Kendykenndy Kendykenndy komentáře u knih

☰ menu

Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Skvělá kniha, která osvětluje nejen život Steva Jobse, ale i současného světa ve kterém žijeme.

22.11.2022 5 z 5


Vířivka Vířivka Lucie Konečná

(SPOILER) Not my cup of tea... Kdyby tam nebylo tolik divných řečí o sexu, které navíc k povaze postavy a příběhu ani nějak nesedí, dala bych hvězdu navíc. Vzhledem k tomu hodnocení tady jsem čekala něco úplně jiného, některé odstavce jsem ke konci preskakovala (ano, chápeme, tyral ji, sadistickej magor, nepotřebuju číst další pasáž o tom co jí dělal, fuj). Škoda. Namět života po návratu z vězení je zajímavý, ale to zpracovaní se nepovedlo... A spoiler - Proč sakra Ota Heleně těsně než ji veze k němu domů řekne, že vlastně se tak úplně nepřizná, že jen řeknou že se pohádali, když Bára a její rodina pak doma ve skutečnosti vůbec nejsou? Proč by takhle riskoval, že si to Helena rozmyslí? Jinak se taky v příběhu dočteme, že zaměstnankyně pošty si docela prima vyžije. Hned co vyjde z vězení si pronajímá samostatný byt, nakupy, večeře, kosmetika, rozhazuje dyska, energie a vodu platí za dva lidi, jezdí do wellness :D Tak snad ten barák co si na konci kupuje má být z těch zděděných peněz, ale že by podědila hned několik milionů... No... Působí ten příběh prazvláštně... :))

15.09.2022 1 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

(SPOILER) Příběh této knihy nám připomíná, že zlo plodí jen další zlo a že ve válce ve výsledku není nikdo vítěz. Jakmile začne válka, znamená to horší budoucnost pro všechny. Celé generace končí zasažené celospolečenským traumatem, dochází k přerámování etických norem všech, kterých se válka dotkne, těch co se účastní přímo i pozorovatelů. Trýznitelů i obětí. Krutost a utrpení se stává běžnou součástí lidských životů. Kdo nezemře, stává se v důsledku méně empatickým až bezcitným. Ze společnosti se vytrácí laskavost a dobro.

Oceňuji kapitoly z pohledu Fridricha a Barbory na konci knihy a celkově originální pojetí příběhu z perspektivy odsunuté Němky. U vyprávění z pohledu Barbory je skvělé, že se dostáváme mimo vnitřní Gertin svět a vidíme najednou i její vnější projevy. To na mě působilo hodně realisticky. Zraněný člověk, který prošel nezměrným utrpením, topící se v bezbřehém pocitu křivdy, vnitřně přesvědčený o své dobrotě, snaží se dělat věci správně, ale ve skutečnosti už kvůli všem traumatům a dlouhodobému přepnutí psychiky do módu "hlavně přežít" nedokáže dát svému dítěti potřebnou lásku a pozornost, ani vlastně rozpoznat, že jí nedává co potřebuje. Navíc podvědomě je pro ní dcera pořád připomínkou otce a traumatu zneužívání. Na okolí působí chladně a možná i povýšeně, což může zase vzbuzovat v lidech nevraživost a nutkání hledat na ní chyby. Tím se Gerta víc a víc utvrzuje ve svém pocitu křivdy a víc a víc se izoluje.

Taky mě zaujala myšlenka toho, že kdo byl skutečně vinný, toho trest nejspíš nestihl. Protože kdo byl vinný, přemýšlel nad tím co ho čeká a buď utekl, nebo spáchal sebevraždu.

Negativně hodnotím pro mě přehnané hraní na city. Až příliš neštěstí a scén s naturalistickým popisem hrůz - opravdu hodně okaté už mi to přišlo třeba u mrzačení kočky cikány, příběh o utopených kuřatech, zánět vemene krávy v JZD. A celkově si myslím, že je v ději až moc těžkých témat a moc tragédie na jeden příběh. Měla jsem z toho občas pocit, že z dobrého příběhu se stává patos, takže jsem nemohla s příběhem plynout a rušilo mě to. Jak už tu bylo mnohokrát zmíněno, nepříjemná je také asi rádoby sofistikováná nepřehlednost děje, např. moment, kdy je najednou Gerta těhotná z ničeho nic a pak spoustu dalších momentů, kdy člověk nechápe "kdo to mluví".

13.08.2022 3 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Až na vyjímky nudný, románový příběh, kýčovité situace. Nejlepší z knihy je obrázek na obalu.

29.01.2022 2 z 5


Tlučhořovic rodinka Tlučhořovic rodinka Jan Kašpar

Koupila jsem jako audioknihu, protože jsem čekala co z toho bude. Po další půl hodině jsem pochopila, že nic, že jsou to jen situačky a kdo viděl v TeleTele Kopečkovi, toho tam nemá moc co pobavit a překvapit. Alespoň už vím odkud Suchánek a Genzer čerpali inspiraci.

18.01.2022 2 z 5


K2 - 8611 m K2 - 8611 m Josef Rakoncaj

Poslouchala jsem jako audioknihu a opakovaně se k ní na horách vracím. Doporučuji, má skvělou atmosféru.

12.01.2022 5 z 5


R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

"Lidem, kteří mají ideje, by se neměl dávat vliv na věci tohoto světa."

29.11.2021 4 z 5


Fašismus: Varování Fašismus: Varování Madeleine Albright

"Lež létá a pravda za ní kulhá." Zásadní přínos knihy vidím v tom, že paní Albrightová, jako osobnost se všemi zásluhami a uznáním, které k ní patří, poukazuje na to, jak běžná je manipulace s informacemi pro nedemokratické politiky, režimy a osobnosti, které si chtějí moc, nebo její část přisvojit. Téma dezinformací je velice aktuální, ale jak vidíme, není to nic nového. Předpokládám, že kniha může napomoci těm, kteří dezinformacím podléhají, lépe se zorientovat v současném světě. Ke kritickému myšlení a rozpoznávání manipulativních lží. Ne proto, že by se jednalo o přelomové informace, které by nebyly jinde k dispozici (a možná i snadněji a srozumitelněji), ale proto, že tady je to uvedeno v historickém kontextu. Slyšíme příklady, které se staly. A protože je rozebírá právě paní Albrightová. Vzorce se u jednotlivých osobností diktátorů opakují, kvůli tomu mi dočtení posledních pár kapitol trvalo dlouho. Ale chápu, že autorka nechtěla nikoho z těch, které v knize rozebírá vynechat.

19.11.2021 4 z 5


Jdu s hlavou vztyčenou Jdu s hlavou vztyčenou Daniel Anýž

Knihu jsem poslouchala v audio verzi a mohu doporučit.

12.11.2021 5 z 5


Na plechárně Na plechárně John Steinbeck

Příjemné, zábavné čtení. Přála bych si aby myšlenka: "Věci které na lidech obdivujeme, laskavost a štědrost, otevřenost, poctivost, pochopení a cit, jsou v našem řádu prohlašovány za doprovodné zjevy neúspěchu. A rysy, které se nám protiví, vychytralost, chamtivost, hrabivost, lakota, domýšlivost a sobectví jsou rysy úspěchu. Lidé obdivují ty první vlastnosti, ale milují to co pochází z těch druhých." byla všeobecně známá.

03.08.2021 5 z 5