michalhk89 michalhk89 komentáře u knih

☰ menu

Posilování na anatomických základech Posilování na anatomických základech Bret Contreras

Velmi užitečná kniha pro cvičení. Za to dávám plný počet bodů. Tři dolů za nelogický sytém označení cviků. Kniha je plná barviček a čísel, ale když chcete sestavit vzorový cvičební plán, který je tam uveden, tak listujete jak zběsilí tam a zpět, abyste všechno našli. Přitom stačilo použít barev a číslování, které už tam je. Každý cvik je označen barvou a velkým pořadovým číslem .... tabulka na konci knihy vás ale odkazuje pouze na číslo stránky .... dost divné až trochu hloupé.

01.11.2023 2 z 5


Tajemný Etrusk Tajemný Etrusk Mika Waltari

Začátek byl trochu těžší, ale nevzdal jsem to. Poznat postavy, národy a země dá trochu zabrat, ale odměnou je pak poutavý děj a zajímavé zápletky. Občas jsem se smál, protože některé situace i přes velkou propast času jsou nakonec stejné jako dnes. Určitě stojí za přečtení ikdyž kniha asi nebude pro každého.
Egypťana Sinuheta jsem už četl a myslím, že sáhnu po dalších knihách tohoto autora.

24.10.2023 5 z 5


Krev pro rusalku Krev pro rusalku Kristýna Sněgoňová

Za mě výborné čtení. Myslím, že by si nápad zasloužil i malou sérii. Svět, kde jsou s námi rusalky, určitě ještě skrývá mnohá temná tajemství, která bych chtěl znát. A při čtení jako bych se díval na film noir. Každá postava má problémů na samostatnou psychiatrickou studii, což si překvapivě vůbec navzájem nepřekáží - naopak skvěle doplňuje. Určitě stojí za přečtení.

29.09.2022 4 z 5


Zřídla Zřídla Kristýna Sněgoňová

Výborná myšlenka se zřídly a jejich usazení do Brna. Ale jak už někdo jiný podobně popsal: je to jako vytáhnout třetí knihu ze šestidíné série. Postavy jsou zmatečné, všude náznaky a nikde ucelený pohled. Širší souvislosti jsem začal vnímat někdy v polovině knihy. Postavy se chovají často divně. Také neustálé skákání do jednotlivých postav mi připadlo dost chaotické. Čtenář nedostává šanci se do postavy vcítit. Je to jakoby nás autorka poněkud neobratně vhodila do výrazně rozsáhlejšího světa a nebyla si jistá, které podstatné informace nám chce sdělit. Oproti výborné knize Krev pro rusalku je to slabé.

29.09.2022 2 z 5


Alamut Alamut Vladimir Bartol

První polovina knihy trochu rozvláčnější, ale pak vše dostane spád. Vcelku pak knihu hodnotím jako velmi poutavou. Zamýšlí se nad znepokojivými tématy, které jsou i pro náš svět aktuální. Víra a fanatismus jako zbraň, změny ve společnosti a politice. Je zajímavé, že autor se inspiroval v knize Marca Pola, což bychom mohli brát jako relativně povšechný zdroj. Kniha Alamut přitom popisuje mnohé skutečnosti s velkou přesností a dává náhled do tajemství, která nebyla dlouho známa. Zajímalo by mě, z jakých zdrojů autor čerpal.

03.04.2020 5 z 5


Nepokojná léta: Historie třicetileté války Nepokojná léta: Historie třicetileté války Peter Englund

Četl a je vynikající :)

26.02.2020 5 z 5


Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

Čekal jsem hodně a dostal dost málo. Příběh mě na prvních dvaceti stranách nejprve zaujal. Pak na dalších 250 stranách moc nebavil. Následovalo 10 stran napětí a pak se příběh znova rozpliznul. Posledních 100 stran jsem jen zběžně prolistoval a na konci se přesvědčil, že kniha dopadla, jak jsem tušil. Odbočky do války s Napoleonem mě rušily a cítil jsem je jako dost zbytečné. Dosti mě překvapoval fakt existence náboženství a magie vedle sebe, aniž by autorka zaujala pevnější stanovisko obou stran. Vše je sledováno se zvláštní povrchností - vztahy, cestování i sama magie.

05.03.2018 2 z 5