Lucifera Lucifera komentáře u knih

☰ menu

Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

Kniha je praktickým rádcem světa úklidu. Osobně jsem se úklid snažila praktikovat podle ní, některé postupy mi ale moc nevyhovovaly (třeba komínky na trička). Knihu jsem poslala dál, ale nad jejím moudrem: Ukliďte si v bytě a budete mít uklizeno i v sobě, pořád přemýšlím, protože jsem od přírody bordelář, a takto praktické knihy moc nečtu. Tato kniha mi ani stylem psaní jako bestseller nepřipadala, ale nemusí to jen být můj šálek kávy.

20.01.2019


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Knížka je psaná milým stylem a myslím si, že je dobrým úvodem do současné politické situace na Hradě a ve vládě. Kniha je prodchnutá idejemi a odvolává se na myšlenky TGM i Václava Havla. Je pro mě velmi užitečnou studnicí, která se zmiňuje o tom, jak to bylo s F. Peroutkou, kdo s kým má v současné politické situaci problém, apod. Je ve svých pasážích hlavně knihou lidskou a slušnou, což v dnešní situaci v politice, se moc nevidí. Moc děkuji autorovi za její napsání a třeba studentům nebo lidem, kteří nemají TV ji určitě doporučuji k přečtení.

20.01.2019


Záhir Záhir Paulo Coelho

Jednalo se o mou první knížku od P. Coelha. Je natolik osobní výpovědí, že jsem se v knize částečně našla a asi nebudu jediná. Příběh byl vyprávěn pro mě poutavým stylem, i když jsem na začátku neměla moc chuti ke čtení, nakonec se děj rozběhl a konec jsem přečetla na jeden zátah. Vůbec mi nevadilo, že kniha obsahovala menší část rozhovorů a byla spíše sondou do autorovy duše. Některé pasáže, třeba s tou pouští se mi zdály až moc povrchní, ale to je možná jen můj dojem. Určitě obsahuje i menší ponaučení o životě a o lásce, jedna pasáž o lásce se mi hodně líbila. Pokud procházíte nějakou krizí v milostném životě, myslím, že za přečtení stojí.

20.01.2019


Ázerbájdžánci Íránu Ázerbájdžánci Íránu Emil Souleimanov

Knihu jsem četla skoro jedním dechem. Informace jsou podány srozumitelně. Díky ní jsem si udělala aspoň malý obrázek o poměrech na Kavkaze a o tom, jak to v SZ Íránu asi vypadá na pozadí běžného života Ázerů. V knize je výčet jak enviromentálních problémů v oblasti, tak také toho, v jaké bezpečnostní situaci se tamní okolí nachází a jak se frustrace Ázerů vybíjí třeba ve sportu. Kniha je velmi dobře zpracovaná a nabytá pro mě novými informacemi a pohledem na situaci. Sňala mi určité růžové brýle, které jsem vůči Íránu měla a zatáhla mě do velmi zajímavé problematiky Ázerbájdžánu a jeho historie. Situace dnešního Ázerbájdžánu opravdu není jednoduchá a rozbor mezinárodních vztahů v knize je více než dobrý. Jsou zde informace, které se jinde nedovíte, a které ani běžný turista nemá šanci odhalit.

Proto knihu doporučuji k přečtení nejen Íránistům a moc děkuji autorům za její zpracování včetně citací a použité literatury na konci.

28.12.2018 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Kniha mě v první řadě zaujala svým poutavým a jednoduchým jazykem. Skoro žádné cizí termíny a když, tak vysvětleny pod čarou, fyzikální jevy vysvětleny jednoduše a polopaticky. Příběh je členěn do logických celků, z nichž každá část tvoří uzavřenou kapitolu s napojením na hlavní dějovou linii. Překlad textu má spád, dobře se čte a vtáhne do děje. Nevadila mi ani pro mě nezvyklá čínská jména a počet osob byl dostačující právě tak k tomu, abych si zapamatovala, kdo je která osoba a jakou má v příběhu úlohu.

Jediné, co mi asi od poloviny příběhu chybělo byla uvěřitelnost. Ze začátku jsem měla pocit, jako kdybychom žili opravdu v té současnosti jakou ji autor popisuje, ale jakmile došlo na popisování mimozemské civilizace a ještě předtím k popisu a rozštěpení náboženských odvětví v samotné organizaci, přestalo mě to bavit a najednou se mi celá kniha zdála laciná.

15.12.2018