Manfred von Kar Manfred von Kar komentáře u knih

☰ menu

Taoismus Taoismus Eva Wong

Tuto knihu jsem jsem si pořídil s tou vizí, abych se o tomto směru více dozvěděl. Kniha je velmi doře napsaná a skvěle objasňuje historii, vývoj a smýšlení taoismu. Taoismu jako filozofii se věnuje kniha jen nazčátku a pak se zaměřuje na taoismus jako náboženství. Asi jediné co bych jí vytkl tak, že se zmiňuje jen okrajově o vzniku země podle taoismu a zároveň téměř vůbec neobjasňuje reinkarnaci. Což se mi zdá veliká škoda, protže to vnímám jako stěžejní základ této víry.

26.07.2013 4 z 5


Sevastopolské povídky Sevastopolské povídky Lev Nikolajevič Tolstoj

Tři válečné povídky jejichž literární hodnota je bezpochyby veliká. První mi připadala jako oslava ruského vojáka, avšak další dvě byly mnohem naturalističtější a realističtější. Lépe podle mne zachycovaly strach z hrůz. Jako je smrt a zranění. Strach co si o vás pomyslí vaši kolegové, když se budete krčit při dopadech kulí a granátů, je velmi dobře a zajímavě podán. Měl jsem dojem, že vidina ,,jen" zranění je vlastně přáním, že z toho vyváznete a zachováte si čest. Musím uznat, že tyto črty jsou velice skvělým čtením.

03.07.2013 4 z 5


Tichý Don II. Díl 3-4 Tichý Don II. Díl 3-4 Michail Alexandrovič Šolochov

Tichý Don je bezpochyby velkolepé dílo, kterému chvilku trvá než vás zcela pohltí. Ale jakmile se to stane, tak se to jen stupňuje. Velice se mi líbilo, že se autor snažil celkem objektivně zachytit pohled rudých i bílích na revoluci a kontrarevoluci. Kriticky se staví k oběma pohledům. Zdá se mi, však že k rudým je trochu shovívavější. Osud hlavní dvojce je velice zajímavý a nepředvídatelný. V knize je maximálně kladen důraz na děj a z tohoto důvodu je velice čtivá. Chvíli mi ještě potrvá zcela vstřebat všechny dojmy a pocity z tak obsáhlého díla. Za toto dílo si bezpochyby zasloužil Nobelovu cenu.

29.06.2013 4 z 5


Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

První dvě třetiny knihy byly podle mne sice zajímavé, ale nijak uchvacující. To co dělá tuto knihu skvělou je právě její konec. Kdy ve mne její autor byl schopen vzbudit neskonalý hnus a pohoršení nad činy lidí. Nejdříve jedna rána pro moji romantickou duši, která by se dala rozdýchat. Jenže pak příjde další v podobě morálního úpadku a neschopnosti matky tomu nějak čalit. Kdy jsem si až myslel, že jedinou možností jak tomu může ujít je smrt. Každopádně tato kniha pro mne znamenala silný emoční zážitek.

23.03.2013 4 z 5


Čtyřicet dnů Čtyřicet dnů Franz Werfel

Prvních cca 100 stran se mi zdály nezáživné a zdlouhavé, ale jak pak knížka začala gradovat, tak jsem pochopil, že to ani jinak nemohlo být a všechno, pak do sebe úžasně zapadalo. Kniha ve mě vyvolávala tak silné simpatie k hlavnímu hrdinovi, že jsem prožíval každý jeho čin, každou pasáž o něm tak intenzivně jako by se právě děla mě. Tolik energie vynaložené, proti nepřízni osudu ve mne vyvolalo nepřekonatelný zážitek.

03.09.2012 5 z 5


Žena v Berlíně: Deníkové zápisky z období od 20. dubna do 22. června 1945 Žena v Berlíně: Deníkové zápisky z období od 20. dubna do 22. června 1945 Anonyma (p)

Při čtení některých pasáží mi až běhal mráz po zádech a doslova jsem nebyl schopen pochopit, jak autorka je schopna, tak neotřele a přímě vylíčit takové hrůzy, které se děly jí nebo jiným. Schopnost zapomenout co se právě stalo a snažit se přes to dostat mě zcela překvapovala. Jen bych dodal citaci z knihy: Lepší Rus na břiše než Američan nad hlavou.

03.09.2012 5 z 5


S meči a brilianty S meči a brilianty Günter Fraschka

Kniha je velice poutavě napsána. Osudy některých jsou známější, ale o to člověka více udiví pomalu až heroické činy některých vyznamenaných. Už jen proto mi chvilkami kniha připadala jako oslava německého vojáka, a také se mi zdálo, že vlastně nikdo nebyl zarytý nacista. Knihu bych, ale doporučil.

03.09.2012 4 z 5


Letadlo proti letadlu Letadlo proti letadlu Norman Leslie Robert Franks

Jako malého mě tato kniha nadchla a jen posílila ve mě zájem o letectví.

01.09.2012