LibiAn LibiAn komentáře u knih

☰ menu

Vlku zaslíbená Vlku zaslíbená Hannah Whitten

Hodně velké zklamání, čekala jsem dechberoucí retelling na Karkulku / Krásku a zvíře a dostala jsem nepovedenou předvídatelnou spatlaninu pubertální červené knihovny v kouzelném lese. Nápad měl potenciál, dalo by se z toho vymáčknout o tolik víc ... Pochválit můžu jen přebal knihy :(

12.01.2024 1 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Na knížku jsem narážela zas a znova, tak jsem si ji proklepla a 90% hodnocení z více než 3000 recenzí mě přesvědčilo si ji přečíst. Pokud hledáte fantasy oddechovku na pár večerů ala Dannyho parťáci, vřele doporučuju. Ale jestli čekáte naprostou pecku, která Vás odvaří, tak hledejte jinde.

+ naprosto boží přebal a grafické zpracování
+ kapitoly seřazené podle postav
+ jejich postupné odhalování minulosti
+ děj je promyšlený a přirozeně plyne

- věk postav je velmi nízký a ubírá na uvěřitelnosti, ať už vyrůstají v sebedrsnějším prostředí, což vede k jejich předčasné dospělosti, nemůžu to překousnout (v knize 16-17 let, reálně bych postavy odhadla tak 25+)
- popis okolního fantasy světa pokulhává, čekala bych víc detailů k jednotlivým "národům", spousta míst z mapy na první straně není v knize vůbec zmíněna, prostě tam jen jsou
- dialogy mezi Mattiasem a Ninou jsou dost otravné a mnohdy i zbytečné

12.01.2024 3 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Neskutečně silná knížka. Velmi na ní oceňuji, že je sepsána objektivně bez příkras a z několika úhlů pohledů. O životě v KLDR jsem neměla žádné iluze, přesto jsem se v knížce dozvěděla nové informace - směšně absurdní, ale i natolik šokující, že se mi udělalo nevolno. Myslím, že západní společnost si nedovede ani zdaleka představit, čemu musí místní dennodenně čelit. Můj hluboký obdiv patří zejména Severokorejkám. Knížku bych dala povinně přečíst všem rozmazleným puberťákům, ale i dospělým, kteří si umí jen věčně stěžovat. Možná by si rychle uvědomili, že žijí povrchní život a začali by si vážit i takových "maličkostí" jako, že mají střechu nad hlavou, jídlo, teplou vodu, špičkovou zdravotní péči, vzdělání dle vlastního uvážení, široký výběr zboží, manželství z lásky, svobodu projevu, absenci cenzury, možnost volného pohybu, soukromí domova, zrušenou všeobecnou branou povinnost ... vlastně nevyčerpatelné možnosti, že? Nejvíc mi zůstává rozum stát nad tím, že i když se vám povede překročit hranici KLDR, pořád ještě nemáte vyhráno. A už vůbec si neumím představit, jak by se mi "svobodně dýchalo" s vědomím, že za můj útěk celá rodina zaplatila životem. Pevně doufám, že se brzy dočkáme pádu tohoto zvráceného režimu a všichni budou moci opět svobodně dýchat.

12.01.2022 5 z 5