Liatha Liatha komentáře u knih

☰ menu

Neobyčejní Neobyčejní Sarah Addison Allen

Asi jsem od toho čekala něco jiného. Ze začátku se mi to líbilo, ale postupně do toho začaly pronikat věci, které mi tam moc nepasovaly. Podle anotace jsem očekávala něco, co mě přenese do světa s magickými prvky (což splnilo), ale také že to bude odpočinkové čtení. Svým způsobem to tak bylo, ale jak jsem psala, tak postupně se děj stával temnějším. Každý máme nějaké tajnosti nebo temnou minulost, kterou musíme nechat jít (což je poselství knihy). Ale asi mi spíš vadilo, že jsem nečekala, že budu cítit napětí, zmatení, apod. Jako když čtete detektivku. Zkrátka mi to tam nepasuje. Ale uznávám, že pokud to ve čtenáři zanechá takové emoce, pak je to napsané dobře. Vlastně to i splnilo to, je v anotaci, jen... jsem knihu asi špatně odhadla a čekala víc feel good čtení. Psaní recenze v 1 ráno není má silná stránka, ale kniha po dočtení zanechala silný dojem :)

04.05.2024 3 z 5


Kniha praktických kouzel Kniha praktických kouzel Cerridwen Greenleaf

Kniha je hezky ilustrovaná, což je její největší pozitivum. Kouzla jsou v ní jednoduchá, často velmi podobná a pro začátečníky by to mohlo být fajn. Našla jsem v ní trochu inspirace, ale asi jsem od toho čekala trochu víc. Doporučila bych jí začátečníkům, kteří inklinují k wicce - protože na tento směr je kniha zaměřená.

Jediné dvě věci mi tam neseděly, a to planetární hodiny a seznam božstev a ochranných duchů. Planetární hodiny jsou uvedené mezi korespondencemi na konci knihy a není ani vysvětlené, co to je, a jak se to používá. Časy jsou psané samozřejmě jen orientačně s tím, že si přesný čas dotyčný pak vypočítá. Ale pochybuji o tom, že přesně tohle budou všichni čtenáři vědět. Proto mi to přijde bez jakéhokoliv vysvětlení jako zbytečné a zavádějící. Podobně je na tom seznam božstev a ochranných duchů. Méně je více a často jsem ta jména ani neslyšela. Je tam uvedá i Erzulie, která spadá mezi loa haitského vúdú (aneb i malé znalosti jsou uplatnitelné). Ale nedokáži si představit, že by nováček prováděl kouzlo ohledně lásky s Erzulie nebo pracoval s Legbou ohledně solární magie. Možná by to bylo ok, možná ne. Kniha je wiccansky zaměřená a chápu, že autorka chtěla čtenářům předložit spoustu různých božstev, se kterými můžou pracovat... ale přišlo by mi lepší, kdyby se držela jen známějších pantheonů.

12.08.2023 2 z 5


Velká kniha magie Velká kniha magie Lidia Pradas

V češtině se kniha jmenuje Velká kniha magie. Slovo "velká" tam rozhodně nemá co dělat :) Kniha je pro mě zklamáním. Najdete tam spoustu témat, ale vlastně vám to moc nedá, protože je o nich jenom zmínka. Plusové body jsou za hezké ilustrace. Ohledně textu je tam naťuknutých spoustu témat, ale na stránkách je často ještě dost prázdného místa. Proto mi přijde škoda, že místo není využité. Také by se dalo ubrat ilustrací a opět přidat text. Dokážu si představit, že pak by kniha byla mnohem lepší a zasloužila by si i více hvězdiček :) Přesto tam byla jedna věc, která mě hodně potěšila. Autorka zdůrazňuje, že magie je praxe, nikoliv náboženství. A že se dá ta praxe provozovat v souladu s různými druhy náboženství. Zmiňuje se to málokdy, což je škoda, proto mě to mile překvapilo.

