kubaskyba kubaskyba komentáře u knih

☰ menu

Chemie pro střední školy Chemie pro střední školy Pavel Beneš

Tato kniha je typickým středoškolským přehledem chemie. Bez učitele či jiné dobré učebnice nemáte šanci nic reálně pochopit. Prostě jen kupa textu, vysvětlení krátká a nejasná a rychlý sled, kde se vůbec neřeší podstaty. Nic jsem z toho nepochopil (a to nejsem úplný debil:D). Jediným přínosem knihy je, že zaobírá vše - to je super proto, že už na začátku můžete kouknout o dost dál (což je motivace proč se prodírat základy které vedou pak k pochopení superních věcí). Pokud s touhle knihou mají žáci SŠ pracovat samostatně, tak se nedivím, že umí zpaměti popsat, co je to elektronegativita, ale naprosto nechápou, jak s tím vlastně pracovat. :-D

Doporučuju knihu Chemie pro spolužáky - Obecná chemie I. Ta vysvětluje velice pomalu a postupně, jedna věc vede logicky k druhé. V této knize je sice tak 6% učiva oproti Chemii pro SŠ, ale po jejím přečtení chápete a rozumíte základům chemie.

29.10.2020


Walden aneb Život v lesích Walden aneb Život v lesích Henry David Thoreau

První kapitoly jsou spíše filozofickým uvážením, které mi změnilo život. Další jsem četl jen kousky, možná v tom ještě někdy objevím více než jak upéct kukuřičný chleba (což se mi stejně nepovedlo:D).

27.12.2017 5 z 5


Taras Bulba Taras Bulba Nikolaj Vasiljevič Gogol

Velice poutavý příběh a zajímavé prostředí. Kniha se četla sama.

05.11.2017 5 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Netřeba komentáře, jedno z veleděl literatury. Velice poutavý příběh, postavy, pro českého čtenáře atraktivní prostředí. Nevím, co vytknout - je to mistrovské dílo. :-)

05.11.2017 5 z 5


Jak se vyrovnat s následky traumatu Jak se vyrovnat s následky traumatu Kay Marie Porterfield

Přečteno jedním dechem, je to kratší knížka, popisuje průběh i "výsledky" traumatu stručně a výstižně a uvádí mnoho příkladů, kterých rozbor tvoří osu knihy.

26.10.2017 5 z 5


Kapitánská dcerka Kapitánská dcerka Alexandr Sergejevič Puškin

Mě bavila nečekaně hodně, ale mám rád tento druh povídání. Něco jako Taras Bulba nebo Mistr a Markétka a jiné.

Je to krásně napsáno, chytlavý děj, žádné prodlužování.

22.05.2017 5 z 5


Oheň Oheň Henri Barbusse

Tohle by měla být povinná literatura, člověku se chce po přečtení sympatizovat a shrnout ty 4 roky jedním slovem: "mrtvola".

Není to žádné vzrušivé vyprávění o válečném tažení, jsou to složené zprávy vojáka, který to líčí tak nějak věcně a místo strhujícího vyprávění popisuje skutečnost zákopové války. Nic moc se neděje, jen se jde od marnosti k marnosti. Trošku mi to připomíná Hemingwayovou Fiestu: prázdnota, nicotnost, nuzná přítomnost. Krom toho, že tady je scénou špína a bahno a největším štěstím neusmrcující zranění.

Literárním pozitivem je fakt, že to je takové syrové, prostě tu máš fakta a nějak si je přeber. Jinak se tahle knížka ale moc jako román brát nedá, ale já osobně to četl spíše jako "svědectví z první linie" než literární poklad..

15.05.2017 5 z 5


Jak získávat přátele a působit na lidi Jak získávat přátele a působit na lidi Dale Carnegie

Název knihy může být pro někoho dost zavádějící (Ty chceš ovlivńovat lidi? Proč jako?)..

Přitom je kniha úplně o něčem jiném. Dva roky po jejím zakoupení ji otvírám znova a znova, abych zase našel příčinu určitých jevů při mém vlastním jednání s lidmi.

Dobře se čte, je členěná na kapitoly, vždy je kapitola zakončená nějakým pravidlem (např. Don't complain or criticize or condemn). Knihu jsem četl v angličtině, ale neměl by to být snad takový rozdíl.

04.05.2017 5 z 5


Zvonokosy Zvonokosy Gabriel Chevallier

Kniha mě velice zabavila netradičním námětem i šikovným jazykem, stejně jako spádem událostí. Doporučuju jí velice k četbě.

17.04.2017 5 z 5