Leechmyi Leechmyi komentáře u knih

☰ menu

Outsider Outsider Stephen King

Výborná hororová detektivka. King je mistr napětí a ve svých knihách vytváří naprosto úchvatnou atmosféru, která čtenáře okamžitě vtáhne do příběhu.

Outsider je napínavý román, kdy první polovinu knihy bažíte po důkazech, abyste v druhé půlce s úzkostí a zvědavostí otáčeli na další stránku.

Jedinou vadou na jinak perfektním díle je český překlad, který se místy hodně nepovedl a vnáší logické chyby do jinak naprosto vybalancovaného příběhu.

15.08.2020 5 z 5


Pod parou Pod parou Terry Pratchett

"Pane Rosrete, svět můžeme rozdělit na ty, kteří říkají, že to nejde, a ty, kteří říkají, že ano. A podle mé zkušenosti mají ti, kteří tvrdí, že se to udělat dá, většinou pravdu." (s. 280)

Terry, chybíš.

20.03.2017 4 z 5


Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Hravé, dekadentní a zábavné čtení, které se ale na mnoha místech nakonec přejídá. Komisař Durman je šovinistický nenasytný prase a podobné mínění mám teď trochu i o autorovi - tý "srandy" tam přecijen je až moc.

Značka: Po steampunku to smrdí na sto honů!

26.04.2016 4 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

"Používání magie dává lidem to, co chtějí, její nepoužívání jim dává to, co potřebují." (s. 271)
Pratchett byl génius, jehož příběhy jsou vitamíny pravdy obalené v chutném těstíčku, které se nepřejí!

19.03.2015 4 z 5


Stříbrný vítr Stříbrný vítr Fráňa Šrámek

Inspirativní dílo. Fráňa Šrámek v této knize vystihl přesnou podstatu a krásu rozbřesku života. Poselství celé knihy je v tomto úryvku:

"Mládí by mělo zavolat takovým výkřikem, který by se zabodl do prsou jako nůž. Po špičkách má se choditi kolem mládí, neboť tam, kde je skutečné, krásného života schopné mládí, tam se stále leží v bolestech; po špičkách chodit a ne řinčeti železy. Mládí klesá a trpí, vstává a trpí. Spikli se proti mládí: zdraví se mrzačí, ranění se neobvazují a zbloudilým neukazuje se cesta ... Mládí má zápasit, netřeba mu však zápas ztěžovat. Mládí má zápasit, snad má i krvácet z ran, padne-li znova se vztyčovat, musí i leccos ztratit - jen dokud stále slyší z dálek svůj stříbrný vítr -"

23.01.2015 3 z 5


Na vlnách TSF Na vlnách TSF Jaroslav Seifert

Při čtení na mě dýchaly dálky vpletené mezi slovy. Přesně kvůli takovýmto dílům musí existovat poezie.

19.01.2015 5 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Povídky o legendárním detektivovi miluji, avšak tato kniha mě svým způsobem zklamala... Děj je příliš rozvleklý, popisných pasáží je nadmíru a celkově je vše dost předvídatelné, což se mi u Sira Doyla doposud nestalo - vždy mě něčím dokázal překvapit, chytit za nos a vysmát se mé fantazii. Navíc, takřka půlku knihy je Holmes "mimo dění", což je veliká škoda.

12.07.2014


Zen a umění psát Zen a umění psát Ray Bradbury (p)

Útlé, a přesto neuvěřitelně silné dílo...

25.03.2014 5 z 5