juvelinokivi juvelinokivi komentáře u knih

☰ menu

Filosofie svobody Filosofie svobody Rudolf Steiner

Opravdu čistě filosofická kniha, takže ctitelé esoterních senzací si v ní moc nepočtou, ač by jim byla zcela jistě prospěšná… Taktéž bych jako doplnění doporučila další Steinerovu knihu Teorie poznání – nejlépe v tomto překladu http://ga2.zaoknem.cz/.

06.08.2020 5 z 5


Učedníci Sajští Učedníci Sajští Novalis

Nádherná forma, jak se zdá dle dalších komentářů, zřejmě odvádí pozornost od neméně pozoruhodného obsahu: „Člověku jest ke všemu, co podniká, obrátiti neztenčenou pozornost anebo své já (…) a učiní-li tak, podivuhodným způsobem vznikají v něm záhy myšlenky nebo nový druh vjemů, které asi nejsou než jemné pohyby barvící nebo klapající tužky, nebo podivuhodná stahování a utváření pružné tekutiny. Šíří se z místa, do něhož dojem se vbodl s živou pohyblivostí, a unášejí s sebou jeho já. Začasté může hned zase zničiti tuto hru, když rozdělí opět svou pozornost, nebo nechá ji těkati libovolně, neboť nezdají se býti než paprsky a účinky, které ono já všemi směry probouzí v onom pružném médiu, neb jeho proměny v něm, nebo vůbec zvláštní hra vln tohoto moře. Nejvýš pozoruhodné jest to, že člověk teprve v této hře všimne si opravdu své zvláštnosti, své specifické svobody a že mu připadá, jako by procitl z hlubokého spánku, jako by teď teprve byl ve světě doma a teď teprve denní světlo šířilo se po jeho vnitřním světě.“ - Nelze než si přát, aby nám všem připadala příroda jako tichý, divuplný chrám, a ne jako veselá kuchyně a spižírna...

31.03.2020 5 z 5


Pravda, krása, dobro Pravda, krása, dobro Rudolf Steiner

Pravdě, kráse a dobru, které dnes chápeme jako abstraktní kategorie, dává R. Steiner v přednášce konkrétní podobu - ukazuje, že tyto "kategorie" mají vliv na správné utváření našeho fyzického, éterného a astrálního těla. Mně osobně se tato přednáška spojila s mou oblíbenou Steinerovou průpovědí: Krásu obdivovat, Pravdu hájit, Šlechetnost vždy ctít, Dobro chtít: To člověka vede Dál v životě k cílům, V jednání ke spravedlnosti, V cítění k míru, V myšlení ke světlu, To důvěru dává mu V řízení Boží, Jež proniká vládou vše: Říši vesmírnou I duše tůň.

02.12.2019 5 z 5


Janovo evangelium Janovo evangelium Rudolf Steiner

Přednášky přinášejí mnohé pro mě nové informace týkající se interpretace Janova evangelia (ačkoli už jsem četla i Steinerovu knihu Janovo evangelium v poměru ke třem ostatním evangeliím) i různých jiných oblastí - je tu zejména velmi podrobně vysvětlen vývoj člověka na Zemi (včetně nákresů proměny uspořádání těla astrálního, éterného, fyzického a Já).

13.06.2019 5 z 5


Duchovná úloha Strednej Európy alebo ako súvisia rozprávky s politikou Duchovná úloha Strednej Európy alebo ako súvisia rozprávky s politikou Emil Páleš

V knize jsou výborné, cenné postřehy k postavení Střední Evropy mezi Východem a Západem. + Zaujalo mě označení Jana Amose Komenského jako Slováka narozeného na Moravě. Hledala jsem tedy ve wikipedii a zjistila, že otec Komenského se jmenoval Martin Szeges - takže by se spíše v tomto duchu dalo říct, že J.A.K. byl Slovák maďarského původu narozený na Moravě. ;-)

14.05.2019 4 z 5


Tajemství prahu Tajemství prahu Rudolf Steiner

Kniha je vlastně cyklus přednášek, které pronesl R. Steiner po premiéře svého čtvrtého (posledního) mysterijního dramatu v roce 1913. Stejně jako Steinerova dramata jsou i tyto přednášky věnovány pronikání člověka k duchovním světům (situace z dramat jsou tu také uváděny jako příklady k dokreslení \"situací\", s nimiž je možné se setkat při překračování prahu do nadsmyslových světů). Tomu, kdo nikdy nečetl žádný ze Steinerových textů, musí být kniha zákonitě nesrozumitelná, protože se tu operuje s termíny, které předpokládají poučeného posluchače (čtenáře), neboť přednášky byly určeny členům Anthroposofické společnosti. K seznámení se Steinerovou duchovní vědou bych doporučila například knihu \"Jak dosáhneme poznání vyšších světů?\", kterou jsem začínala já. :)

