Kalper Kalper komentáře u knih

☰ menu

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

V knize jsou zachycena klukovská dobrodružství, která rámuje období konce druhé světové války. Je to příjemně naivní vyprávění, které, díky své struktuře, rychle ubíhá. Jako jednohubka na nedělní dopoledne posloužila skvěle.

14.06.2022 3 z 5


Ztraceni - Boj o přežití Ztraceni - Boj o přežití Cathy Hapka

Boj o přežití vypráví příběh Faith, naivní mladé bioložky a ekologické aktivistky. Kniha střídavě sleduje krátký úsek života hlavní protagonistky na neznámém ostrově a události v jejím životě, které předcházely letecké katastrofě, která ji na něj přivedla. Obě dějové linie se pravidelně střídají kapitolu po kapitole, přičemž zajímavější a ucelenější příběh přináší právě vyprávění z jejího běžného života před ztroskotáním. Ani to však není nijak objevné a velice brzy je jasné, co se dál bude dít a k čemu vyprávění směřuje.

Události na ostrově, kde se Faith snaží bezprostředně po neštěstí zorientovat, jsou spíše drobnými příhodami bez ambice jakkoliv rozvíjet děj. Což je vzhledem k faktu, že tahle kniha vyšla v době, kdy byl seriál Ztraceni (Lost) v plném proudu, celkem pochopitelné.

Tuhle knihu četl 17 let od premiéry seriálu, a tudíž jsem se nevezl na vlně diváckého nadšení, které ho provázelo. Navzdory tomu jsem si ji užil jako přijatelně průměrné zpestření sobotního dne.

13.11.2021 3 z 5


Dovolená s moderním fotrem Dovolená s moderním fotrem Dominik Landsman

Dovolená s moderním fotrem je velmi lehkým čtením vyprávěným z pohledu ženy, která donutí svého muže, jehož vykresluje jako asociálního autistu neschopného se o cokoliv postarat, koupit zájezd k moři. Je to příběh plný přepálených historek o strastech manželského páru s dítětem na dovolené, které doprovází klišé o Češích s ponožkami v sandálech. Bavil jsem se, i když tomu humoru občas čouhá sláma z bot. Knížka je to útlá, takže skončí dřív, než to začne být na obtíž.

24.10.2021 3 z 5


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

První část knihy, která se věnuje konceptu KonMari po praktické stránce, mě nadchla a inspirovala k tomu probrat a přeorganizovat obsah mé skříně a dalších úložných prostor. A opravdu musím uznat, že má skříň je teď vzdušnější a pořádek se v ní udržuje mnohem snáze. Druhá část knihy, která se zabývá spíše filozofií na pozadí toho všeho, mi nepřišla přínosná, ale to už celkový pozitivní dopad knihy nezměnilo.

08.10.2021 4 z 5


Star Wars: Dobrodružství Luka Skywalkera, rytíře Jedi Star Wars: Dobrodružství Luka Skywalkera, rytíře Jedi Tony DiTerlizzi

Jedná se v jádru o útlý artbook trochu nešikovného formátu. Délka knihy je 30 cm v zavřeném stavu, takže k jejímu pohodlnému prolistování potřebujete na stole slušný plac (v jedné ruce se pohodlně držet nedá). Pokud jde o obsah, ilustrace jsou opravdu krásné a se spoustou detailů, ale není jich mnoho. Příběh původní trilogie je zde zredukován na nejnutnější minimum a v zásadě pouze doprovází jednotlivé malby.

05.01.2021 3 z 5


Nevěra Nevěra Paulo Coelho

Mé zklamání z Nevěry pramení z velice mělkého příběhu, který v knize hraje až druhé housle. Coelho se opájí různými „filozofickými“ úvahami a nechává hlavní hrdinku přežvýkávat vnitřní monology, které děj nikam neposouvají a o jejichž hlubším smyslu mám své pochybnosti. Celou recenzi naleznete na adrese http://www.kalper.eu/paulo-coelho-nevera-recenze/

24.01.2016 2 z 5