Zasvěcení do haitského vúdú

Zasvěcení do haitského vúdú https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436540/bmid_zasveceni-do-haitskeho-vudu-57g-436540.png 5 4 3

Zasvěcení do haitského vúdú je třetí knihou české autorky Veroniky Šulcové, která se ve své tvorbě zaměřuje na afrokaribská náboženství. Autorka zde spojuje vyprávění vlastních zážitků s vúdú na Haiti s akademickým výkladem pojednávajícím o základech a hlavních principech haitského vúdú. V knize naleznete odborné informace vedle autentických prožitků. Jako celek je kniha určena odborné i laické veřejnosti a představuje čtenářům vúdú i Haiti nikoli jako děsivý kult a bohem opuštěnou zemi, ale naopak jako hluboce lidské náboženství oslavující život v zemi, kde se nežije snadno. Kniha je vybavena mnoha desítkami barevných fotografií.... celý text

Přidat komentář

Hesonit
05.05.2024 5 z 5

Zasvěcení do haitského vúdú přináší vhled do celého náboženského systému, jeho podstaty, smyslu, společenského významu, vysvětluje základní pojmy a je okořeněno vlastními autorčinými zážitky z Haiti.
Kniha je rozdělena na několik tematických část: O Haiti, O vúdú, Společenství a svatyně, Sny a snění, Bůh a duchové, Obřady, Zasvěcení, Duchové mrtvých, hřbitovy a smrt, Smrt, Tajné společnosti a Magie a čarodějnictví. Každý z bloků je pečlivě a srozumitelně zpracovaný. Na konci nechybí slovníček pojmů a použitá literatura.
Haitské vúdú je původní africké náboženství šmrncnuté křesťanstvím a utvářené historickou zkušeností lidí ukradených z domova a zotročených. Je praktické, pragmatické, žité, podporuje sounáležitost a propojuje minulost s přítomností a budoucností. Upíná se k předkům, ale ne nostalgicky, jen prakticky. Mrtví slouží živým, mohou jim předávat rady, posilovat je, chránit. Kult předků je mocný a pozoruhodný.
Čtenář nahlédne díky autorčině fundovanosti pod pokličku věrouky a praxe vúdú, která představuje životní styl vyžadující kázeň, disciplínu, zodpovědnost a neustálou práci na sobě samém. To vše pak stojí v ostrém kontrastu se scestným obrazem vúdú, který nám vnutila béčková hollywoodská produkce.
Doporučuji všem, kteří se zajímají o živá náboženství.

martunka
18.06.2022 3 z 5

Zajímavé...


Liatha
28.06.2021 5 z 5

Je vhodná jak pro ty, kteří se o toto téma již zajímají tak ty, kteří s tímto směrem začínají. Jak už píše autorka, tak se dělají společné rituály/obřady a je lepší mít zasvěcení (kvůli kterému tam Verči výprava jela). Je čtivá a nabitá informacemi, takže si při čtení musíte dávat pauzu, i kdybyste chtěli pokračovat – zkrátka cestopis a odborné informace v jednom. Jako neznalou ve vúdú mi to dalo krásný přehled a více se v tom orientuji. Pochopila jsem, co je vúdú a užila jsem si malý výlet skrze vyprávění příhod, snů a myšlenek. Pokud chcete zažít dobrodružství a zároveň získat základní přehled vúdú, tak je kniha právě pro vás.

Štítky knihy

náboženství Haiti

Autorovy další knížky

Veronika Šulcová
česká, 1987
2013  98%Vúdú magie a náboženství
2017  96%Santería
2020  90%Zasvěcení do haitského vúdú
2022  100%Encyklopedie vúdú
2012  %Historie, politika a současný život na Haiti