mariinrájknih mariinrájknih komentáře u knih

☰ menu

180 stupňů: Když se vám život obrátí naruby 180 stupňů: Když se vám život obrátí naruby Lukáš Havlas

(SPOILER) Knihu jsem dostala jako spolupráci přímo od autora.

Kniha mě zaujala anotací (kterou naleznete v komentáři) a těšila jsem se na to. Poté, co jsem začala číst jsem zjistila, že toto bude oříšek. Thrillery nečtu úplně často, občas si mezi fantasy a YA nějaký vezmu, abych se trochu obohatila, bohužel tento mi nesedl. Autor měl v pár případech super nápad, který ale nebyl dotažen. Podle mého názoru je to tím, že na 210 stran se rozhodl mít 8 hlavních postav, takže nikdo nedostal dostatečný prostor se vyvinout a nebýt pouze plytkou postavou. Každá ta postava má své problémy a některé jsou zajímavé a dokonce i aktuální, například příběh Nikoly, která tedy zrovna nebyla hlavní postava, takže dostala ještě méně času než hlavní postavy, které ho měly fakt málo.
Časově knihu nelze zařadit, často skáčete z minulosti do přítomnosti a s jistotou jsem mohla říct, že vím, v jakém čase se to odehrává až ke konci knihy. Kdyby jste, alespoň měli nástin, že je to v minulosti, taky by to pomohlo. Upřímně si ani po druhém přečtení nejsem jistá, jak dlouho ta kniha trvala. K tomu přičtěte strašně moc jmen a co problémy, které se jim dějí a budete stejně zmatení jako já. Těch hodně jmen a problému se ke konci spojí do sebe, protože jsou navzájem pro pletené a to teď nemůžu říct za to bylo špatně nebo dobře.
Co mi opravdu nesedlo byli s*xuální scény, které byli zbytečné a jako ženě mi z nich bylo špatně a to čtu smutt fantasy. Podle mého názoru to bylo nesmyslné a v knize to být nepotřebovalo. I když přidání práce s karmou by mohla příběh krásně okořenit, tak autor z toho udělal nápravu postav, což se mi vůbec nelíbilo, protože ani v knihách to takto nefunguje. Další nereálná věc, kterou nemohu nezmínit je fakt, že autor psal lékařské věci, které jsou nereálné a ve výsledku fungují úplně jiným způsobem. Ano narážím i na fakt, že po 20 minutách klinické smrti v létě, kdy tělo není podchlazené, může být člověk bez následků.

IG: mariin_raj_knih

28.09.2023 odpad!


Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Pokud hledáte knihu, kterou přečtete za odpoledne, tak toto je přesně ona. Příběhově mi knihy od Oly připomínají romcomy ze začátku milénia, na kterých jsem vyrůstala. Moc se mi na knize líbili popkulturní narážky a odkazy na filmy. Velmi povedený vzhled ať už svou barvovností či zprávami nebo fotkami mezi postavami. Z postav jsem si zamilovala hned Avu a Liama. S Mei jsem měla malinko problém v průběhu knihy, ale ytále si našla cestu k mému srdci. A Travis mi připomíná mého kamaráda, takže tam byl automaticky od první zmíňky.

Knihu doporučuji všem, kdo chtějí začít číst a nevědí, s čím začít či potřebují číst něco do školy. I těm, co potřebují na chvíli žít v romantické komedii.

27.08.2023 3 z 5


Zlomky nekonečna Zlomky nekonečna Adéla Rosípalová

Tento LGBTQ+ byl roztomilý a lámal srdce nepřízni osudu dvou mladých lidí. Matta jsem měla ráda, ale Erika jsem si zamilovala. Podle mě Erika si zamiloval každý. Co se mi na příběhu líbilo, bylo to, jak bylo dobře napsané, co se děje s lidmi, pokud někdo vážně onemocní a smrt je nevyhnutelná. Jak to ničí i ty, kteří umírají. Dále filozofivání a důraz na emoce, i kdy to malinko zpomalovala děj. Trochu mě mrzelo, že ta nemoc je smyšlená, protože to chvílemi bylo trochu vidět, že tam chybí detaily, ale možná to je pouze tím, že jsem se pohybovala nějakou chvíli ve zdravotnictví. Asi jsem neměla moc pocit z toho, že se to odehrává v Americe, nebála bych se psát to příště v České republice. Tato kniha patří mezi jednu z mála, u kterých mě ukápla slza (připravte si kapesníčky).

