Kristina.W Kristina.W komentáře u knih

☰ menu

Tma pod srdcem Tma pod srdcem Lucie Ortega (Navrátilová)

Tma pod srdcem je velmi vydařené pokračování slovanské fantasy Světla nad močálem. Lena se vrací do Temného Navu, aby z Ostrova neviňátek odnesla duši nenarozeného dítěte. V Kostějově království ale mezitím vyrostl nový temný bohatýr Dušemor, který se pro mě stal úplně nejlepší postavou knihy. Ostatně perfektně psychologicky propracované postavy a jejich vývoj je autorčinou silnou stránkou, jak už prokázala u předchozího dílu. Příběhová linka je opět velmi zdařilá, ačkoli tentokrát jsem trochu bojovala s celkově pomalejším tempem. V polovině knihy se objevil geniální zvrat a ke konci knihy pak naprosto dokonalé využití všech poruch, které autorka hlavní hrdince nadělila. Tam mi, přiznávám, i slzička ukápla. Vůbec celá kniha na mě vlastně působí jako taková temná pohádková alegorie. Už u prvního dílu jsem si nebyla jistá, jestli není Lena opravdu psychiatricky nemocná a všechno se jí jen nezdá. Doufám, že to nebude pointa následujících dílů, protože jinak mě asi @lucie.ortega.navratilova zastřelí puškou Baby Jagy, která vždycky trefí cíl Přestože objektivně knize vážně nemám co vytknout, na mě je přece jen moc pohádková. Přestože zde nechybí akce, všechny dramatické scény se velmi rychle vyřeší a tím pádem se jako čtenář ani nestihnu napnout. Ale vzhledem k tomu, že se jedná tak trochu o žánrový mix, určitě bych obě knihy doporučila všem fanouškům romantické fantasy, protože ve Světlech nad močálem a Tmě pod srdcem naleznete krásný příběh v nevšedních fantasy kulisách, hluboké myšlenky, sarkastické dialogy i skutečnou, uvěřitelnou romantiku.

01.05.2024 4 z 5


Zemři, Kaine: Stín Zemři, Kaine: Stín Ludmila Svozilová

Oproti prvnímu dílu, který informace dávkuje postupně a držel moji pozornost celou dobu, jsem se s první polovinou knihy nevídaně prala. Putování po kanadských jezerech se trochu moc táhlo, strašidelné prvky už na mě tolik nefungovaly a úzkostně depresivní ladění hlavní hrdinky mi bránilo se začíst. Mystických náznaků je mnoho, ale vysvětlení, alespoň částečného, se dočkáme až později, takže jsem se trochu ztrácela a vlastně jsem ani moc nebyla zvědavá, kam ty tajnosti povedou. Vše se pak ale zlomilo, částečná vysvětlení přicházela spolu se záplavou dalších informací a skvěle načasovanými zvraty. Od poloviny jsem už knihu nedokázala odložit a kochala se nádherně propleteným, logickým, zvráceným příběhem s přiměřenou dávkou erotiky a v tomto díle i sposty nadpřirozena! Celá duologie se mi ve výsledku ohromně líbila, určitě si ji s odstupem přečtu ještě jednou a užiju si všechny podrobnosti. A okamžitě objednávám další autorčinu knihu, protože mě prostě lapila. Děkuji za fantastický zážitek!

02.04.2024 5 z 5


Zemři, Kaine: Svatyně Zemři, Kaine: Svatyně Ludmila Svozilová

Na knihu Zemři, Kaine - Svatyně jsem dosud slyšela samou chválu. A musím říct, že je plně oprávněná!
Přestože čtu nejraději fantasy, jednu dobu jsem chroustala ve velkém i severské detektivní thrillery. Jsem naprosto paf z toho, že mě @ludmila.svozilova zvládla pohltit stejně jako třeba Lars Kepler - ovšem v kulisách Prahy a s dotekem nadpřirozena, které je v první knize jen tak naznačeno, ale v druhé by se mělo naplno rozvinout (vlk slibuje). Ústřední hrdinka je na první pohled takový chudák se schopností čtení myšlenek. Namísto slíbených módních katalogů fotí bůhvíproč dětské mrtvoly, šéf je totální podivín a jeví se i jako cvok, druhý se ji snaží neustále ojet a v patách má čmuchaly, z některýchse pak vyklubou i sadističtí zabijáci. Postupně zjišťuje, že je už od dětství důležitou figurou v kultu, který mi občas připomínal takový shake mezi inkvizicí a nácky. Čtenář zase zjišťuje to, že Matylda vlastně vůbec není žádná chudinka, ale pěkně drsná holka. Bavila mě každá stránka a už mám rozečtený druhý díl! Knihu určitě doporučuji, ale rozhodně není pro slabší povahy

