Lucci3 Lucci3 komentáře u knih

☰ menu

Supernova Supernova Marissa Meyer

(SPOILER) Supernova patří mezi jedno z nejlepších zakončení série, které jsem měla tu čest přečíst. V knize bylo hodně zvratů, některé byly očekávané, jiné překvapivé. Závěr byl přesně podle očekávání - padouch byl poražen, dobro zvítězilo. Způsob provedení překvapil.

V tomto díle jsem ještě více viděla inspiraci Romeem a Julií a klidně tuto trilogii označím za retelling tohoto příběhu.

Epilog vyprávěný z pohledu Magpie byl hezkým zakončením. Přesněji ta část, která popisovala změnu společnosti po závěrečné bitvě a oslavy vítězství. Kromě toho jsme se dozvěděli, že Magpie je sestra Novy, která přežila díky svým schopnostem. A to je právě to. Proč skončila v děcáku, když se o ní měl Kapitán Chromium postarat? To si nikdo nevšiml, že není od krve a dýchá? Při zamyšlení jsem došla ke dvoum možným závěrům, první - Magpie není Novina sestra, jen někdo, kdo prožil totéž,- druhý – autorku to napadlo až při psaní třetího dílu.

Zklamaná jsem byla z vězení pro superpadouchy. Na jednu stranu se dobře představovalo, avšak na druhou působilo zanedbaně.

Dobře zde byl popsán stav, kdy někomu stoupne do hlavy moc a chce si ji za každou cenu udržet. Vše, co Kapitán Chromium dělal, dělal pro to, aby nepřišel o moc a důvěru lidí ve městě.

Autorka skvěle zvládla vztahy mezi postavami. Působily přirozeně a jejich vývoj byl popsán velice reálně.

Samotné charaktery byly dobře napsané a ve většině případů působily uvěřitelně. Nejméně uvěřitelná mi připadal Genissa Clarková. V předchozích dílech se chovala jako obyčejný člověk, který touží po moci a užívá si legální ubližování lidem. V Supernově se její povaha změnila a stala se z sadistická a sobecká mrcha. Působí to na mě, jako by autorka potřebovala nějaké velké drama na pozadí a Genissa se jí hodila. Naopak se mi líbil vývoj Novy, změna jejího přesvědčení a představy, jak by měla společnost vypadat. Bylo to popsáno uvěřitelně a nepůsobilo to, že by se její názory změnily lusknutím prstu.

Lehkým zklamáním byla kvalita textu, ve kterém bylo velké množství překlepů. To však z části vynahradila nádherná obálka.

31.05.2020 4 z 5


Umělecké projekty pro malé kutily Umělecké projekty pro malé kutily Margaret Etherington

Tato sbírka nejrůznějších výtvarných nápadů je krásně graficky zpracovaná. K jednotlivým, srozumitelně napsaným, krokům jsou připojeny i fotografie, na kterých lze vidět, jak by to mělo v danou chvíli vypadat. Kniha je určena převážně dětem, takže návody jsou jednoduché, avšak ve výsledku jsou pěkné a použitelné.
Velké plus si u mně získala možností upravit si jednotlivé postupy - třeba použít jiný materiál.
Doporučuji :D

27.12.2019 5 z 5


Zpackané kouzlo Zpackané kouzlo Ivana Nováková

Krásná pohádka na dlouhé večery :D

15.12.2019 4 z 5


Dvůr trnů a růží 1–3 (box) Dvůr trnů a růží 1–3 (box) Sarah J. Maas

Zklamání. Jedním slovem zklamání.

První díl se mi hodně líbil. Byl hodně pohádkový a odpočinkový. Od druhého dílu jsem očekávala to zlepšení, které všichni opěvují. Sekla jsem se. A to hodně.

Druhý díl byl zdlouhavý a dočetla jsem ho spíše proto, že mi přišlo blbé nechat nedočtenou knížku. Přišlo mi, jakoby si tuto knihu nikdo nevzal do parády a neproškrtal. Působilo to, jako že jim Sarah J. Maas přinesla rukopis, oni upravili gramatiku a vydali... Hodně mě štvalo, jak byla Feyre většinu knihy na dně a najednou byla nejlepší bojovnice a plánovala záškodnickou akci. Pochopila bych, kdyby tam byl vidět vývoj, byla popsána ta změna. To tady nebylo. Feyre se prostě probudila a byla zde válečnice sexující se svým únoscem, který ji "zachránil" ze Dvora jejího psychopatického snoubence.

Do třetího dílu se nechystám.

Nemějte o sérii vysoké očekávání, když se do ní pustíte. Mohli byste být hodně zklamaní.

17.08.2019 1 z 5