S meči a brilianty

S meči a brilianty https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134206/bmid_s-meci-a-brilianty-ttU-134206.jpg 4 12 4

Sedmadvacet portrétů německých vojáků, jimž byly za druhé světové války k jejich Rytířskému kříži uděleny Meče a Brilianty - s výjimkou H.-U. Rudela, který obdržel Zlatý rytířský kříž, nejvyšší německé vojenské vyznamenání. Autor ve stručných medailónech představuje všechny nositele tohoto vyznamenání a činy, za něž jim byly uděleny. Znovu se před námi otevírají příběhy legendárních letců - Mölderse, Gallanda, Grafa, tankistů Dietricha, von Manteuffela, ponorkových velitelů jako byl Lüth, generálů Rommela, Hubeho, Kesselringa...... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Vojenství
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Mit schwerten und brillanten , 1989


více info...

Přidat komentář

jprst
28.07.2020 4 z 5

Kniha obsahuje množství i méně známých faktů a jiný pohled na II. světovou válku. I když se autor snaží, aby se vyhnul propagaci fašismu, tak víceméně obsahem knihy oslavuje hrdinství německých vojáků, proto řadu faktů a skutečností záměrně zkresluje nebo dokonce zatajuje.

Dera
02.12.2013 5 z 5

Ano přátelé. Autor opravdu tyto vyznamenané hrdiny glorifikuje, protože byli ve svém oboru v německé armádě nejlepší. Ve všech armádách světa je to stejné. Vyznamenání a sláva za zabíjení a ničení protivníka. Životopisy dekorovaných německých vojáků byly v této knize velmi poutavé a čtivé.


Tanker
01.04.2013 4 z 5

Kniha obsahuje mnoho zaujímavostí, ktoré sa bežne nespomínajú. V tom je dobrá. Na druhej strane sa autor snaží svojich hrdinov glorifikovať a tým sa niekedy dostáva do rozporu s faktami. Všetci sú tí dobrí, nikto za neúspechy nenesie vinu. Takže je zaujímavé sledovať, čo zamlčuje, jemne upravuje a niekedy si tým v texte aj odporuje sám sebe.

Manfred von Kar
03.09.2012 4 z 5

Kniha je velice poutavě napsána. Osudy některých jsou známější, ale o to člověka více udiví pomalu až heroické činy některých vyznamenaných. Už jen proto mi chvilkami kniha připadala jako oslava německého vojáka, a také se mi zdálo, že vlastně nikdo nebyl zarytý nacista. Knihu bych, ale doporučil.

Autorovy knížky

Günter Fraschka
německá, 1922
1996  85%S meči a brilianty