27.08.2023 4 z 5


Stačí mávnout křídly Stačí mávnout křídly Sára Topinková

Rozhodně kniha zaujme si svojí vizuální stránkou, protože je naprosto dokonalá (sama kniha vyhrála 3.místo obálky roku v Humbookawards). Další věc, co mě zaujala je ta, že je vyprávěna z pohledu součastnosti a minulosti a tyto kapitoly se střídají a postupně vysvětlují celý příběh. Dějově má kniha silný příběh, plný veselých i smutných událostí. Příběh prvních lásek, zrady blízké osoby, vztahů ať už rodinných nebo milostných. Bojování s vnitřními démony a snaha znovu žít normálně, i když to jde těžko.

Při čtení jsem měla pocit, že mi příběh vypráví kamarádka, jak moc ze života je. Rozhodně mi sedl styl psaní, který je stejně příjemný jako autorka samotná. Postavy mají své chyby, které si i tak zamilujete. Cilka je postava, kterou jsem si zamilovala svou reálností, to samé platí pro Damiána. Ale byl to Robert, který mi ukradl srdce (dokonce jsem ve vlaku potkala kluka, co mi ho hodně připomínal). Během čtení jsem se nahlas smála, ale občas mi ukápla i slza.

Knihou mě doprovázel drobný merch z @ya.ctu.box a poté i brožurka, která je krásné doplnění příběhu. Mám tu vzkaz pro autorku: Ráda bych měla kapitolu, kdy se to konečně stane. Kde se konečně stane scéna, která se v knize a v brožurce objevila, ale nikdy nedopadla.

27.08.2023 5 z 5


Alespoň prozatím Alespoň prozatím Amélie Salingerová

Já moc nečtu YA feel-good contemporary, ale tuto knihu jsem si užila hodně. Příběh je miloučký a jemný, ale také řeší problémy, které byly adekvátní věku a pandemii. Během čtení jsem měla mírné dèja vu na svou online výuku. Líbilo se mi, jak tam byly vyzobrazeni první vztahy a problémy okolo nich. I přesto ale z celé knihy si odnášíte hezký hřejivý pocit. Marina jako hlavní hrdinka se mi líbila a neměla jsem s ní problém a to samé platí pro Jakuba. Postavy byly napsané nádherně a já si příběh velmi užila.

Doporučuji knihu číst v období jara nebo léta a možná vás to donutí si psát deník jako mě. Na fotce je Marina z knihy.

27.08.2023 4 z 5


Solitaire Solitaire Alice Oseman

(SPOILER) Knihu jsem dostala v rámci spolupráci s Humbook blogery.

První věc, na kterou upozorním je ta, že kniha rozhodně není žádné love story a otevírá mnoho vážných témat. Tori Springová byla velmi dobře napsaná hlavní hrdinka a oproti těm, o kterých normálně čtu byla hodně reálná teengerka.Tori mi přirostla k srdci a rozhodně si nesloužila, jak se k ní okolí chovalo. Co mě štvalo byl fakt, že rodičům byla "ukradená", protože už jedno "rozbité" dítě doma měli. Zrovna toto je velmi zajímavá myšlenka a mrzí mě, že v knize nebyla dál rozvíjena, což nebyl první ani poslední problém v knize.
Upřímně netuším jestli je dobře fakt, že jsem hned zezačátku uhádal, kdo by za Solitairem stál, ale i tak mě to neubralo na chuti tu knihu číst. Posledních pár kapitol jsem lhtala plnými doušky tak moc, že jsem knihu dočítala v jednu ráno. I přesto jako velké mínus knize přikládá to, že sice nastínila vážné problémy, ale nikde nebylo vidět jeho řešení ve větším měřítku.
Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi Srdcerváče, ale chtějí temnější příběh a zajímá je víc informací o Tori.

27.08.2023 3 z 5