 5 z 5


Můj život s Elvisem Můj život s Elvisem Priscilla Beaulieu Presley

Miluji tu knihu. Svým způsobem hodně ovlivňuje můj život, snad právě díky podobnosti života mého a Priscilly.

11.06.2015 5 z 5


Pudl Pudl Katrin Behrend

Skvělá knížka. Autorka zvládla do 59 stran shrnout všechny důležité informace. V knize se zkrátka dozvíte téměř vše, co je pro chov pudlů potřeba. Krásné ilustrace a líbivé fotky jsou příjemným bonusem. :)

07.02.2015 5 z 5