petr7416 petr7416 komentáře u knih

☰ menu

Cejch Cejch Zdeněk Šmíd

Kniha z nějakého důvodu zůstala pro mě ukrytá více než dvacet let, přestože téma je mi blízké a autora jsem znal. Ale potom přišlo něco jako satori. První co mě napadlo po dočtení je srovnání se Šikmým kostelem, což je skvěle napsaná kniha, ale po jejím dočtení na mě ještě dlouho zůstával viset pocit zmaru a beznaděje. Cejch je také o stejné době, která nebyl procházkou rajskou zahradou, ale je napsaný s takovým lehounkým nadhledem, který nesnižuje závažnost tématu, ale nenutí vás jít a hodit si smyčku.

28.02.2024 5 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Takovou Sotirii, resp. Annu (časově) a Janise a další jsem měl ve třídě na ZŠ. Někteří z nich už nepřišli na začátku druhé třídy do školy. Tehdy poprvé zaznělo to podivné: návrat domů do Řecka. Pochopil jsem to až v dospělosti, příliš pozdě, abych se mohl ptát. Za mě dokonalé vystižení atmosféry nejen řecké komunity žijící zde, ale i života v komunistickém Československu. Přečtení knihy dá za mnoho pokusů o vysvětlení dějin v hodinách dějepisu.

16.01.2023 5 z 5


Konec frývaldovského kata Konec frývaldovského kata Jiří Krutil

Za mě hromada příběhů, které by si možná zasloužily každý vlastní knihu. Takhle možná zbytečně zabíraly místo, kde by se mohl více rozvinout hlavní příběh. Potenciál toho silného příběhu nebyl tak úplně využit. Chápu, že nasbírat materiál ke knize byla obrovská dřina, a autor nechtěl ani kousíček zahodit, proto by pomohlo oko zkušeného redaktora. To vše s tím, že mám k tématu a kraji patriotický vztah.

20.10.2022 3 z 5


Ve stínu války Ve stínu války Jarmila Stráníková

Mám trochu rozporuplné pocity. Kniha je určitě dobře napsaná, mně jenom chybí určitá jedinečnost toho příběhu. Děj je předvídatelný a konec je spíše v rámci "červených knihoven". Je to pohádka, která by se mohla odehrát pomalu kdekoliv. Mohl by to být scénář k filmu jako byl Poslední propadne peklu. V komentářích někdo zmínil Karin Lednickou. To je úplně jiný přístup. Její příběh je reálný, prostředí jedinečné. Pokud znáte ten kraj a souvislosti, tak příběh dostává další rozměr. Kraj příběhu Ve stínu války znám, ale příběh pro mě tím žádnou přidanou hodnotu nezískal.
Pokud srovnám s další "regionální literaturou" - Konec Frývaldovského Kata, tak je Ve stínu války mnohem lépe řemeslně zpracovaná, Kat má jedinečnější příběh.

06.05.2022 3 z 5


Podobenství Podobenství Phillipe Raymond-Thimonga

Neříkám, že to je pro každého, ale něco mě nutí jednou za čas si knihu přečíst znovu a zamyslet se jestli jsem se zbláznil já nebo autor :)

16.12.2021 5 z 5


Deep learning v jazyku Python Deep learning v jazyku Python François Chollet

Pokud nebudete číst knihu v originále, tak nohy na ramena a pryč. Překlad jako z google translatoru. Věty nedávají smysl. Nepřekonal jsem prvních třicet stránek, ne díky neznalosti tématu, ale nebyly česky. A to
ani "IT češtinou". V částech, kde si je překladatel jistější (postupy, instalace), se to dá číst, ale to není stěžejní část knihy.

22.02.2020 odpad!


Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti Hana Librová

Autorka mě nezklamala, a je jedním z mála lidí, kteří mi v mé "pseudoalternativnosti" udělali "teoretické" jasno. Při takhle dlouhodobém projektu bych přivítal více práce s "dětmi" Pestrých a zelených, nejméně na úrovni první knihy. Chápu, že je to také o ochotě zúčastnit se výzkumu a dalších faktorech, ale přesto.

18.10.2017 5 z 5


Na kopci Na kopci Jiří Březina

Líbilo se mi. Chybí mi stopy redaktorská práce. Výborný román, všemu se dá uvěřit, až na ten konec....

06.04.2016


Slezský román Slezský román Petr Čichoň

Je to taková srdcovka. Člověk to čte, protože to pracuje s něčím, co je mu blízké, ale na druhé straně je to zasazené do tak nevěrohodného příběhu a zápletky ...

06.04.2016


Lišky pouště Lišky pouště Paul Carell

Bez map pro mě absolutně chaotické, ztrácel jsem se. Vadil mi ten pohled " z pozice Německa", protože až pár poznámek o nesmyslnosti války, není zřejmé, že vojáci bojovali sice statečně, ale na nesprávné straně. V důsledku jsem si spíše uvědomil, že válka je o zdrojích, a záměna soli za cukr může být fatální.

12.03.2016 2 z 5


Jak jsem se stal hlupákem Jak jsem se stal hlupákem Martin Page

Geniální.

18.02.2016 5 z 5


Bitva Bitva John Steinbeck

Podle mě zásadně nepochopena kniha, včetně její "komunistické" interpretace. Co více mohlo varovat před komunismem, než odhalení praktik "profesionálních" stávkařů, kteří se neštíti jít za svým cílem za každou cenu? I například v případě předem prohrané stávky. Seberu se a jdu dále, vyvolat novou stávku...

17.02.2016 5 z 5


Neznámému bohu Neznámému bohu John Steinbeck

Geniální kniha o tom "nejzákladnějším" náboženském vztahu, jeho syrovosti a realitě. Něco, co jsme většinou už dávno v sobě přetloukli. Asi ne kniha pro každého.

17.02.2016 5 z 5


Babbitt Babbitt Sinclair Lewis

Napadlo Vás někdy, ty co píšou o páprdovi, že se jednou probudí a budou právě jako Babbitt (a nebo to bude jejich přítel/muž)? Geniálně popsaná pseudokrize středního věku zasazená do Ameriky dravého kapitalismu asi je možná bližší mužům, ale ty stereotypy jsou aktuální i dnes, a to díky "dějinnému" posunu, kdy tyhle staré věci zažíváme dnes.

04.06.2015


Elmer Gantry Elmer Gantry Sinclair Lewis

Geniální dílo, hlavně pro ty, co znají i to zákulisí. U nás jsme to zažili v umírněné formě v devadesátých letech. Lewis geniálně propojuje své knihy, takže zde můžeme nalézt stejnou scénu jako je v Babbittovi a z úst jednoho z kazatelů dokonce "opovrženíhodné" hodnocení Lewisovi další knihy Hlavní třída:)

04.06.2015