02.04.2024 5 z 5


Zpěv straky Zpěv straky Dana Beranová

Možná jste už také zaslechli označení "Zaklínač v sukních", což mnohé čtenáře naladilo na úplně jiný styl, než jaký obdrželi. Zpěv straky rozhodně není žádná hrdinská fantasy s komplikovaným světem, prošpikovaná monstry, boji, výcvikem a hlubokými filosofickými úvahami. Je to svěží a svým způsobem nesmírně originální dílko, které k připodobnění k Zaklínači přivedla zejména neobvyklá struktura. Příběh tvoří uzavřené povídky, které však na sebe volně navazují. Krátká intermezza poodhalují fungování světa, politiku, mytologii a náboženství a zároveň se pak do povídek promítají. Hlavní hrdinka, léčitelka Henika, je naprosto skvělá postava, se kterou se každý zdravotník milující svou práci snadno ztotožní. Autorka se nevyhýbá krutosti, ale zároveň z celého textu čiší velká laskavost a pokora. Několik point ve mně zanechalo hluboký otisk. Text se mi četl lehce a celou knihu jsem spolkla za jediný večer. Takže shrnuto, podtrženo, za mě další výborná česká fantasy, kterou můžu upřímně doporučit!
A těším se na druhý díl, který by měl vyjít letos na podzim!

10.03.2024 5 z 5


Pláč němého boha - 2. svazek Pláč němého boha - 2. svazek Tereza Matoušková

V první části jsme se seznámili s úžasným a nesmírně komplexním světem Podmoří. Příběh sleduje osud několika postav, přičemž každá je originální a zajímavá. Všechny jsou tak dobře napsané, že nemůžu říct, která mě bavila nejvíc.
Na začátku druhé části jsem měla problém se začíst, přestože jsem první svazek četla nedávno. Možná za to mohlo i ukončení předchozí části bez větší gradace a stejně pomalý rozjezd pokračování. Celkově pomalejší tempo vyprávění, hodně popisů a relativně málo akce jsou asi jediné výtky, které ke knize mám. Vyústění příběhu bylo skvělé a mě zkrátka autorka zcela utáhla na nádherném, bohatém světě a skvěle napsaných postavách. Určitě se někdy do světa Podmoří vrátím a vám všem to také doporučuji

25.02.2024 5 z 5


Chapadla Černé hvězdy Chapadla Černé hvězdy Tereza Kadečková

Chapadla Černé hvězdy od autorky Terezy Kadečkové mě nalákala jednak parádní obálkou, jednak příslibem bláznivé kombinace postapa, cyberpunku, fantasy a horroru, pospojované už vyzkoušenou kadečkovskou originalitou - a dostala jsem všechno a ještě něco navíc! Na krátkém prostoru pouhých 220 stran (obdivuju a nechápu!) nám autorka velmi sugestivně líčí postapokalyptický svět po potopě, kde se o moc přetahuje vědecký korporát Nekonečno a temný Kult Černé hvězdy. Lidstvo se přizpůsobuje mokrým podmínkám každý po svém, užijeme si implantace mořských potvor, kyborgy, androidy a do toho správně fanatické magory jak zmíněného kultu, tak neméně šílených vědců. To všechno nám postupně odhaluje příběh dvou dvojčat, Aphelion a Perihelion. Každá ze sester stojí na jiné straně barikády, chce jen žít svůj život, ale obě se znepřátelené strany snaží zmanipulovat a využít. Gradace v závěru je skvělá, konec správně hororový a u epilogu jsem si jako správný poťouchlík spokojeně pochrochtávala.
Za mě nejlepší autorčina kniha a rozhodně velké doporučení!

25.02.2024 5 z 5


Převzetí Převzetí Vojtěch Záleský

Převzetí od Vojty Záleského je akční jednohubka, která si nehraje na žádnou složitou detektivku, ale naplno si užívá mafiánské prostředí říznuté povedeným městským fantasy.
Vojta má skvělou slovní zásobu a vyniká jak v akci, tak i popisech situací a okolí. Bavily mě originální rasy a pohledy vedlejších postav. U prvního vstupu mordera jsem se fakt zasmála, bohužel pak jeho postava trochu ztratila šmrnc. Zlobilo mě střídání spisovné a nespisovné řeči u několika postav (hlavně Paul a Meg), opakování slov a střídání pohledů různých protagonistů v jedné scéně. Také mi moc nesedla hlavní postava, Paul. Naopak jsem si užívala části Flynna a většinou i Meg.
Celkově mě příběh bavil a těším se na další Vojtovy knihy!

