Lada800 Lada800 komentáře u knih

☰ menu

Výkřiky v temnotě Výkřiky v temnotě Darcy Coates

(SPOILER) Jediné slovo. Nádherné.
Pokračování Hlasy v bouři mělo docela rychlý spád - začátek mi připadal velmi nudný - Dorran a Clare jenom spekulovali a dohadovali se, jestli mají jet nebo nejet. Začátek cesty byl taky nudný, ovšem jakmile dorazili do Bethanina bunkru, veškerá nuda vyprchala. Trhalo mi srdce, když se Clare po setkání s Marnie zhroutila, a cítila k Dorranovi - na určitou chvíli - odpor. Když dojeli do Helexis Tower, 12. patro, Inner city, začala jsem nadskakovat napětím. Všimla jsem si, že Peter je nějaký celý divný - a napadlo mě, že se vlastně jen za Petera vydává, a ve skutečnosti je někdo jiný. Udělalo se mi poněkud šoufl, když se Clare vydala do 13. patra... Kniha byla úžasná, a thanity v Clare vysvětlují, proč se tak rychle hojila, a mě už to vůbec nepřipadá divné. Darcy měla Ticho velmi promyšlené, a já se těšila z postupného odhalování, proč se to vše stalo a jak. Romantika už nebyla tak patrná, ovšem stále tam byla - celé se to tak nějak vyvážilo. A když nakonec Ezra provedl na Dorranovi svůj experiment, chtělo se mi brečet. :( Potom, úplně na konci, když Dorran chtěl, aby ho tam Clare nechala, a utekla sama - klasika - jsem se rozbrečela doopravdy, ale dojetím. Ale dost už. Promiňte za tolik spoilerů... Potom jsem se smála a brečela zároveň, cituji z knihy: ,,Kecni si na zadek, a připoutej se.'' nebo: ,,Nebudu to opakovat Clare. Zapni si ten pás, nebo tě s ním vlastnoručně uškrtím.'' Ještě jednou se omlouvám za spoilery... :)
Jo a ještě něco... Jméno Dorran se vyslovuje jako jak? Já si to v duchu říkám jako Doran, ale když jméno zadám do překladače, a pak si pustím, jak to vyslovují oni, tak je to Doren... Hernajs, tak jak to je? Tedy, očekávám, že překladač bude mít asi pravdu :)

02.05.2024


Kořist Kořist Darcy Coates

(SPOILER) Panebože... Tak tohle byl opravdu horor.
Normálně nejsou Darcyiny knihy úplně hororové, ale u této knihy jsem se upřímně bála. Když jsem knihu začala číst, přeskakovala jsem části s Carlou Delagovou, ale pak jsem se k nim vrátila, protože jsem si uvědomila, že jsou velmi důležité - tedy, nepřeskakujte je! Moc se mi u knihy líbilo několik částí z pohledů od různých postav. Velmi mě děsil postup vraha - lákání do pastí, děsivé názvy na stromech - UTÍKEJ, ZTRACENÁ, UMŘI...
Byla jsem tak hloupá, že jsem si myslela, že mohu knihu, jako ostatní knihy od Darcy Coates číst večer.
Mýlila jsem se.
Když jsem četla knihu večer, postupně se mě zmocňoval děs, a strach, a když jsem knihu odložila, byla jsem až přehnaně paranoidní. Děsila mě i má oblíbená tma, dveře, jakýkoliv neznámý zvuk. A to se mi obyčejně nestává.
Kniha byla naprosto úžasná, promyšlená, a postupně vás celá kniha začíná víc a víc děsit. Postupná zranění, úmrtí, šílenost, a nečekané poznání - to všechno mě zahnalo do kouta. U knihy budete nadskakovat strachem. Úžasné též bylo, že na konci každé kapitoly byla věta, která vás pohání k tomu, aby jste knihu v žádném případě neodkládali, a ta věta třeba mě vždycky tak vyděsila, že jsem si musela oddechnout, než jsem mohla pokračovat. Vrah byl nekonečně vynalézavý... Umři. Utíkej. Ztracená. Mrtvá...
V příběhu se můžete těšit na mrtvoly, hnilobu, neznámou příšeru - člověka? a další děsivosti a hnusoty...

