michaela3111 michaela3111 komentáře u knih

☰ menu

Silo Silo Hugh Howey

Nemohla bych víc nesouhlasit s všeobecným odporem v komentářích pode mnou - autorův vybroušený smysl pro detail nejen co se týče prostor sila, ale i postav, je to, co mě drželo od první strany. Ač prožitek postav nedostává váme z první ruky (ve vyprávění z první osoby), cítila jsem se jako kdybych byla v jejich kůži a netrvalo dlouho, abych si vytvořila ke všem, i sebeméně podstatným, obrovsky silné pouto. Nevěřila bych, že si někdy užiju nějaké putování dvou lidí po dlouhém schodišti, bez jakékoliv dramatické akce, a ještě rozepsaným na desítky stránek, ale Hugh Howey mě dostal. Dostal mě celou knihou. Má tak jasnou představu o svém fikčním světě a navíc má neskutečný dar dokázat tuhle představu předat někomu jinému. I drobné, na první pohled nepodstatné informace o několik stran dál trefně a precizně doplňují pozadí postav, čímž k nim čtenář pevněji přimkne a nabyde pocitu, jako by četl o lidech, které důvěrně zná.
Je pravda, že kniha pro mě na chvíli ztratila kouzlo, zhruba v polovině, ale to už jsem byla silem tak chycená, že jsem nedokázala přestat:) A vyplatilo se, protože po přečtení mužů s klidnou hlavou říct, že jsem dlouho nic tak dobrého nečetla.

24.07.2019


Horečka Horečka Václav Hrabě

Vašku, Vašku... další skvělá. Praha (a láska?) je tu stejně krásně smutná jako v Bláznivý holce. Jazz je naděje. Kéž bys tu byl!.. abych ti za ty tvý ohromně lidský, oduševnělý, mladistvě hořkosladký texty poděkovala.

02.02.2019 5 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Jana Eyrová mi v průběhu celého příběhu hned několikrát vytrhla srdce a zase ho mi ho něžně vrátila do hrudi.
Miluji tuhle knihu tělem i duší. Miluji Janu, paní Fairfaxovou, Adélku, pana Rochestera... nevyčetla bych žádné z postav jejich jednání, neboť jsou všechny tak skutečně ryzími každodenními lidmi, se kterými se čtenář, pokud má srdce otevřené, dokáže ztotožnit natolik, že každý jejich krok prožívá jako svůj vlastní.

18.11.2017 5 z 5


Zrození zabijáka Zrození zabijáka Darren Shan (p)

Na knihu jsem jednou narazila čistou náhodou v knihovně. Procházela jsem si klasicky namátkou knihy, zaujal mě název a následně i popis, tak jsem si řekla - proč ne? Ale v tu chvíli jsem ještě netušila, že se mi dostalo do ruky to nejlepší fantasy, na které jsem kdy narazila. Od prvních stránek jsem byla zcela pohlcená poutavým dějem, před kterým dodnes před panem Shanem smekám. Překousala jsem se přes knihu za pár hodin, následující jsem si půjčila pár dní na to a napnutě čekala, až se přeloží další díly. A že se čekání vyplatilo.
Nějaký ten čas po dokončení celé ságy ve mně stále zůstává příjemný pocit z celého čtení, neboť postavy mi díky skvělému autorovu líčení pevně přirostly k srdci. A komukoliv, kdo váhá, můžu s klidem říct, ať se na tuhle skvělou jízdu vydá - nebudete litovat jediné stránky!

17.04.2017


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Kniha, která má v sobě všechno moudro světa.

22.08.2016 5 z 5