10.08.2023 2 z 5


Čarodějná kniha duchů Čarodějná kniha duchů Devin Hunter

Na tuhle knihu jsem se těšila, ale mé nadšení bohužel opadlo. Asi jsem od toho čekala víc. Je to spíše celkově pohled dotyčného autora na témata od duchů, přes démony, až po víly. S nějakými věcmi souhlasím, s některými ne. Praxe mi přišla zajímavá, ale opět beru to spíš jako obohacení rozhledu, jak se to dá uchopit. Popisovaná praxe ohledně duchů mi nesedí, což nemusí být špatně. Každý jsme jiný. Přijde mi to jako mix různých směrů, nedokážu se moc vcítit do praktikujícího. Místo mi to přijde až jako fantasy kniha. Mám z ní smíšené pocity. Ale dávám tři hvězdy, protože jsou tam i velmi zajímavé a použitelné věci. Na konci každé kapitoly najdete témata pro deník tudíž vás to vede k zodpovězení si různých otázek a k hlubšímu uvažování. Každopádně nebojte se knihu zkusit přečíst. Buď se ta témata a celkově na přístup autora naladíte nebo ne.

11.07.2023 2 z 5


Magie v praxi Magie v praxi Nikki Van De Car

Taková čarodějnická jednohubka pro začínající. Líbily se mi zejména části ohledně svátků a věštění. Bohužel překlad je... zajímavý. Hedge witch se tady překládá jako "čarodějka živého plotu". Tento výraz se nedá moc přeložit, a tak stačilo nechat jednoduché hedge. Také se mi osobně nezdá vystavení různých korespondencí podle čaker. Jedná se o západní pojetí a obecně mi tam přijdou zbytečné, ale lidi to holt s čarodějnictvím spojují, tak dejme tomu. Kniha má ale spoustu krásných obrázků, což je asi její největší plus. Jen je škoda, že je na škapulíři namalovaný symbol relikvie smrti z Harryho Pottera to by mohlo nováčky poměrně zmást. Závěrem tedy dodám, že pokud vás zajímá úplně to nejdůležitější a nejzákladnější ohledně teorie a praxe, tak budete spokojení. Jen prosím, ať se nikde neobjeví, že jste čarodějky/čarodějové živého plotu :D

06.07.2023 3 z 5


Čarování, Magie, Wicca - Rituály pro každý den Čarování, Magie, Wicca - Rituály pro každý den Monika Molitor

Kniha mě nadchla a zároveň jsem nad některými informacemi kroutila hlavou. Autorka skvěle zpracovala dvě tematicky jasně dané kapitoly (Trans a meditace a Každodenní obřady). Bohužel má kniha i výrazná negativa, a to hned v první kapitole s názvem Všední život čarodějky. Je to obecné, a tak se tam lépe (ne)záměrně promítají vlastní postoje a názory. Autorka jako wiccanka odsuzuje satanismus a křesťanství, a to pravděpodobně z jejich nepochopení. Vlastní názory jsou fajn, ale všeho s mírou. Každá podkapitola na jejím konci obsahuje otázky na zamyšlení, což beru jako skvělé vedení k samostatnému uvažování a hledání vlastní cesty. Překlad mi z německého originálu nepřijde jako kvalitní. Když jí ale srovnám s jinými novějšími tituly na téma čarodějnictví a Wicca, tak bych tuto dala mezi ty, které stojí za to si přečíst.

13.04.2023 3 z 5


Tajemství magie Tajemství magie Francis Melville

Ráda bych dala plný počet hvězdiček, ale u českého překladu to bohužel není možné. Chyba ve jménech archandělů,... Problém je ale v překladu! Porovnávala jsem ho s anglickou verzí, v té je vše správně. Kniha má krásné obrázky i obal, ale český překlad se musí brát hodně s nadhledem. Nejvíc mě překvapilo slovo ,,pantagram" (správně by to bylo přeloženo jako pentakl v porovnání s aj verzí).

29.08.2021 3 z 5


Přírodní čarodějnictví Přírodní čarodějnictví Ellen Dugan

Četla jsem jí při mých začátcích v čarodějnictví při dovolené na Šumavě. Kniha je psaná čtivě a zároveň velmi prakticky. Test schopností dá každému základní přehled, co by měl rozvíjet. Je to ten typ knihy, do které se začnete a nespustíte z ní oči. Těžko by se hledala jiná kvalitní kniha pro čarodějky, které chtějí pracovat se svými schopnosti a souznít s přírodou.

