Katy347 Katy347 komentáře u knih

☰ menu

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Zamilovala jsem se. Šlo to pomalu, ale přece.

Knížka má nějakých 500 stran. V podstatě jediný problém, který mám je, že až do strany 160 jsem vůbec netušila kdo je kdo a kdo má na koho jaké rodinné vazby. Všechno to bylo hrozně zmatené. Postavy se totiž vyskytovaly v různých prostředích a bylo jich hodně a já jsem věděla, kdo je s kým spřízněný, ale jakým způsobem to jsem většinou netušila. A pak se tam objevovali kamarádi postav a v tu chvíli… jsem měla chuť to zavřít, protože mi šla hlava na všechny směry a já si stěží pamatovala jména (což o to – může to být mnou. Ale taky nemusí žejo. Takže ať víte, kdyby něco).

Když jsem se konečně – díkybohu za to – chytla, tak mě to začalo bavit mnohem víc. Hrozně jsem si užívala už jenom ten fakt, že se to odehrává ve Španělsku (miluju Španělsko). Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli jsem hrozně nadšená z toho, jak se tam objevovaly španělské věty nebo mě to rozčiluje, protože když si čtu tak odmítám hledat mobil a googlit překlad půlky odstavce. Nebylo to zase tak časté, ale bylo toho hodně. A často už mě rozčilovalo, když mi utíkaly významy. Ale zároveň miluju španělštinu. Není krásnější jazyk.

Ve chvíli kdy zmizelo zmatení tak ho nahradilo nadšení. Příběh měl tempo. Postavy mi hrozně rychle přirostly k srdci, i když vlastně nebyly ničím moc zvláštní ani jediné, prostě jsem je zbožňovala. Hrozně rychle mě to chytlo a po tom co jsem se s první třetinou hrozně trápila, jsem zbytek přečetla v podstatě přes noc. Styl psaní k tomu perfektně pasuje. Autorka dokáže docílit toho, že čtenáře úplně pohltí a pak ho nakonec vyplivne s tím, že se máme s koncem prostě nějak vyrovnat.

Nejlepší věc na tomhle? Hned po Španělsku je to Danielova posedlost focením. Snad nejkrásnější a nejmilejší na tom bylo, když se mluvilo o nějakých jeho fotkách nebo o focení obecně. Tohle téma mě baví, i když focení ve volném čase moc nehrotím, moc se mi líbí, když se tomu někdo v knížce věnuje a popisuje, jak fotka vypadá a já si to pak můžu představit.

Když přišel konec, byla jsem mockrát v šoku a několikrát jsem měla na krajíčku. Bylo to krásné, ale taky jako blesk z čistého nebe. Hrozně mě to dojalo i potěšilo a prostě mě to úplně dostalo. Za finále velká jednička.

Obecně to bylo hrozně krásné a milé. Je to smutný ale i radostný a barevný a hrozně živoucí příběh, jestli to někomu z vás dává smysl.

Když na konci autorka vyjmenovávala z jakých zdrojů vlastně čerpala a kdo jí co vyprávěl o čem, co se objevilo v knize, naplno do mě udeřil fakt, že to byla ve většině případů realita.

A to mě docela paralyzovalo. Zbytek dne jsem nad tím pak musela přemýšlet. A pokud jde o mě tak tohle znamená, že ten příběh měl fakt sílu.

Doporučuju vám si to alespoň někde půjčit, pokud nechcete investovat do koupě. Ale věřím, že tohle stojí za to a nemělo by vás to minout.

24.11.2020 4 z 5


Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

(SPOILER) Navždycky je čistá a nefalšovaná romanťárna ve stylu Kasie West. Je to slaďoučké, miloučké a hrozně příjemně se to čte.

Bavilo mě to. Hodně. Je to čtivé, dokonce je tam jeden v-podstatě-zvrat ve který jsem doufala, ale nečekala jsem ho. Ještě jsem asi nenarazila na takhle podaný v-podstatě-milostný-trojúhelník (je to složité. Přečtěte si to a pochopíte) a hrozně se mi líbil. Fakt se mi líbila zápletka a i styl psaní byl docela fajn. Místy to působilo plytce, některé věty mi v tom textu přišly umělé a bylo vidět, že je to autorčina prvotina a v tomhle směru není úplně vypsaná. Nebylo to nic velkého. Ale bylo to tam. Každopádně i tak si to čtení sedlo a dost jsem si to užívala (malinko si protiřečím. Ale nikdo neříká, že nemůžu ty chyby vidět a zároveň přehlížet).

