KarelKeslly KarelKeslly komentáře u knih

☰ menu

Let do nebezpečí Let do nebezpečí Arthur Hailey

Mám to doma jako LP a tato dramatizace se mi zdá o něco lepší než film i kniha, ale může to být tím, že jsem se k filmu a i knize dostal až poněkud později a znám to téměř doslova, páč si to pouštím co chvíle... hihihi
není co vytknout, jednoduchý a napínavý příběh, ale když si člověk uvědomí, kolik náhod bylo na začátku a i v průběhu letu, tak si řekne, že to není možné, ale je, protože takto náhody fungují :))

07.02.2024


Jak válčili husité Jak válčili husité Petr Klučina

četl jsem to jako malý kluk a i dnes tam nacházím zase jiné zajímavé věci, které jsem předtím přehlédl... prostě skvělé zpracování a to jak pro kulky a holky, tak i pro straší generaci ;-)

11.10.2023 5 z 5


Myšlením k bohatství Myšlením k bohatství Napoleon Hill

Myšlením k bohatství od Napoleona Hilla je sice o penězích a hodně proamerické a dneska už dost profláklé, al ev tehdejší době to byla právě ona, která mě naučila sebelásce a to je myslím nejcennější lekce, kterou může člověk dostat... je až s podivem, na co ji (knihu a její rady) lze aplikovat - není snad jediná sféra, kde nemá co říct... následně, o něklik roků později, jsem vytvořil vlastní knihu - inspirovaly mě právě Hillovy "Kdyby..." a nejen ony a i dnes ji (Hillovu knihu) považuji jako jeden z hlavních pilířů, bez kterých nejsem, co jsem... pravda někdy egoista a někdy moc to jájájá... ale v tom je ten vtip... bez toho, abyste se neměli rádi, úspěchu nedosáhnete a je jedno jak daný úspěch definujete, zda to bude něco od peněz, od metafyziky, či od rodiny či u vlastního růstu

Jediná výtka (což je u amerických knih celkem běžné) je to, že se stránku dvě píše o tom, co se dovíte, až se to dovíte a i podtržené pasže na mě působily rušivým dojmem, přesto dávám 5* hlavně proto, že když si odmyslíte tyto nešvary je tam hodně dobrých rad!

p.s. doma mám snad asi 10. verzi této knihy - vždy ji někomu doporučím a když ji mám doma, tak rovnou daruji... Mně osobně změnila život o 180°.

03.09.2023 5 z 5


Poslední člověk Poslední člověk Péter Bogáti

Tentokrát se na stránkách knihy dostáváme k člověku, jež se díky tomu, že pracuje v tom nejnebezpečnějším prostředí na světě, dostane do situace, kdy jako jediný z celého lidstva přežije...
Řeknete si novodobý Robinson...
Ano i ne...
Je to jedna z prvních postapo knih, jak bychom dneska řekli. Ale o tom ta kniha ani tak není, jako o nekonečných úvahách a psychologii, tedy o bludech (jsou to skutečně jen bludy?), viděních, úvah nad sebou samým, nad lidstvem atd. těžko budete vnímat, kde je realita a co je blud. Dokonce i sám autor... no ne, nebudu vám to kazit... prostě si to přečtěte má to zajímavý závěr
Nicméně, kvůli množství psychologických textů a úvah, se děj táhne "jak sopel", takže si sem tam řeknete: "Uff, už aby to skončilo," či "Na co čekáš "vole," vždyť je to jasné!"
A opravdu je to tak jasné? Co když... A to je právě to, co mnozí této knize vytýkají. A i já po prvním čtení v tom nenalezl nějakou extra zálibu, až po letech jsem to teprve docenil a uvědomil si, danou podstatu tohoto zdánlivého zádrhelu. Vědomí pouze vlastní existence a nikoho jiného? Jak bych se asi tak zachoval já? Jakou stopu by to v mém uvažování udělalo, než bych si dal dohromady jedna a jedna a začal skutečně něco dělat, pro svoje přežití? A proč bych měl vlastně žít, když už není pro koho a pro co?
Nicméně s přetechnizovanou dobou, která se žene neustále dopředu, se vytrácí umění soběstačnosti a nezávislosti. Pravda, "pár" takových lidí existuje... ale... jak byste asi dopadli vy, být v této situaci? Co myslíte? Ustojíte to, nebo ne?
p.s. opravdu si to chce udělat na čtení naprosto nerušenou chvilku

31.08.2023 5 z 5


Inspiromat Inspiromat Břetislav Hartl

mám ji doma po mamce a musím říci, že již v dětství jsem se některými citáty inspiroval a i dnes je v nich dost na to, aby daly člověku "chuť" žít a ne jen "přežívat" ;-)

19.06.2023 5 z 5


Jasmínek v zemi lhářů Jasmínek v zemi lhářů Gianni Rodari

Nastává doba, kdy je třeba si připomenout, jednu velice krásnou, ale zapadlou knížku. Je to tím, že je v ní spousta pravdy, a že tam jsou skutečnosti, které jsou poplatné jak době minulé, tak i té dnešní...

