Duchové Šumavy přehled
Duchové Šumavy série
1. díl >
Píše se říjen 1946. Bolestné válečné dozvuky se mísí s radostnou přítomností, ale i s temnými tóny naznačujícími budoucnost. Nepřítel je najednou nejasný. A když už je rozeznán, jeho kroky jsou naprosto nevypočitatelné. Na jedné straně stojí Kilián Nowotný, slavný pašerák, Král Šumavy. Na druhé štábní kapitán Ladislav Kilián, velitel trofejního oddílu ministerstva vnitra. Oba ví o cenném paši, který odsunutí Němci schovali v domě pod vimperským zámkem. A mezi nimi se strážmistr Jan Firman, syn slavného fi nance, marně snaží odhalit, co se skrývá ve městě, z něhož všechny cennosti odvezly americké jednotky. Vimperský rodák Martin Sichinger potvrzuje i v tomto románu, že jeho trumfem je láska k místu, které zná. Duchové Šumavy jsou rekviem za dobou, kdy přes hranice chodili pašeráci a na hutích pracovali sklářští mistři. Zároveň jsou dramatickým příběhem, který ukazuje, jak obtížné bylo poválečné osídlení převážně německého pohraničí. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Duchové Šumavy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 29 komentářůSouvisející novinky - Duchové Šumavy (1)
43 nových eknih zdarma ke stažení
18.05.2021
Kniha Duchové Šumavy v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 2x |
| v Přečtených | 112x |
| ve Čtenářské výzvě | 13x |
| v Doporučených | 7x |
| v Mé knihovně | 55x |
| v Chystám se číst | 61x |
| v Chci si koupit | 11x |
| v dalších seznamech | 1x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Šumava poklady pašeráctví, pašování sudetští Němci Sudety poválečná doba historické romány české rományMartin Sichinger také napsal(a)
| 2012 | Duchové Šumavy |
| 2011 | Smrt krále Šumavy |
| 2018 | Kocovina šumavského léta |
| 2023 | Zítra přijde Olah |
| 2008 | Cukrový klaun |

79 %
90 %
Duchové Šumavy

Hned od prvního okamžiku jsem byla účastnicí oněch událostí, které se v tomto příběhu udály. To mi při čtení vyhovuje a mám to ráda. Vrátila jsem se v čase do poválečného Vimperka. Ocitla jsem se v šestačtyřicátém roce, kdy z města odjíždí poslední transport odsunutých šumavských Němců. Šlo o velmi divokou dobu. Těžké poválečné odbdobí, kdy doznívají válečné hrůzy a zároveň se rodí naděje na novou lepší budoucnost, kterou si od základu postavíme. Pan Sichinger přinesl zajímavý pohled do šumavského povaláčného pohraničí. Uplatnil zde své hluboké znalosti místních reálií a historických událostí a já jsem se díky jeho vyprávění mohla projít po důvěrně známých místech. Vůbec mi nevadilo, že jde o román. To je přístupnější forma. Na osudu těch několika lidí si tak můžeme udělat jasnou představu o tom, co se zde na Šumavě po válce dělo. Jo, kdyby Šumava mohla mluvit. Nemůžu se ale rozhodnout, jestli jsem stála při pašerácích nebo při pohraničnících. Byla jsem prostě ta návštěva z Prahy. No, k pašerákům jsem měla ale blíž. Každopádně se mi příběh líbil.