16.08.2021 5 z 5


Zasvěcení do haitského vúdú Zasvěcení do haitského vúdú Veronika Šulcová

Je vhodná jak pro ty, kteří se o toto téma již zajímají tak ty, kteří s tímto směrem začínají. Jak už píše autorka, tak se dělají společné rituály/obřady a je lepší mít zasvěcení (kvůli kterému tam Verči výprava jela). Je čtivá a nabitá informacemi, takže si při čtení musíte dávat pauzu, i kdybyste chtěli pokračovat – zkrátka cestopis a odborné informace v jednom. Jako neznalou ve vúdú mi to dalo krásný přehled a více se v tom orientuji. Pochopila jsem, co je vúdú a užila jsem si malý výlet skrze vyprávění příhod, snů a myšlenek. Pokud chcete zažít dobrodružství a zároveň získat základní přehled vúdú, tak je kniha právě pro vás.

28.06.2021 5 z 5


Kniha kouzel: Magie jako součást života Kniha kouzel: Magie jako součást života Zuzana Antares

Naprosto skvělá kniha, o které ví bohužel minimum lidí. V knize jsou jednoduchá kouzla, která zvládne každý. Líbí se mi, že tam Zuzka vysvěluje princip, na jakém jednotlivá kouzla fungují. Jde o úzkou, za to velmi praktickou a čtivě napsanou knihu.

28.06.2021 5 z 5


Přírodní magie Přírodní magie Jindřich Kornelius Agrippa z Nettesheimu

Knihu nelze hodnotit nijak negativně, ale je psaná naprosto nezáživně. Nic moc mi do života nepřinesla. Vesměs to byly informace, které už znám. Za mě je to tak 50 na 50.

04.09.2019 2 z 5


Základy magie Základy magie Lilith (p)

Pro začátečníky v magii je to skvělá kniha, ale stejně tak pro pokročilé. Kniha je napsaná čtivě a není v ní nic složitého, přesto je tam mnoho informací od kabaly po sexuální magii. Za mě skvělá kniha, která se vždy hodí. Je méně známá, ale o to více úžasná.

09.05.2019 5 z 5


Moderní čarodějnictví Moderní čarodějnictví Gerald B. Gardner

Není to to, co jsem čekala. Přesto se člověk dozví plno zajímavých informací i z historie.

20.02.2019 2 z 5


Cesta čarodějky Cesta čarodějky Ly de Angeles

Pro začínající čarodějky/mágy je kvalitní. Je tam spoustu témat, které jsou pro začátečníky zajímavé. Mně jako mírně pokročilou kniha moc neoslovila. Vkládala jsem naději ohledně kapitoly o theriantropismu, kvůli kterému jsem se knihu rozhodla pořídit. Byly tam o něm jen 2 strany... Autorka se bohužel moc nerozepsala, a tak tam je velké množství témat... hlouběji se zamyslela jen u vizualizace.

15.07.2018 3 z 5


Kniha stínů – Slavná a starodávná pro vědmy a čarodějnice Kniha stínů – Slavná a starodávná pro vědmy a čarodějnice Silver RavenWolf (p)

Jsou tam zkreslené informace, ale na začátek je vhodná. Je tam mnoho témat, které vám dodají základní všeobecný přehled o Wicce

27.02.2018 2 z 5


Magie - rituály, cvičení, zaříkadla a rady Magie - rituály, cvičení, zaříkadla a rady Ellen Dugan

Je to psané stytlem pro pokročilé, ale přesto jsou to úplné základy. Každý mág by měl vědět, co s upíry apod. Kniha je psaná čtivě a měla jsem jí přečtenou během chvilky. Nenáročná četba plná užitečných rad :)

06.01.2018 4 z 5


Magie Magie Josef Veselý

Ze začátku se mi četla hůř a musela jsem si zvyknout na styl psaní. Knihu rozhodně doporučuji. Je to takový přehled základních věcí pro magika, který jde hermetickým směrem. Ale ani čarodějky by tuto četbu neměly podceňovat. Rituály z této knihy nejspíš praktikovat nebudou, ale přesto si myslím, že mnoho věcí využijí.

25.12.2017 3 z 5