Četl jsem ji jako malý kluk, a i dnes má co říci dětem a NEJEN jim!

Je veliká škoda, že není dána jako povinná četba, protože právě takovýchto knih, co se nebojí poukázat na skutečný svět, je jak šafránu - málo!

17.01.2023 5 z 5


Strojové učení pro děti Strojové učení pro děti Dale Lane

Toto je velmi zajímavý projekt! Moc jsem se na něj těšil, ale... nevím jak jej ohodnotit, hlavně kvůli tomu, že jsem před nedávnem opět "prolistoval" jinou učebnici na podobné téma, kteoru považuji za top (ve zpracování) v tomto ohledu.

V této "učebnici" se naučíte, jak AI (umělá inteligence) pracuje a čeho si všímá.
Knížka je provázána s on-line aplikací, která vás provede jednotlivýni částmi a naučí vás, jak na/programovat AI (v jazyku Scratch).

Na začátku vác čeká 10-ti stránkový úvod, či jakýsi obsah toho, co se naučíte (klidně mohl být na konci - lepší řešení)

A následuje instalace appky (to musí udělat rodič, nebo učitel) - nešťastné řešení :/

Ale pojďme dál, zvládnou to i děti?
Vesměs ano, ale je potřeba vedení (viz. výše . některé věci musí dělat dospělý) - a pak forma jakou je to psáno, je poněkud nešťastná (míchání AJ vs. ČJ), navíc obrázky jsou jen v AJ (aby bylo možno kopírovat úlohy v appce).

Pokud to mám srovnat s jinými učebnicemi, tak nemohu dát víc než 3* Hlavně proto, že bez appky se těžko něco naučíte (což třeba u Grady a jejich knih jde i bez aplikací), a dále pak tu je vizuální forma, kterou knížka nenabízí (mimo to, kde co v appce hledat). Zádrhel je i v tom, že dané obrázky jsou moc zmenšené - větší prostor by nebyl na škodu + bublina, když už by to mělo být malé... a chybí takový ten "dětský" styl...

Ač jsou příklady zajímavé (některá vysvětlení jsou jakoby jen "vsunuty" do textu bez ladu a skladu), tak pokud by to četl 13letý človíček, tak bude mít co dělat... Je to strašně nezáživné (ne práce v appce, ale čtení jako takové) a spíše bych to doporučil středoškolákům, než dětem na ZŠ.

Závěr:
Ač je mi jasné, že překlad dal hodně "zabrat", tak v tomto případě by za překlad stála jiná kniha, nebo spíše doplnění o víc obrázků, když už. Tady je jasně vidět, že ne každý, kdo už má léta programování za sebou (viz autor), dokáže rozumět dětem a jejich vnímání... Zde mi to přišlo, jako by kniha byla napsána počítačem pro počítač a nikoli pro děti, což knihu dosti sráží (protože je určena hlavně dětem!).

14.01.2023 3 z 5


Skúsiš to s mikropočítačom? – Poznávame a programujeme Skúsiš to s mikropočítačom? – Poznávame a programujeme Judy Tatchell

Na svoji dobu, to byla převratná knížka, především pro školáky. Našli v ní jak historii počítačů, tak i spousta vtipných příkladů, jak který příkaz (nejen) v BASICu funguje - nutno dodat, že právě díky této knížce jsem začal s programováním, a i dnes se k ní rád vracím a doporučuji všem, kdo chtějí programovat (nejen v BASICu). A i dnes si zaslouží 5* a to hlavně díky zpracování!

