michaela4453 michaela4453 komentáře u knih

☰ menu

Nejdražší suvenýr Nejdražší suvenýr Petra Jirglová

Na knihu jsem se těšila jako na oddechovku v náročném období, kterou přečtu během několika málo dnů. Avšak myslím, že jsem sáhla vedle. Mám-li srovnat tuto knihu s knihou Všechno nejlepší, Anno, pak bych si myslela, že knihu napsali dva odlišní autoři.

U oddechovek nejsem náročným čtenářem, ale tato kniha mi nesedla - mám pocit, že byla psána horkou jehlou.

Avšak věřím, že si své čtenáře najde.

17.11.2022


Agnes a Zakázaná hora Agnes a Zakázaná hora Veronika Hájek Hurdová

Knihu jsem dočetla před týdnem v neděli a ještě teď ve mě ten příběh doznívá. Agnes mne do příběhu tak vtáhla, že jsem mnohdy ztrácela pojem o čase, stalo se mi i, že kdyby autobus, v kterém jsem při jízdě knihu četla, pokračoval, pak bych snad i přejela. Děkuji za tu lehkost, plynulost a jednoduchost. Při čtení i po dočtení jsem si byla jista, že pokud se uvolníme, dovolíme si skutečně zpomalit a jen tak být, pak vše plyne tak, jak má, byť se nám zdá, že mnoho v našem životě je nezvládnutelné. V průběhu čtení mi vyskakovali v mysli i v mé duši přesné obrazy - jako bych v pralese byla s kmenem Magrejů, ale i jako bych s Agnes šla tou cestou na Zakázanou horu. Krajina i ty postavy se přede mnou otvíraly tak, jak bylo v danou chvíli potřeba.

Děkuji za Agnes, děkuji za celý kmen Magrejů,...a všem nám přeji klid i to opravdové plynutí.

12.12.2020


Životopis jógina Životopis jógina Paramhansa Jógánanda

Životopis jogína je nenápadnou knihou, s ne příliš hezkou obálkou, o kterou by člověk v knihkupectví sotva zavadil. Přesto je to kniha se skvělým obsahem, který jde opravdu do hloubky.
.
O této knize bych mohla mluvit a psát dlouhé hodiny, ale myslim, že bude snazší, když si ten příběh přečtěte.

02.07.2020


Multiorgasmická žena Multiorgasmická žena Mantak Chia

Kniha, která mi pomohla dát mnoho věcí do souvislostí. K textům v ní se vracím nejen při přípravách na skupinové i individuální kurzy cvičení pánevního dna a intuitivního tance, ale i v mé osobní praxi.
Je to kniha o poznání svého těla a jeho reakcí pomocí trochu jiným cvičením, než které známe.
.
Chceš-li si vyzkoušet některá cvičení (např. ovariální dýchání) a chceš se jimi nechat provést, doráž na některý z kurzů. Je možné si domluvit i kurz, kde budeš jen ty nebo s maminkou či kamarádkou.

02.07.2020


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Když jsem knihu četla poprvé, nedokázala jsem držet krok s hlavní postavou, která pátrá po svých předcích a snaží se zjistit proč se jí v životě neděje nic pěkného. Nudily mě spisy z všemožných archivů, které knihu doprovází, ale teď vidím, že díky nim má kniha takový přesah a celý příběh díky nim má hloubku a je komplexní, protože se problematice bohování a čarodějnictví věnuje napříč historií. Od středověku přes nacisty, komunisty až po současnost. Nejenže můžeme sledovat rozdílný přístup lidí k tomuto netradičnímu řemeslu v kontextu doby, ale také pronikneme do etnograficky zajímavé oblasti Kopanic, kde má žena naprosto jinou pozici než všude jinde. I v textu je cítit určitá dávka feminismu (ale v takové příjemné podobě), zatímco muži jsou často vykresleni jako ožralové a násilníci.⁣

Kateřina Tučková při psaní knihy vycházela z reálných příběhů a ve velkém rozsahu využívala data z archivů a všelijaké etnografické studie a práce. Ano, kniha si kvůli své specifičnosti rozhodně nezíská každého, ale pro mě samotnou má tato kniha opravdu hloubku.

02.07.2020


Harmonie těla a mysli Harmonie těla a mysli Osho

kniha, která má své místo v mé knihovně a ke které se pravidelně vracím. Stačí číst mezi řádky.

02.07.2020


Pocitáty Pocitáty Kateřina Rezková

Na to, jak je kniha silná, jsem čekala mnohem více než jen jedna krátká myšlenka na každé stránce.

02.07.2020