lukas7591 lukas7591 komentáře u knih

☰ menu

Pevnost nesmrtelných Pevnost nesmrtelných David Eddings

Touhle knihou to u mě všechno začalo :)

Když mi bylo asi 12, dostal jsem od matky kamaráda tehdy k narozeninám tuhle knížku. Ačkoliv šlo o druhý díl několikáté autorovy série, byl to můj úplně první kontakt s fantasy literaturou a byla to láska na první přečtení.

Následně jsem pořídil první a poslední díl série Althalus, pak následoval Belgariad, odtud jsem přeskočil k Tolkienovi a dnes o více než dvacet let později jsem rád, že jsem se s touhle knížkou setkal.

S ohlédnutím zpět, Eddingsův vyprávěčský styl a klasické podání tzv. epické či "high" fantasy dnes možná nebude sedět všem, ale pokud jste náctiletí chlapci (a nebo pokud vám knihy cílené na tuto věkovou skupinu nevadí) a toužíte po epickém příběhu božských proporcí, určitě nezklame.

Jako nejlepší sérii od Eddingse byl osobně doporučil Elenium, ale Althalus je taktéž podovenou trilogií.

25.08.2022 5 z 5


Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Pro někoho je původní Duna dostatečným stand-alone dílem, ale pokud máte chuť si nechat od autora rozbít domnělé představy o mesiáších a spasitelích, nemohu než doporučit Spasitele Duny.

Nejedná se již o tak grandiózní titul, příběh je podstatně komornější, ale kniha funguje jako povedené intermezzo mezi Dunou a dalším titulem - Děti Duny -, které považuji hned po Duně za nejlepší kousek série.

Jde o mnohem kratší kousek než byl první díl, ale přesto se tu nachází jedna část, která mi dodnes leží v paměti geniálností své myšlenky i provedením, a odehraje se prakticky na konci knihy :) Nechte se nalákat, pronikněte hlouběji do Herbertova promyšleného světa a zjistěte, jaká je budoucnost pouštní planety Arrakis.

25.08.2022 4 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Jedna z nejvlivnějších, nejopěvovanějších (právem) a nejfantastičtějších knih světové sci-fi literatury. Můj první kontakt s knihou Duna byl už v raném dětství. Taťka četl Dunu, když jsem byl ještě prcek, a když mi bylo 12 let, vyšla shodou okolností i poměrně vydařená RTS (Real Time Strategy) hra na PC s názvem Dune 2000, kde spoulu soupeřili tři velké rody z univerza Duny, Atreidové, Harkonnenové a Ordosové... S knihou má hra pramálo společného, ale už tehdy mi jako děcku učarovala grácie a nápaditost, s jakými byly svět a hlavní jeho pilíře zpracovány.

O mnoho let později jsem se do knihy začetl (vlastně zaposlouchal) i já, dělala mi společnost na mých dvou dvanáctihodinových letech do Japonska a zase zpět koncem roku 2019, a ačkoliv se údajně jednalo o lehce abridged verzi (i tak měla úctyhodných 21 hodin na poslech), naprosto si mě podmanila.

Je to příběh o zradě, touze po moci a neuváženosti víry ve spasitele. Ačkoliv první kniha se koncentruje převážně na hlavního hrdinu Paula Atreida, který byl v podstatě vyšlechtěn jakožto možný Kwisatz Haderach, jeho postava rozhodně není žádným klišé rytířem na bílém koni. Všechno je trochu jinak, než jak se na první pohled zdá a velká hra o osud lidského galaktického impéria a miliard jeho poddaných právě začíná. Souboje, intriky, vývoj postav a také trýznivý nedostatek vody čiší z každé stránky a ačkoliv mě standardně pouštní prostředí ve sci-fi a fantasy odrazuje, tady se jedná o výjimku potvrzující pravidlo.

Frank Herbert se podrobně zabýval problematikou vysychání půdy a zkoumal reálné dopady nedostatku vody na ekosystémy na Zemi, snad i proto se mu tak mistrně podařilo ztvárnit Arrakis naprosto uvěřitelně a někdo by dnes, kdy jsou klimatické změny opět populárním tématem, mohl knize připisovat ještě větší význam, než když v šedesátých letech minulého století vyšla.

Navíc dodnes poměrně neotřele jsou do knihy zakomponovány prvky a vlivy muslimského světa a kultur (v kterých se, přiznám se, nijak nevyznám) a není to nijak v negativním smyslu.

Tohle prostě nejde vynachválit dostatečně, osobně považuji Dunu za jednu z nejformativnějších sci-fi mého čtenářského života, kdyby šlo dát deset hvězd z pěti, dám je.

25.08.2022


Šejdířka Šejdířka Lucie Jeřábková

Ačkoliv to není zrovna můj šálek kávy, kniha mě mile překvapila. Četla se lehce, nevyžaduje od čtenáře nikterak nadstandardní soustředění, postav je poskrovnu, ale autorka je stihne vykreslit dostatečně tak, aby si k nim člověk vytvořil vztah a utkví mu v paměti. Ačkoliv hlavní hrdina je poněkud nelogicky postupující ňouma, záhadná léčitelka to vynahrazuje a celé dílo je takovým lehčím kouskem z žánru Slice of Life :)

23.08.2022 4 z 5


Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Sice mi ještě zbývá cca 100 stránek k dočtení knihy, ale jsem více než mile překvapen tímto českým počinem. Autorovi se daří budovat atmosféru města a svého světa budoucnosti překvapivě uvěřitelně, často nekompromisně, a mně se tedy navýsost trefil do vkusu i do nálady. Knihu čtu téměř jedním dechem, po letech převážně poslechu audioknih jsem skutečně rád, že jsem vzal opět do ruky knihu tištěnou a zrovna Projekt Kronos byl tím prvním, do čeho jsem se pustil. Další dva díly trilogie už mi čekají na komodě (knihovna je opět plná), jsem zvědav, jak se bude příběh, svět a jeho postavy (ačkoliv zatím většinou poněkud dvourozměrné) vyvíjet.
Nejde možná o instantní světovou sci-fi klasiku, ale jako prvotina setsakramentsky dobrý kousek. Pokud jste fandové cyberpunku, či postapokalyptického sci-fi, můžu rozhodně doporučit.

23.08.2022