24.03.2019 5 z 5


Vědomí zasvěcence Vědomí zasvěcence Rudolf Steiner

Víc než v jiných textech, které jsem zatím od autora četla, jsou tady naznačeny způsoby, jakými R. Steiner bádal v duchovním světě. Zajímavý je jak výčet správných postupů v duchovním bádání, tak výčet těch nesprávných (např. médium). Občas autor vybočí z obvyklého chladně matematického stylu a v pár větách "vykouzlí" scénu plnou emocí, která ovšem dokládá jeho teoretický výklad - nádherné je například líčení, jak se dávný zasvěcenec ubírá temným hvozdem z chrámu v Efesu. Velká část knihy se zabývá vztahem částí těla člověka s různými kovy, na němž je založena i léčebná metoda, na které R. Steiner v posledních letech života spolupracoval s Itou Wegmanovou. V knize jsou otištěny překreslené Steinerovy náčrtky z přednášek, které se však dochovaly v originále - dají se najít zde: https://wn.rsarchive.org/Lectures/GA243/BlackBoard/GA243T_index.html

20.02.2019 5 z 5


Okultní vývoj člověka Okultní vývoj člověka Rudolf Steiner

Z názvu jsem získala dojem, že kniha bude pojednávat o dějinném vývoji lidstva z pohledu okultismu. Přednášky se však týkají změn, k nimž dochází "uvnitř" člověka, pokud na sobě takříkajíc duchovně pracuje. Zaujala mě část věnovaná působení jednotlivých potravin a pochutin na posílení nebo naopak oslabení některých lidských vlastností (např. moje oblíbená čokoláda podporuje šosáctví) a hlavně vysvětlení podstaty legendy o Svatém Grálu - díky tomu jsem si navíc konečně přečetla Percevala od Chrétiena de Troyes.

21.01.2019 5 z 5


Stavební kameny k pochopení mystéria na Golgotě Stavební kameny k pochopení mystéria na Golgotě Rudolf Steiner

Stavební kameny jsou velmi různorodé, takže jsem se dozvěděla tu něco z evangelií, tu něco z pohanských mysterií, tu něco ze života rostlin,... Zdánlivě nesouvisející témata směřují k osvětlení významu mystéria na Golgotě a také k vystižení toho, proč během staletí postupně dochází k jeho bagatelizaci. Hodně mě zaujal výklad o Juliánu Apostatovi a jeho netradičním způsobu uvažování.

21.12.2018 5 z 5


Okultní pečetě a znamení Okultní pečetě a znamení Rudolf Steiner

Vždycky mám trochu problém, když místo uceleného přednáškového cyklu mám před sebou kompilaci textů autora k určitému tématu. Sice mě potěšily tři přednášky věnované okultním pečetím pokaždé z mírně odlišného úhlu, ale zase jsem si říkala, proč tu chybí čtvrtý pohled z cyklu o Janově apokalypse... Z textů o významu okenních vitráží v Goetheanu jsem dostala jen krátkou ochutnávku a fotografie oken byly v tomto měřítku nepříliš vypovídající... Jednu hvězdičku tedy strhávám autorovi kompilace, nikoli Rudolfu Steinerovi.

04.12.2018 4 z 5


Markovo evangelium Markovo evangelium Rudolf Steiner

Velmi se mi líbila část věnovaná provázanosti Starého a Nového zákona. Ctila jsem chronologii Steinerových přednášek a přednášky o Markově evangeliu četla jako čtvrté v pořadí - tudíž jsem se v textu příliš neztrácela a mohla si ho náležitě vychutnat.

