kris123 kris123 komentáře u knih

☰ menu

Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů Linda Winter

Úžasná knížka. Hned po prvních stránkách mě dokonale vtáhla do děje. Veškeré náležitosti světa, jemuž velí bohové, poznáváte teprve s tím, jak příběh plyne - stejně jako Sayeh, která od něj byla na pět let odtržena. Dobře to podtrhuje atmosféru, kterou se autorka snaží vytvořit, a vy se chvílemi můžete cítit, jako byste byli sami pohlceni Stíny.
Opravdu nemá chybu.

14.12.2022 5 z 5


Země nenávratna Země nenávratna Manlio Castagna

Země nenávratna právoplatně obhajuje svůj název. Jakmile se ponoříte do druhého dílu Petrademone, už se nevrátíte zpět. Pravidelná změna dějišť vás neustále ponouká k dalšímu čtení a neočekávaná rozuzlení vás nepřestanou překvapovat.

Autorův poutavý styl navíc skvěle podtrhují promyšlené dialogy. Některé promluvy postav jsou totiž jako citáty: "Na nepřítomnost toho, koho milujeme, si nezvykneme nikdy."
I toto v knize zaznělo. Od které z postav? To zjistíte jediným způsobem...

04.11.2022 5 z 5


Kniha bran Kniha bran Manlio Castagna

Jakmile se s Fridou dostanete na tajuplné panství Petrademone, už knížku nepustíte z ruky. Italskému prostředí opletenému záhadami a nejasnou minulostí propadnete stejně snadno jako hlavním postavám, které se vzájemně doplňují úžasným způsobem.

Tato kniha je navíc od filmového autora a je to znát. Příběh je neskutečně dobře vykreslen, při čtení máte opravdu pocit, jako byste kamarády doprovázeli na každém kroku a museli čelit hrůzným pohledům na Noční Kostrouny. Vůbec tak nevadí, že kniha nemá ilustrace, protože vaše fantazie pojede díky jedinečnému stylu psaní na plné obrátky. A jestli to navíc znamená najít ztracené pejsky "na druhé straně"? Hurá do toho!

15.10.2022 5 z 5


Příval Příval Wilbur Smith

Tímhle dílem Wilbur Smith příjemně zakončil celou sérii a obhájil tím, že se může zaslouženě řadit i mezi autory dětských dobrodružných knih. Ani v této knize nechybělo napětí, překvapivá zjištění a nejasné odpovědi na zásadní otázky. Celou atmosféru podtrhoval Ameliin nekonečný důvtip, Xanderovo technické umění a Jackovo obdivuhodné odhodlání.

Myslím, že díky nečekaným zvratům, které museli hrdinové řešit všemožnými způsoby, knihou nepohrdnou ani starší čtenáři. Po předchozích zkušenostech jsou totiž postavy připravené čelit i složitějším situacím a často jednají na svůj věk velmi vyspěle. Navíc se zde řeší současné ekologické i světové problémy, jak je v této sérii samozřejmě zvykem. Za mě je tenhle díl intelektuálně náročnější, zato však v mnohých dětských očích probudí touhu po hlubším poznání světa za polárním kruhem, jenž je nám tak vzdálený, a nejedno z nich se možná vrhne na natáčení vlastního filmu, aby je nějaký „jeho“ Armfield vzal taky stavět iglú. :)

16.09.2022 5 z 5


Blesk Blesk Wilbur Smith

Pány Smithe a Waklinga musím opět pochválit zejména za zasazení příběhu do originálního prostředí. Zrcadlí se v něm Smithova láska k Africe a také její obdivuhodná znalost. Díky ní můžeme na problémy zemí tohoto kontinentu nahlížet zase trochu jinak. Nedělám si iluze, že jedenáctileté děti si plně uvědomují, jak moc důležité pasáže v knize najdeme. Tím, že ale čtou, jak můžou ozbrojenci na moři - piráti - lupiči, co odvádějí děti do války, vlastně pomoct tamní hospodářské situaci nebo o tom, jak v moři postupně ubývá korálů, získávají cenné pohledy a názory už ve svém mladém věku. A čím dřív se o tom dozvídají, tím samozřejmě lépe!
Co se ale čistě děje týče, i tam nás čekají zajímavá překvapení. Jackova rodinná situace se nečekaně vyvíjí, charaktery postav se díky novým dobrodružstvím a výzvám posouvají. Očividně nám nezbývá nic jiného, než se pustit do dalšího dílu!

14.08.2022 5 z 5


Průtrž Průtrž Wilbur Smith

Už když jsem knihu poprvé držela v ruce, napadlo mě, že to, co mě čeká uvnitř, bude asi pěkná jízda. Řekla jsem si, že na pohled klidná a mírumilovná lesní krajina, jež je zobrazena na obálce, ale nejspíš nebude taková, jak se zdá. Z jakého důvodu by jinak tři z hrdinů prchali před nějakou lodí vzadu?
Po prvních pár kapitolách už jsem věděla, že mě kniha jen tak nepustí. Zatímco jsem postupně odhalovala Jackovu minulost, která ho vedla k rozhodnutím, jež měnila osudy jeho rodiny i kamarádů, Amelie mě dokonale vtáhla do prostředí zaostalého Konga a tropického pralesa. Když si člověk zvykl na atmosféru, kterou daná scéna přinesla, a nové postavy, došlo k nečekanému zvratu, který jen podnítil to netrpělivé svrbění prstů, aby už konečně otočily další stránku.
Co považuji za veliké plus, je na pravou míru vykreslené prostředí "moderních" dolů a pravé tváře Konga. Děti tak pochopí, co se za zavádějícím pojmem dnes skrývá a že i přes to, v jak vyspělé civilizaci žijeme, jsou stále na světě lidé, kteří žijí v podmínkách naprosto nepředstavitelných.
Jak to ale všechno brát, když je v těžebním průmyslu zapletená vaše vlastní rodina? I to bylo jedním z motivů knihy. Takže věřte, že nelžu, když tvrdím, že napětím byla kniha propletená od začátku až do konce!

11.08.2022 5 z 5