24.12.2022 5 z 5


Dědeček automobil Dědeček automobil Adolf Branald

moc hezká knížka pro "malé" kluky... i já ji četl jako školáček :))

09.08.2022 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Pokud má rád někdo čtenářský masochizmus, tak verze ISBN: 22-027-86, kterou ilustruje Adolf Born, je přesně pro vás :D (rozeberu níže)
Ne, ne, srandu si nedělám. Od prvních stránek vnořená souvětí ve vnořených souvětích... sáhodlouhé poznámky pod čarou táhnoucí se přes několik stran atd. Ne, ne, a ne, tohle mi nesedlo, byť je příběh parádní a nadčasový. Ale co naplat, když zpracování pokulhává, tak se dá jen těžko začíst... takže jen 3*

09.08.2022 3 z 5


Recepty na útulný byt Recepty na útulný byt Jan Simonides

dnes je z toho použitelné jen něco, ale byla to moje první kniha (po dědovi +1990), kterou jsem si přečetl a již tehdy jsem si dělal plány na to, jak krásně prostorově "čistý", a futuristicky funkční, budu mít bejvák :)

23.07.2022 4 z 5


Zenová hůl Zenová hůl Thomas Cleary

Když jsem ji četl poprvé, tak jsem měl pocit, jako by to bylo psáno o mně. Vše souhlasilo, vše se uskutečnilo (prožil jsem to), ale po letech, když jsem se k ní zase dostal, tak mi to neřeklo ani ň. Zvláštní. A právě kvůli tomu prvnímu momentu k ní přistupuji již s určitou dávkou zdrženlivosti. Ač je to knížka útlá, tak má co říci. Člověk, jako by se dostal někam jinam - do jiného světa. Moudrost a vtipnost se tomu nedá upřít. :)))

18.06.2022 5 z 5


Záhadný ostrov Záhadný ostrov J. M. Troska (p)

Ač mám Trosku moc a moc rád a na tento úlovek z antikvariátu jsem se těšil, tak tohle je takové nijaké. Asi jsem čekal víc, kdo ví... spíše průměrná kniha, než nějaký zázrak... Ale všechno ostatní (jeho knihy) má zcela odlišný rozměr... Tahle je jako by to psal naprosto odlišný člověk, takže se domnívám, že to byla asi tzv. šuplíkovka - těžko soudit.

12.12.2021 3 z 5


Carmina scholarium vagorum -- Písně žáků darebáků Carmina scholarium vagorum -- Písně žáků darebáků * antologie

mám ji doma a četl jsem to jako klučina na zš, parádní poezie i parádní malůvky, které tomu dodávají tzv. grády :D kdo nečet o hodně přišel :D je to něco jako dětský dekameron :D je to jeden z mála titulů, který nejen obálkou (nutno dodat, že je zapouzdřená), ale i obsahem je top.

10.12.2021 5 z 5


Diamantová sekera – Baltské pohádky Diamantová sekera – Baltské pohádky Jaroslav Tichý

Krásné vzpomínky na dětství. Je to jedna z mála knih, co se mi z raného dětství dochovaly a to díky mým rodičům... Po letech jsem pak slyšel pohádky převyprávěné od různých umělců, ale když to člověk sám čte... hmmm... pohádka...

27.07.2021 5 z 5


Kotrmelce u krmelce Kotrmelce u krmelce Blanka Budínová

Humorně-poučné básničky, či říkadla, které dokáží vykouzlit úsměv na rtech nejen dětem, ale i dospělým. Moc pěkné.

15.07.2021 5 z 5


Myšlením k bohatství Myšlením k bohatství Napoleon Hill

dá se aplikovat na vše :) nejen na peníze ;-)

17.04.2021 5 z 5


Nepřemožitelný Nepřemožitelný Stanisław Lem

Něj kniha o robotické civilizaci a její symbióze a využít párování a předávání informací

30.01.2021 5 z 5


Automatizace modelové železnice Automatizace modelové železnice Zdenek Zaoral

Dobrá knížka pro ty, co chtějí, aby jim vláčky jezdily "samy" :D Je v ní spousta užitečných rad jak a co udělat, i když si někdy řeknete: "No, toto?!" a ne, že by vám to po čase a pokusech nedošlo, ale spíš, že člověk nad jistými věcmi neuvažuje a rád se nechá zmást :) p.s. s dráty/kolejemi není sranda :D

24.12.2020 4 z 5


Projekt a stavba modelového kolejiště Projekt a stavba modelového kolejiště Bedřich Vlček

Jako takový "obyčejný" návod na stavbu modelového kolejiště pro děti super, ale postupem času zjistíte, že pokud chcete od vláčků něco víc, tak toto vám stačit nebude :D

24.12.2020 4 z 5