maman maman komentáře u knih

☰ menu

Dívky z trajektu Dívky z trajektu Lone Theils

podle mého je to zajímavá a velmi dobře napsaná detektivka. Vůbec ne zdlouhavá, ale naopak odbočky od zápletky jen zvyšují napětí. Už jen ten fakt, že kniha je založená na skutečných událostech, mi nahání hrůzu při pomyšlení, že takový příběh zneklidnil a ohrozil někoho v reálném životě a ne jen na stránkách vymyšlených temných thrilerů. Přeji autorce hodně štěstí a inspirace do budoucna a netrpělivě očekávám další příběh.

07.11.2017


Dirigenti éteru Dirigenti éteru Sean Michaels

No teda, dojem je velmi rozporuplný. První polovina je naprostá a totální slátanina. Bože, jak nezajímavé a plitké vyprávění o tak zajímavé době, jako jsou 20. leta v Americe. Pak se přeneseme pro mne špatně pochopitelným způsobem do doby stalinistického teroru, Tahle část knihy začíná být trochu zajímavější, ale suma sumárum - je znát, že prostě psát o stalinistickém Rusku nejlépe a nejpoutavěji umí jen Rus. A "an American pornographic actor and director" je absolutně mimo mísu. Škoda času, který jsem věnovala téhle pseudo literatuře.

05.01.2017


Duchové Šumavy Duchové Šumavy Martin Sichinger

Na rozdíl od komentářů ostatních musím říci, že se mi knížka moc líbí. Dokonce víc než předešlá s názvem Smrt krále šumavy. Možná že v tom hraje roli i fakt, že jsem u Vimperka strávila dětství. To může být, ale stejně mám ráda autorův styl psaní i jazyk a vůbec je to pro mne požitek tuhle i ostatní knihy pana Sichingera číst.

21.05.2016 5 z 5


Trafikant Trafikant Robert Seethaler

Poetický a jemný příběh. Postava chlapce a jeho dospívání v dospělého muže je vylíčeno krásnými výrazy a malebně, že mi to mnohdy až slzy vehnalo do očí. Ale život není jen ráj a pohádka a nástup fašizmu je podán bez zbytečných frází zatrpklosti. Úžasná kniha.

03.04.2016 5 z 5


Náhodná smrt patriarchy Náhodná smrt patriarchy Leif Davidsen

Zpočátku trochu moc klídek a pohoda. Až postupně začíná děj nabírat na síle a zajímavosti. A řečeno slovy hlavního hrdiny a jeho matky - i když had shodí kůži, pořád je to had. To je stručná a výstižná charakteristika Ruska, kde se děj povětšinou odehrává.

22.03.2016 5 z 5


Jakobijánův dům Jakobijánův dům Alá’a Al-Aswání

Proč se všichni vyjadřují jen k obsahu knihy. To je tak trochu triviální. Nikoho nenadchne bohatý vypravěčský styl a malebný jazyk? Káhirou mne autor provedl s takovou lehkostí, vtipem a myslím i určitým optimismem, že mi na konci knihy bylo smuto při pomyšlení, že příběh končí. Pravda - realita života egyptské společnosti je hořká, ale vypravěčský styl je brilantní. A to já oceňuji.

11.03.2016 5 z 5


Den, kdy jsem zabil svého otce Den, kdy jsem zabil svého otce Mario Sabino

Úcta s vášeň k literatuře mne nutí, abych byla slušná. Psycho bláboly mne neberou a neustálé zkoumání, co se čtenářem udělá jedna kapitola, aby v další se vše popřelo? Prolistovat a dost.( Ani jazykově to není nic moc.)

08.03.2016 odpad!


Město policajtů Město policajtů Karin Slaughter

Nevím jak ostatní čtenáři, ale já tuto knihu považuji za její nejlepší. Pryč je standartní vcelku nudné klišé thrileru a před čtenářem se otvírá surová realita doby studené války, rasových nepokojů a ghett Ameriky. Já si myslím, že takové vztahy mezi lidmi v té době byly a kniha je servíruje bez sentimentu. (Ostatně Amerika nikdy nebyla takovou ideální růžovou pohádkou, jak je nám předkládaná v hollywoodských trhácích.) Tohle je vyjímečná kniha a záleží na každém co si z ní vybere.

03.03.2016 5 z 5


Špion, který se přišel ohřát Špion, který se přišel ohřát John le Carré (p)

Pro mne velmi tvrdá kniha. Dnešní doba je úplně jiná. A hlavně si nejsem jistá, zda bychom v té době všichni obstáli.

05.02.2016 5 z 5


Kmotr Mrázek Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta

Teda nevím jak taková nuda může někoho zaujmout. Nota bene když se všechno pořád opakuje. Dějový stereotyp. Málem jsem u toho usnula.

29.01.2016 odpad!


Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Kingu, jsi třída. Strhující. Promyšlené dialogy. Žádná nuda.

25.01.2016 5 z 5


Český špion Erwin van Haarlem Český špion Erwin van Haarlem Jaroslav Kmenta

Konečně zajmavá knížka. Styl i námět, velmi čtivá. Divím se, že pan Kmenta není více vyhledávaným autorem. Jeho žurnalistický jazyk není nudný, děj má spád a je hlavně pro českého čtenáře plný zajímavých poznatků. Podle mého názoru fantastické čtení. Rozhodně to není poslední, co si od autora přečtu.

09.01.2016 5 z 5


Mág Mág John Fowles

Tak nudnou knihu jsem snad ještě nečetla. Pravda, někdo říká - kafkodní - ano, ale hlavně nudné plácání rádoby psychologických nesmyslů. Iritující, nic mi nedala, snad jen samé negativní pocity. Jsem zvyklá vždy rozečtenou knihu dorazit do konce, ale tady mi to dalo zabrat. Musela jsem se vysloveně přemlouvat.

08.01.2016 odpad!