01.05.2024


Hlasy v bouři Hlasy v bouři Darcy Coates

(SPOILER) Tak tohle byla naprostá... Bomba. :) (Prosím, nečtěte to, pokud nechcete vědět nic dalšího, než to, co je v popisu knihy - omlouvám se, ale bez spoileru, by tento komentář asi nedával smysl)
Clare se mi jakožto postava velmi líbila, připadala mi skutečná, a její činy byly zcela reálné. Nejvíc se mi líbil Dorran - milý, trpělivý, starostlivý, s trochu zastaralejší mluvou... A bylo mi ho líto. Jsem trochu morbidní, proto jsem hltala ty části, kde Clare a Dorranovi - buď jednomu, nebo oběma - hrozila smrt. Miluju tyto dramatické části - např. Ta část, kdy Dorran skončí v docela hodně dost studeném jezeře, a Clare mu sotva sotva zachrání život. Celkově kniha byla úžasná, šílená vánice, obří kroupy, které by člověka mohly i zabít, podivné potvory... Už od začátku jsem věděla, že se do sebe zamilují. Taky mi na začátku nedávalo smysl, že má Clare rány na břiše, tedy mi brzo došlo, že to nemá z autonehody, nýbrž z těch obludných potvor. A stejně jako Zabzovi98 mi chybělo vysvětlení - proč? Kniha byla skvělá, přečetla jsem ji asi za pár hodin, jelikož to bylo tak napínavé, že jsem se nemohla, a ani nechtěla přinutit, abych zaklapla knihu, a šla dělat něco jiného. V knihovně mě zaujmula, a jelikož jsem si asi dva roky zpátky četla ukázku, řekla jsem si proč ne... A brzo hodlám zhltnout i další tři díly! :) Celé to vlastně nebyl horor, spíš takový romantická a zároveň trochu smrtelná knížka. Nebála jsem se vůbec, spíš jsem se u spoustu částí tetelila radostí nad tím, jak se do sebe postupně zamilují. Přišlo mi to docela promyšlené. A to i s tou hmyzí matkou. No jo, taky mi připadá divné, že se Clare víceméně smrtelná zranění hojí po tom, co něco sní, vyspí se nebo je nějaký čas s Dorranem - třeba. Jo, taky mi přišlo takové unavující, že Dorran - nechci, aby jsi šla, jee, ty jsi přišla, není ti nic, jo no dobře, tak jsi se mnou. Ale přesto to byla super kniha.

26.04.2024 5 z 5


Paní Láry Fáry Paní Láry Fáry Betty MacDonald

Tuto knihu jsem našla v knihovničce. Náhodně jsem ji otevřela, a začala číst. Myslela jsem si, že mě to nezaujme, to jsem se však mýlila.
Překvapivě jsem hltala jeden příběh za druhým, to jak je paní Láry Fáry chytrá, a vstřícná i na takové děti, jako v knize jsou, je naprosto okouzlující. Za dva dny s přestávkami jsem knihu měla přečtenou, a nyní dělá čest mé knihovně :)

18.04.2024 5 z 5


Námluvy s kocourem Námluvy s kocourem Melinda Metz

Já naprosto miluji kočky, vlastním jich pět - tři kocourky a dvě kočičky. Mac mi velmi připomínal jednoho z těch mých - stejně praštěný a chytrý. Tato kniha byla naprosto nádherná, vtipná - a já ji s oblibou čtu znovu a znovu :)

08.04.2024 5 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

(SPOILER) Tenhle díl nebyl podle mě skoro vůbec strašidelný. Daniel se mi líbil, Bran ještě víc, ale Kyle mi lezl totálně na nervy - arogantní id..t, který si ze všeho chce vytřískat co jde. Kyle mi to naprosto dokonale kazil... Jinak kniha docela dobrá, zhltla jsem ji za den. A už od začátku jsem tušila, že ten vyhublý kocour je Bran - už od chvíle co se tam objevil. Ale stejně nic moc. Jen se mi hodně líbil konec - mooc se mi líbilo jak si Bran vzal do péče malou kočičku :)

08.04.2024 3 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

(SPOILER) Tak tenhle díl byl super. Propletené věci, důkazy, na konci knihy mi všechno zapadalo do sebe... A běhal mi mráz po zádech :). Mimochodem, nepokračujte ve čtení tohoto komentáře, pokud nechcete o knize zatím nic vědět.
Během knihy jsem si v hlavě utvářela nejrůznější teorie, pár z nich jsem si dokonce potvrdila, např. To že Marjorie Edgar ovládá. Nakonec mě ale zklamalo to, že nakonec všichni přežili... Taje někdo našel, Piers, Marjorie a Lucille - ti se ukázali že byli jenom ,,zmrazení'' Edgarem... To se mi moc nelíbilo. Nijak extra jsem se u toho tedy nebála - co se týče hororů - teda jenom nějakých - jsem tvrdá jako šutr. Jen jsem se samovolně třásla... Super kniha, mooc doporučuji :)

08.04.2024 4 z 5