Konec? Naprosto příšerné zklamání. Teda jasně – Mei se dala dohromady s tím s kým jsem chtěla a byl to děsně cool Happyend, ale no… jakože. Mohlo to být lepší. Mei se tam zachovala jako totální lidský odpad a bylo to hnusné. Nebylo mi jí ani líto a jenom jsem si říkala, jak někdo může být tak zatraceně blbý, hnusný a zlý a nezasluhující si mít v životě tak parádní kluky (protože jsem hlavní protagonisty fakt milovala a ona se k nim chovala jako blbka). Do té doby mi hlavní hrdinka vlastně nevadila. Nijak jsem ji nemilovala (mám oblíbenější protagonistky) ale nevadila mi. Ale po tom jak se to vyvinulo? Ne-e. Nemůžu ji ani cítit. Hrozně mi to zkazilo celý zážitek z knížky. Naprosto upřímně? Ani jeden jí neměl odpouštět.

Mimo to si taky musím postěžovat na ty zprávy. Ano, všichni víme, že to vychází ze storki, což je super. Ty storky (Jsem tu a mám čokoládu 1&2) se mi hodně líbily a přijde mi skvělé napsat takhle knížku. A stojí to na tom do pytle, tak na co si stěžuju, žeano. Ale ono to prostě kvůli tomu působilo tak hrozně neosobně. Všechny důležité momenty se odškrtly po třech zprávách, teoreticky doplněných třema větama textu a to je všechno. Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost, ano teď s ním chodím, ano už se na něj nezlobím, ano jsem hrozně zamilovaná. A on je to vlastně princip. Ale já si přišla ochuzená. Nepotřebuju velké vyznání lásky, hodně kytek a baladu, kterou hlavní hrdina sám složil a zazpívá jí pod oknem při měsíčku. Ale taky bych chtěla něco víc než to co jsem tam dostala.

Ono to teď zní, jakože se mi to nelíbilo a neměli byste to číst (když nad tím tak přemýšlím, tak většina mých recenzí tak vyzní), ale není to pravda. Líbilo se mi to a bavilo mě to. Užila jsem si to čtení, protože je to nenáročné a taková ta typická romantická blbina. Má to příjemné prostředí a není to přecpané ohnanými klišé nad kterými normálně koulím očima. Pokud nebyly ty zajímavé scény napsané ve zprávách (pf) tak byli decentní, nic překombinovaného. Přesně jako to mám ráda. Je to příjemné čtení. Jen... nemyslím si že každému sedne ten konec. Podle mě to bylo děsně stupidní. Pokud jste na romantiku? Budete to milovat. Já už z toho trošku vyrůstám. Řadím to rozhodně k těm lepším. Protože u tohohle žánru stojí tolik knih úplně za nic, že to ani není možné. Ale Navždycky se usadilo na fakt parádní pozici. Myslím si, že je to dobrá kniha, ale není to nic z čeho si každý sedne na zadek.

Pokud vás to láká? Zkuste to. Ale nezaručím se vám za to.

06.10.2020


Třpytící se město Třpytící se město Lenka Bandurová

Takzvané “romantické škádlení“ které mezi postavami následně probíhalo mi úplně neuvěřitelně pilo krev. Thomas je vůl. Ve zkratce. Nevím co je romantického na chlápkovi, který si myslí, že ženy by se měly podřídit mužům, svět by mu měl padnout k nohám, Leu trestá tím, že mu musí vařit jeho “oblíbené lívanečky“ protože se odvážila říct něco, co se mu nelíbilo a všechno to zastřešuje tvrzením, že je čestný tak, jak se na správného Honorského válečníka a prince patří. A k tomu je o deset let starší než Lea. Dvacet sedm, téměř třicetiletý chlap, který si vezme sedmnáctileté děcko a diví se, že se jí nelíbí mu zasvětit celý svůj život. Jako haló, skoro třicet! Co je na tom romantického? Vždyť to hraničí s pedofílií!

K tomu se Lea opravdu chová jako děcko. Malé, rozmazlené a tak pětileté, tipuji. Takže rozumím, že s ní ztrácel nervy, já bych jí už dávno vztekle shodila do příkopu a rychle ujela. Ale všechno ve mně vřelo, když jí dával nějaký hrozně chytrý a zasloužený, povýšenecký trest jakože bude vařit lívance. Protože nakopala zadek ženské, která se k ní chovala jak ke kusu bahna, protože Lea si bere chlapa, kterého ta ženská miluje. K tomu jak po sobě s tou ženskou neustále praly nějaké jídlo a vytvářely naprosto nesmyslné hádky se radši vyjadřovat ani nebudu…

