Příval

Příval https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499931/bmid_prival-t15-499931.jpeg 4 12 4

Dobrodružství Jacka Courtneyho se uzavírá! Ve třetím díle série se Jack s kamarády Amelií a Xanderem a opět i bratrancem Calebem vydává na dobrodružnou výpravu za polární kruh. Pod záminkou pomoci Jackově matce s environmentálním projektem chtějí naši hrdinové natočit film o aktivitách jedné podezřelé společnosti. Ta jim celou expedici ale zároveň financuje. Opravdu jí na srdci leží udržitelné zdroje energie, jak tvrdí? Nebo je v tom něco mnohem temnějšího? Zatímco Jack spolu s přáteli jezdí se psím spřežením, rybaří pod ledem, řídí sněžné skútry a spí ve vlastnoručně postaveném iglú, začínají je postihovat různé nehody včetně Calebova zápasu se smečkou vlků. A mohou vlastně důvěřovat Jonnymu Armfieldovi, který celý výlet zorganizoval? Vydejte se s Jackem na nekonečné arktické pláně a zjistěte, co mají tajemní investoři vlastně za lubem.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Bookmedia
Originální název:

Shockwave , 2022


více info...

Přidat komentář

JankaV80
19.05.2023 4 z 5

Série s Jackem se mi líbila, škoda jen, že tohle už byl poslední díl. Ze všech dílů jsem však u tohoto měla pocit, že je nejvíc "přitažený za vlasy" - Xander mi občas připadal jak profesionální hacker nějakých tajných služeb a Jack s Amelií, na děti jejich věku, moc uvědomělý. Chápu ale, že to je série pro děti, je pro dospělé :)

bagel
10.11.2022 4 z 5

Celou trilogii jsem zhltla jako nic a tento díl mě bavil asi nejvíce, i když cílová skupina je o několik desetiletí mladší než já.


Mája777
18.09.2022 5 z 5

Jack, Amélie, Xander a Caleb, čtveřice dospívajících dobrodruhů čelí další výzvě, pro změnu ekologické. Překonávají veškerá úskalí, která jim do cesty postaví nejen záporáci, ale i příroda. Tentokrát pan Smith opustil Afriku a s hrdiny se vypravil do Laponska. Opět se projevilo jeho vypravěčské umění, kniha se čte sama.
Trochu mě zaplavila nostalgie, asi je to jeho poslední kniha. Ale…
(18. 9. 22 - 21 856 - 48)

kris123
16.09.2022 5 z 5

Tímhle dílem Wilbur Smith příjemně zakončil celou sérii a obhájil tím, že se může zaslouženě řadit i mezi autory dětských dobrodružných knih. Ani v této knize nechybělo napětí, překvapivá zjištění a nejasné odpovědi na zásadní otázky. Celou atmosféru podtrhoval Ameliin nekonečný důvtip, Xanderovo technické umění a Jackovo obdivuhodné odhodlání.

Myslím, že díky nečekaným zvratům, které museli hrdinové řešit všemožnými způsoby, knihou nepohrdnou ani starší čtenáři. Po předchozích zkušenostech jsou totiž postavy připravené čelit i složitějším situacím a často jednají na svůj věk velmi vyspěle. Navíc se zde řeší současné ekologické i světové problémy, jak je v této sérii samozřejmě zvykem. Za mě je tenhle díl intelektuálně náročnější, zato však v mnohých dětských očích probudí touhu po hlubším poznání světa za polárním kruhem, jenž je nám tak vzdálený, a nejedno z nich se možná vrhne na natáčení vlastního filmu, aby je nějaký „jeho“ Armfield vzal taky stavět iglú. :)

Autoři knihy

Wilbur Smith
britská, 1933 - 2021
Chris Wakling
britská, 1970

Kniha Příval je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst4x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x