sarka0505 sarka0505 komentáře u knih

☰ menu

Plavba do nenávratna Plavba do nenávratna František Niedl

James Bond po česku, aneb návod, jak sám zlikvidovat 21 islámských teroristů během několika dní. Jako pohádka pro dospělé se kniha čte dobře, ač si myslím, že autor maličko opisoval z jiných.....notně starších děl s tímto tématem;-). Nicméně v sobotu večer na chatě, po celodenním tahání dřeva z lesa.....proč ne?

16.04.2024 3 z 5


Slyšet jeleny zpívat Slyšet jeleny zpívat František Šmehlík

Po delší době jsem sáhla po české detektivce. Někteří policisté mi tedy připadaly jako mix Jamese Bonda a operativců z Případů 1. oddělení. Autor navíc zaplnil už tak malou beskydskou osadu překvapivým množstvím zvláštních, někdy až vyšinutých postav. Na druhou stranu, knihu jsem četla jedním dechem, na chatě. Sice nestojí v Beskydech, ale i tak jsem večer, s nastupující tmou, za každým stromem viděla Netvora. A když šel manžel ven pro dřevo, musel mě vzít s sebou. ;-)To je ta síla přečteného.

01.04.2024 4 z 5


Zimní moře Zimní moře Susanna Kearsley

Od této autorky jsem zatím nic nečetla a tato kniha mě příjemně překvapila. Mám ráda historické romány, které zajímavou a nenásilnou formou poučí čtenáře o minulosti. Skotské dějiny jsou pro mě jednou velkou neznámou, ale autorka je podala velmi čtivě. Příběh je vyprávěný ve dvou časových přímkách, v minulosti a přítomnosti, byť osudy obou hlavních hrdinek se někdy až snově prolínají. Láska, která musí překonat překážky, pochopitelně nesmí chybět ani v jedné době, takže jsem si opět pobrečela.:-) Popis skotského pobřeží je tak poutavý, že jsem mnohdy měla dojem, že slyším příboj a burácení větru kolem. Hned bych se tam rozjela, abych všechno viděla na vlastní oči, ale pak zpátky do tepla paneláku:-)

07.04.2019


Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Historický román plný dějových zvratů. Je zasazený do počátku 16. století, tedy do počínající renesance. Děj je vyprávěn ze dvou pohledů, první linie sleduje osudy chudého chlapce, druhá cestu muže, který se chlapci chce pomstít za to, že ho kdysi zmrzačil. Knihu jsem četla opravdu jedním dechem, benátské reálie přede mnou vystupovaly, jako bych tam byla také. Autor zobrazuje život především těch nejchudších vrstev, které se řídí zásadou urvi, co můžeš, případně musíš zabít dřív. Spravedlnost zde nemá místo, zájmy mocných a hlavně církve stojí nejvýše. Důležitá pro posun děje je ale i velká láska mezi hlavním hrdinou a židovskou dívkou. Oba na cestě za štěstím musí překonat spoustu překážek (vydírání, obvinění z čarodějnictví, nenávist křesťanů vůči Židům). No, mám štěstí, že jsem knihu četla hlavně ve chvílích, kdy jsem byla sama doma. Manžel i děti se mi smějí, když mi při čtení knížek tečou slzy a tady mi tedy opravdu tekly proudem...:-)

07.04.2019


Nultá hodina Nultá hodina Agatha Christie

Christieovky zkrátka miluji. Pokud se odehrávají na anglickém venkově, jehož poklidný život rozčeří vražda, tím lépe. Tady máme uzavřenou společnost v domě na útesech, Christie stupňuje napětí mezi hosty, děj posouvá dopředu z pohledu několika osob. Ač případ neřeší moji oblíbení Hercule Poirot či slečna Marplová, inspektor Battle si získal mou pozornost a úctu už v úvodu knihy. Příjemná detektivka pro zimní večery nebo letní dovolenou.

18.03.2019


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Patrik Hartl je autor vztahových knížek. Ač při čtení cítím určitou řemeslnost jeho textů - pokaždé láska, smrt, nemoc, nevěra...., u každé knihy jsem se bavila, dojala, naštvala na některé hrdiny, bála se o ně. Většinou poprvé knihu přečtu jedním dechem, nemůžu jinak, podruhé už si ji vychutnávám.

18.03.2019