Průtrž

Průtrž https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478947/bmid_prutrz-OJ8-478947.jpg 4 25 8

Sága dynastie Courtneyů, kterou můžete znát z románů Wilbura Smithe pro dospělé, pokračuje! Představitel nejmladší generace, čtrnáctiletý Jack, odlétá s rodiči do afrického Konga. Ti se zde mají zúčastnit konference o ochraně životního prostředí, zatímco Jack spolu se svými dvěma kamarády, Xanderem a Amelií, se vydává na safari pozorovat gorily. Poklidnou prohlídku džungle však naruší podivní chlápci v maskáčích a se samopaly, a navíc po návratu naši hrdinové zjišťují, že Jackovi rodiče zmizeli. Ztratili se? Měli nehodu? Byl to snad únos? Jack se pouští do složitého a dobrodružného pátrání, během něhož se dostane až do nebezpečného tantalového dolu svého strýce. Podaří se mu rodiče nakonec najít? Vydejte se s Jackem a jeho kamarády vstříc dobrodružství v srdci Afriky. První díl třídílné série.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Bookmedia
Originální název:

Cloudburst , 2020


více info...

Přidat komentář

soupik2012
16.08.2023 4 z 5

Příjemná oddechová dobrodružná literatura, kterou opravdu ocení především dospívající děti. Pro "dospěláky" je příběh přeci jenom dosti naivní a velmi snadno předvídatelný. Má jednu jednoduchou dějovou linku a v knize nejsou žádná hluchá místa. Ocenila jsem také prostředí, ve kterém se tento příběh odehrává. Pro děti má kniha moje maximální doporučení. Audiokniha je vynikající a velice dobře ji načetl pan Matouš Ruml.

1evca1
27.12.2022 5 z 5

Kniha mě sice ze začátku moc nebavila. Pořád jsem si říkala, že budu číst až další den. Z toho potom byly 2 měsíce. Když jsem se konečně dostala k tomu abych knihu četla, divila jsem se, proč jsem knihu odkládala. Smrt průvodce, strýček, doly... Trochu se mi zamotal konec,který jsem si musela přečíst dvakrát. Doteď nedokážu pochopit, jak ve skutečnosti vychází Langdon s otcem Jacka. Autor také vymyslel skvělé a chytré kamarády, které jsem měla z celé knihy nejraději :-).
Na téhle knížce se mi líbilo, že jsem nevěděla co se stane dál, nebo kdo bude ten špatný a ten dobrý. U některých knížek to poznáte po prvních třech větách, které postava řekne, ale tady to bylo jiné.
Doporučuji holkám i klukům (asi spíš klukům) od 12 let.


Jessybelle
17.11.2022 5 z 5

Kniha je parádní. Skvěle se čte, napínavá a baví. Amélie je prostě skvělá. Ještě že má Jack tak dobré kamarády.
Protože sama W.S. hodně čtu a vím, jak strhující dokáží jeho knihy být, neváhala jsem ani minutu a synovi knihu koupila. Nakonec jsem ji jako první přečetla já. Ale po přečtení vím, že se mu bude líbit. Další díly už nadělí Ježíšek.

JankaV80
26.10.2022 5 z 5

Stejně jako uživatel Mája777 jsem i já teprve nedávno zjistila, že Wilbur Smith napsal i něco pro děti. Protože hledám knihy, které by bavily mého syna (má rád dobrodružné s chlapeckou postavou jako hlavním hrdinou), okamžitě jsem si ji půjčila ke čtení.
Příběh knihy je zasazený do moc pěkného prostředí - do Konga. Kniha je napínavá, má spád, řeší se v ní lidské vztahy, ale připadne mi místy překombinovaná. Stejně jako hlavní hrdina Jack, který se občas chová spíš jako dospělý člověk než jako dítě. Přes to všechno ale dávám knize 5 hvězd z 5, protože je to kniha pro děti a kdybych ji měla hodnotit dětskýma očima, je prostě skvělá. A co je nejdůležitější, líbila se mi tak moc, že si určitě půjčím i druhý díl.

Mája777
11.09.2022 4 z 5

Teprve nedávno (ostuda) jsem zjistila, že pan Smith napsal i knihy pro děti. Tedy spíše pro dospívající. Ale hned, jakmile jsem na knihy narazila, koupila jsem je a teď pěkně čtu.
Jack Courtney, který do svých čtrnácti let žil v Anglii, je nemilosrdně hozen do džungle divokého Konga. A musí si poradit. Má sice kamarádku Amélii s fotografickou pamětí a kamaráda Xandera, který pochází z Nigérie, i dospělé průvodce, ale rozhodovat se musí sám. Trochu mi vadilo, jak ,,děti” reagovaly. Přišlo mi to moc dospělácké. Nicméně kniha je napínavá a má spád. Tak, jak jsem u pana spisovatele zvyklá. Určitě jdu číst další díl a doporučuji.
(11. 9. 22 - 21 560 - 46)

kris123
11.08.2022 5 z 5

Už když jsem knihu poprvé držela v ruce, napadlo mě, že to, co mě čeká uvnitř, bude asi pěkná jízda. Řekla jsem si, že na pohled klidná a mírumilovná lesní krajina, jež je zobrazena na obálce, ale nejspíš nebude taková, jak se zdá. Z jakého důvodu by jinak tři z hrdinů prchali před nějakou lodí vzadu?
Po prvních pár kapitolách už jsem věděla, že mě kniha jen tak nepustí. Zatímco jsem postupně odhalovala Jackovu minulost, která ho vedla k rozhodnutím, jež měnila osudy jeho rodiny i kamarádů, Amelie mě dokonale vtáhla do prostředí zaostalého Konga a tropického pralesa. Když si člověk zvykl na atmosféru, kterou daná scéna přinesla, a nové postavy, došlo k nečekanému zvratu, který jen podnítil to netrpělivé svrbění prstů, aby už konečně otočily další stránku.
Co považuji za veliké plus, je na pravou míru vykreslené prostředí "moderních" dolů a pravé tváře Konga. Děti tak pochopí, co se za zavádějícím pojmem dnes skrývá a že i přes to, v jak vyspělé civilizaci žijeme, jsou stále na světě lidé, kteří žijí v podmínkách naprosto nepředstavitelných.
Jak to ale všechno brát, když je v těžebním průmyslu zapletená vaše vlastní rodina? I to bylo jedním z motivů knihy. Takže věřte, že nelžu, když tvrdím, že napětím byla kniha propletená od začátku až do konce!

petrarka72
30.06.2022 3 z 5

Džunglí a velkoměstem, přírodou a rudnými doly, temnou duší Konga a bezohlednými praktikami těžařů, informace o Africe a rodinný propletenec Jacka Courtneyho, výborná kombinace vševědky Amelie, střízlivého Xandera a odhodlaného Jacka, ekotéma a dobrodružný příběh, k tomu slušný cliffhanger na konci... Chtěla jsem se seznámit s Wilburem Smithem a nebyla ochotna investovat čas do jeho naddimenzovaných svazků pro dospělé - ale možná to časem udělám, Průtrž mě navnadila.

1knihomol1
27.12.2021 5 z 5

Napínavá občas humorná kniha.

Autoři knihy

Chris Wakling
britská, 1970
Wilbur Smith
britská, 1933 - 2021

Kniha Průtrž je v

Právě čtených1x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce9x
Chystám se číst20x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x