22.12.2023 4 z 5


Němé duše Němé duše Jitka Ládrová

Němé duše od české autorky Jitky Ládrové jsou promyšleným a řemeslně skvěle zpracovaným příběhem, stojícím zejména na chytrých, často překvapivých interakcích hlavních postav. Ústřední čtyři protagonisté mě bavili všichni, přestože jsem ve finále nesympatizovala ani s jedním. Fantasy prvky jsou takové homeopatické a působí spíš jako kulisa, což mi v nejmenším nevadilo, k příbehu to dokonale sedělo. Styl mi vlastně dost připomínal seriál Tudorovci, který miluju :) Intriky, spousta scén s nečekaným, ale logickým vývojem, živé dialogy i peprné chvilky. Za mě rozhodně velké doporučení!

08.12.2023 5 z 5


Tajemství černé dámy Tajemství černé dámy Kateřina Loučková

Když Bergara, zemana z Vlčiště, požádá jeho urozený přítel, aby tajně odvedl na své sídlo jeho pannu Malwinu a ochránil ji tak před oboustranně nechtěným sňatkem, je Bergarovi jasné, že si říká o potíže. Ty však nabydou nečekaných rozměrů po návratu domů. Během jediného dne se stane vyhnancem a jedinou možností, jak očistit své jméno, je nalézt vraha svého lenního pána.
Příběh je zasazen do středověkých kulis blíže nespecifikovaného království, do doby, kdy křesťanství už vládne, ale staré magii ještě zdaleka neuschly kořeny, názvy trochu evokují česko-polské hranice. Je psán er formou z pohledů čtyř protagonistů, zemana Bergara, urozenné panny Malky, rytíře Thorstena a Bergarovy sestry Nikolety. Bergarovo i Malčino tajemství odkryjeme hned na počátku příběhu, je příjemným překvapením, že se dočkáme fantasy, třebaže všechny prvky jsou spíše atmosférické a nejsou hlavní silou vyprávění. Tou je jednak detektivní zápletka kolem úmrtí barona a zejména pak vyvíjející se vztahy mezi protagonisty.
Autorka není žádný začátečník, což je patrné už z výtečné slovní zásoby, díky níž je středověké prostředí velmi uvěřitelné. Tempo děje je přiměřené, nevleče se, ani nepádí vpřed, akce střídají pomalejší fáze pátrání a vše propojují živé dialogy.
Autorka vytvořila osobité charaktery, všechny čtyři ústřední postavy mají svou minulost, svéráznou osobnost, schopnosti a postoje k probíhajícím situacím. Střídání úhlů pohledů během vyprávění díky tomu skvěle funguje a drží čtenářovu pozornost až do konce.
Bergar i Malka pro mě byly spíše takové klasické romantické postavy, ale nesmírně mě bavila dvojice Thorsten a Nikoleta. Rytíř z druhé strany barikády Thorsten se chová jako hulvát, ale působí uvěřitelně drsně a ne jako klasický bad boy, který se zamiluje a v tu ránu je z pitbula králíček. Jeho protějšek, hubatá panna Nikoleta, je silná postava a vývoj jejich vztahu má prostě šťávu.
V neposlední ř
adě bych chtěla pochválit úžasnou obálku a krásné vnitřní ilustrace.
Kniha je skvěle namixovaným koktejlem historického, fantasy a romantického žánru. Doporučila bych ji zejména fanouškům historických románů a kvalitních romancí, ale vzhledem k širokému žánrovému rozpětí zaujme i čtenáře klasické fantasy a detektivní literatury. Naopak bych ji nedoporučovala čtenářům brakové fantasy/ sci-fi literatury – Tajemství černé dámy není žádný Kotleta

23.12.2022 4 z 5


Nepečené dezerty Kateřiny A. Nepečené dezerty Kateřiny A. Andrea Čekanová

3,5 *
Kniha je dobře napsaná, čtivá, střídání dvou linií příběhu je povedené. Krátké kapitoly udržují pozornost a ačkoli mě příliš nepřekvapilo vyústění, moc se mi líbilo zpracování závěru. Trochu mi chyběla propracovanější psychologie postav, zejména u Kateřiny jsem očekávala mnohem výraznější vývoj a celkově větší emoční náboj. Přesto považuji knihu za velmi zdařilou prvotinu.

31.08.2022 4 z 5