Co tím chci říct? Na jejich vztahu není nic romantického. Výše zmíněné “škádlení“ bylo pěkně hnusné a obě postavy se chovaly na to, aby je někdo proplesknul. Celou dobu jsme jen čekala až si Lea vybere z těch dalších postav někoho komu propadne. Jejímu vztahu s Thomasem, jsem nedávala žádnou šanci, ale autorka asi viděla jiný výsledek jejich neustálého opakování „nenávidím tě“ a „opovrhuji tebou“. Romantika, je tady tedy evidentně úplně špatně, ale ani od zbytku knihy není moc co očekávat. Protože i přes to, že anotace na zadní straně knihy slibuje „temnotu, z níž se každou chvíli vynořují Stíny, které se je snaží polapit do smrtelných osidel…” se nedočkáme ničeho většího než tří stránek, které by se daly považovat za důvod, proč se tahle věta v anotaci nachází. Beze srandy – v té knížce se vůbec nic neděje, kromě neustále se opakujících scén, kdy se Lea cítí ukřivděná, že si musí vzít Thomase, Thomas je evidentně zpomalený, protože ji nechápe a ona je o to víc ukřivděnější že ji nechápe. A pak se hádají a hádají a hádají, až je z toho 300 stránek dlouhé utrpení.

Akce je něco co v knížkách nutně nevyhledávám. Ale tady bylo nakopnutí příběhu nějakou pořádnou zápletkou dost zapotřebí. Ano, něco jako temnota tam bylo, ale pár stránek z pohledu divného chlápka, jehož význam jsem nechápala, vyústící v únos a pak tři stránky dlouhou bitku o svobodu nepovažuju za nic víc, než za pokus o to udělat z toho něco víc než hezkou podložku pod čaj. A ten pokus byl dost neúspěšný.

Ještě se chci vrátit k jedné scéně a to do chvíle, kdy jedna královna usekne Lee cop a ona se z toho hroutí. Jenom si chci tak odložit svoje pocity ze čtení a to, že nechápu, co to mělo znamenat. Královna to udělala jen, protože jí Lea přišla hezčí než ona a asi si myslela, že s kratšími vlasy jí to bud míň slušet. Asi takový pokus o to udělat z té scény upravenou verzi Sněhurky nebo nevím. Ale ťukám si na čelo ještě teď.

Finále potom naprosto bez jiskry. Asi jsme měla v tom epilogu vidět ten „wow“ moment, který knížce chyběl. Ale neviděla jsem ho tam.

Celé je to hrozně „meh“ a to jsme se ještě nedostala k tomu, co mi čtení znepříjemňovalo víc, než naprosto o ničem zápletka.

Takže se dostáváme k poslednímu bodu dnešní debaty:
Styl psaní. Jazyk, který autorka používala se snažil o to vypadat květnatě a uvědoměle. Nějak poeticky možná. Ale měl k tomu velmi daleko. Četla jsem negativní recenzi, kde jsem narazila na přesnou definici stylu psaní a to, že „autorka jména a zájmena do textu rozhazuje jak zrní slepicím, takže stvořila nejkostrbatější věc pod sluncem“. Naprosto s autorem věty souhlasím. Na začátku se to četlo celkem svižně, především protože jsem byla poháněná touhou zjistit o čem to je, ale když jsem si uvědomila, že to co se tam děje je všechno, co od knihy mám očekávat, přestalo mě to bavit. Celé to bylo strašně nepřirozené, hodně frází autorka točila pořád dokola a tak uměle vytvořené scény mě vyloženě bodaly do očí a nemohla jsem si zvyknout na nic, co do vypravěčského způsobu autorky.

A tím to asi ukončím. Ta knížka mě vytáčela od začátku do konce. Nenajdu jediné pozitivum a míra mého zklamání je alarmující.

22.07.2020 odpad!


Hříšní světci Hříšní světci Emily A. Duncan

Zamilovala jsem se. Tahle kniha mě pohltila a úplně mě dostala. Milovala jsem každou stránku, kterou jsem přečetla. A ten konec mě zničil. Přečtěte si to lidi, stojí to za to ať už mluvíme o skvělém světě, úžasných postavách nebo té nejlepší romantické lince jakou jsem za dlouhou dobu viděla. Doporučuju na 10000000% procent

31.03.2020 5 z 5


Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Miluju to! Naprosto nejúžasnější věc co jsem kdy četla

03.03.2020 5 z 5


Žádnej anděl: Moje tajná mise mezi Hells Angels Žádnej anděl: Moje tajná mise mezi Hells Angels Jay Dobyns

Já to úplně zbožňuju, ta knížka je super

15.12.2018 5 z 5