kamienok kamienok komentáře u knih

☰ menu

Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Konečně to mám za sebou, opravdu špatná volba. Knížku jsem dokonce v půlce odložila a myslela, že jí nedočtu - ale to bohužel neumím.
První polovina mě docela nebavila, třeba celá kapitola o tom jak nějaká lady stojí v místnosti ve svém sídle a kouká z okna na krajinu (opis místnosti, opis krajiny), nakonec odhodí časopis na pohovku a tím kapitola končí - jakože to mělo zvýšit napětí, že se něco děje? Ne - spíš jsem měla pocit, že by tam ta kapitola vůbec nemusela být...
Druhá polovina byla o něco svižnější, ale jednu věc kterou opravdu nemám ráda, je supermanismus hlavního hrdiny a jeho nesmrtelnost. Opravdu někde až trapná. Od začátku je docela jasné, kteří hlavní hrdinové to prostě přežijí a zbytek knihy už jen doufáte, že se to nebude protahovat a ono se to protahuje novou a novou absurditou. Všechny rány se hrdinovi zázračně zahojí, druhý den vždy už může z nemocnice a znovu do "velkého" nebezpečí. To opravdu nenabídneme čtenáři něco víc?
Prostě zklamání, knihu nedoporučuji.

24.08.2018 1 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Už jsem jí četla několikrát a je to prostě skvělá knížka :)

24.08.2018


Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Tato kniha me zklamala a myslim, ze bude posledni, kterou od autora ctu. V pribehu se objevuji az moc casto klasicke klise - nenavist k otci (navic uplne nelogicka), prohrana sachova partie, zazracne preziti, kdyz vsichni kolem umreli....

Casto jsem v pribehu narazila na logicky nesoulad a absurdnost faktu.

Brutalni sceny, tam jsou jakoby "navic", kdyz uz autor nevedel, kam je dat, narval je tam, kde byli uplne nesmyslne.

Cetla jsem od autora knizku Snehulak, ta byla opravdu poutava, kruta a sel z ni mraz po zadech. Pak jsem cetla dalsi (ted si nevzpomenu na nazev), ta uz me tolik nechytla a Lovci hlav me uplne dorazili. Jo Nesbo uz pro me neni zajimavy. Zakladnim kamenem jeho knizek je nasili, ale kdyz se stane jedinym kamenem se slataninou deje, tak to ztrati smysl.

24.12.2017 1 z 5


Žhářka Žhářka Stephen King

Fajn kniha. Dobre napeti, ctiva. Nektere veci uz dnes pusobi zastarale, ake kdyz to prejdete, tak si knizku uzijete hodne :)

24.12.2017 4 z 5


Schrödingerova velryba Schrödingerova velryba Andrew Crumey

U mě kniha vyvolala spíš zmatené pocity. Po celou dobu čtení jsem přemýšlela o tom, komu je kniha určená. Nemyslím si, že na svetě existuje významě víc lidí, kteří mají přehled v kvantové fyzice, literatuře, hudbě, neurobiologii a filozofii zároveň. Často jsem měla pocit, že autor v odborných pasážích tlačí až moc na pilu přidáváním "intelektuality" za každou cenu. Na druhou stranu bylo pro mě velkým zklamáním laciné lepení děje napr. postavou zdravotní sestry nebo uklizečky, která jakoby náhodou vyžvaní zrovna ty nejdůležitější věci, aby se autor mohl s postavou vůbec hnout.

Na druhé straně musím uznat, že kniha vyvolává opravdu silné kontroverze. Že čtenáře nutí pohnot vlastní hlavou a zamyslet se nad tím "jak to tady vlastně celé funguje" a to nejen z hlediska fyziky, ale třeba i politiky.

Zároveň odkazuje na spoustu dalších klasických knih, které má člověk chuť si pak přečíst :).

Během čtení jsem se často rozhodovala mezi tím označit tuto knihu za genialní, nebo za úplný brak. Je až neuvěřitelné jak můžou mít tyto hodnoty k sobě blízko.

06.04.2015 2 z 5