Marta007 Marta007 komentáře u knih

☰ menu

Nezval, Seifert a ti druzí... Nezval, Seifert a ti druzí... Vlastimil Maršíček

Knihu jsem četla v rámci studia literatury a už dvacet let si pamatuju její název, autora a některé příběhy jako něco, k čemu bych se ještě chtěla vrátit. Spisovatelé jsou také lidi se zajímavým životem, ne jen nudní dědci na obrázcích v učebnici, kterou je třeba se našprtat. Proto mám vzpomínkové knihy spisovatelů ráda. Píšou je profesionálové a podávají autentické svědectví o atmosféře doby a o osobnosti samotných autorů.

28.01.2024 5 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Mně tenhle autor prostě nesedí. Chtěla jsem mu dát šanci, když ho teď všichni tak adorují, takže jsem přečetla tři jeho knihy. Tohle byla ta nejotravnější ubulená limonáda.

19.01.2024 2 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Nemůžu říct, že se kniha nečetla dobře, ale za mě se jedná o takovou sladkobolnou agitku a nemůžu si pomoct, na mě je toho ulepenýho melodramatu prostě moc.

14.07.2023 2 z 5


Dívka, která četla v metru Dívka, která četla v metru Christine Féret-Fleury

O hlavní hrdince je v knize řečeno, že měla nudné dětství a muže nudila. Nedivím se. Tohle není případ knihy, která má nulový děj, ale je dobře napsaná. To je případ knihy, která by děj měla, ale ten je utopený ve změti banálních slov. Většinu knih zpracovávám hrozně pomalu, protože si několikrát za sebou čtu věty a pasáže, které jsou hezky napsané, ale tady jsem je přeskakovala.

19.12.2021 2 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Nemůžu si pomoct, tento autor mě prostě baví. Kniha je vtipná, ale donutí i k zamyšlení. Přečetla jsem ji za dva dny a už se těším na film.

12.07.2021 5 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Toto čtení bylo pro mě trochu úmorné. Musela jsem se do toho nutit. Přišlo mi to jako takové plácání, jak to autorku zrovna v tu chvíli napadlo. Jako herečka je skvělá, jako osoba moc sympatická, jako spisovatelka bez konceptu.

26.03.2018 2 z 5


Léto bez mužů Léto bez mužů Siri Hustvedt

Podle obálky, názvu a komentářů přímo na knížce čeká potenciální čtenář něco úplně jiného, než co mu pak samotné dílo nabídne. Román není provokativní a určitě není vtipný nebo humorný. Také je na knize uvedeno, že se jedná o beletrii pro ženy s nadhledem - to jsem si také vysvětlovala úplně mylně, než jsem se pustila do čtení. Je to spíš beletrie pro trpělivé ženy, které se dobře zorientují ve spleti myšlenek a odkazů na nejrůznější filozofy. Nakonec mě to docela vtáhlo a výsledný pocit mám vlastně dobrý, což mě samotnou překvapuje, protože si jasně vzpomínám, jak mi text přišel často úmorný a jak jsem se těšila, až už to budu mít za sebou a budu se moct pustit do něčeho jiného.

19.02.2018 3 z 5


Nalezení ztracené Marty Nalezení ztracené Marty Caroline Wallace

Knihu jsem dostala od kamarádky - jedno z témat letošní knižní výzvy je kniha, kde se jedna z postav jmenuje stejně jako vy. Příběh je na můj konstruktivní přízemní vkus asi až příliš fantaskní. Někdy se mi ta holka zdála hrozná, no ale která šestnáctiletá holka není občas hrozná, že jo. Mám pocit, že tam tak úplně nejde o to odhalení, protože to je takové jasné, dává to smysl. Za nejslabší část považuji pátrání kolem kufříku. Kniha se mi ale vpodstatě líbila.

19.02.2018 3 z 5