18.09.2018 5 z 5


Rosekruciánská duchovní věda Rosekruciánská duchovní věda Rudolf Steiner

Záhy jsem zjistila, že o Christianu Rosenkreuzovi se v téhle knize moc nedozvím a že duchovní věda podle rosekruciánů je vlastně antroposofie. Takže jsem si během četby zpřesnila představu zejména o vývoji naší planety a pohlédla na některé věci z netradičního úhlu: „Až po Atlantidu byl zemský proces vzestupný. Od té doby je rozkladný. (…) Světlo se rozpadá a rozpadlé světlo je elektřina. Co známe jakožto elektřinu, je světlo, ničící samo sebe ve hmotě. A magnetismus je chemická síla, proměňující se v zemském vývoji. A ještě třetí síla se objeví. A když se člověku již dnes elektřina jeví divotvornou, bude mít tato třetí síla ještě mnohem velkolepější vliv na kulturu. A čím více budeme této síly používat, tím dříve se stane Země mrtvolou, aby to, co je duchovností Země mohlo přejít v Jupitera. (…) Poznáme tak, že je nutno Zemi zničit, jinak nebude duch osvobozen.“

07.08.2018 5 z 5


Východ ve světle západu Východ ve světle západu Rudolf Steiner

Rozhodně nic pro antroposofické začátečníky - ještě že už mám něco načteno. Dost se mi hodily znalosti z přednášek o jednotlivých evangeliích. V závěru mě potěšilo pojednání o významech čísel sedm a dvanáct.

14.06.2018 5 z 5


Esoterní úvahy o karmických souvislostech Esoterní úvahy o karmických souvislostech Rudolf Steiner

Škoda, že další části přednáškové série existují v českém překladu zatím jen v samizdatu.

22.05.2018 5 z 5


Snář Snář Emanuel Swedenborg

Pozoruhodný dokument, aspoň částečně zachycující přerod racionalisty v mystika a jeho boj proti vlastním slabostem. Vzhledem k tomu, že se jedná o útržkovité soukromé zápisky, není lehké se v textu orientovat (ani pro překladatele). Vše ještě ztěžuje velký rozhled a inteligence autora - k lepšímu pochopení by se například hodila podrobnější znalost Bible a živočišné anatomie. "Zdálo se mi, že vidím, jak se jeden za druhým zjevují tvorové, kteří roztahují křídla. Byli to draci. Letěl jsem přes ně pryč, ale do jednoho jsem vrazil. Takoví draci znamenají nemanželské lásky, amores spurios, předstírají, že nejsou draci, dokud nespatříme jejich křídla." Jako na zajímavý "doplněk" odkazuji na Karmické přednášky Rudolfa Steinera z Londýna 1924, kde se věnuje i Swedenborgovi a jeho předchozím vtělením.

20.04.2018 5 z 5


Rudolf Steiner Rudolf Steiner Christoph Lindenberg

Příjemně uměřená biografie, která stručně, ale srozumitelně a hlavně v souvislostech seznamuje se Steinerovým životem a dílem. Ubírá se přitom zlatou střední cestou - nejsou tu ani pikantní klípky, ani dlouhé odborné rozbory díla. Dobrý dojem umocňuje i přiměřené množství fotografických příloh. Nezbývá než doufat, že se do ČR jednou dostane i rozšířené vydání životopisu od stejného autora.

04.04.2018 5 z 5


Umění rozhovoru o konci života Umění rozhovoru o konci života Angelo E. Volandes

Pokud někoho zajímá zázemí a právní aspekty umírání v ČR, vřele doporučuji knihu "Průvodce smrtelníka" od Ondřeje Nezbedy.

23.03.2018


O poznávání vyšších světů O poznávání vyšších světů Rudolf Steiner

Podle mě vhodná kniha pro vstup do světa antroposofie. Vychází z toho, co už člověk zná, neodrazuje čtenáře množstvím nových pojmů, spíše vzbuzuje jeho zvědavost a chuť do dalšího bádání.

18.03.2018 5 z 5


Před branou duchovní vědy Před branou duchovní vědy Rudolf Steiner

Stručný přehled jednotlivých oborů duchovní vědy obsahuje pozoruhodné myšlenky a postřehy, ale pro vstup do antroposofie bych ho zrovna nedoporučila - množství nových pojmů by mohlo "nezasvěceného" spíše odradit. Já jsem začala Steinerovy ideje vstřebávat knihou "O poznávání vyšších světů", která mi k takovému účelu přijde o dost vhodnější.

18.03.2018


Moc versus síla Moc versus síla David R. Hawkins

Pokud chováte jistou nedůvěru ke kineziologické metodě (stejně jako já), asi bych ke čtení nedoporučila. O to víc ale doporučuji autorovu předmluvu, která zachycuje jeho velmi zajímavý postupný vnitřní vývoj: "Nezbytně jsem musel změnit zvyk meditovat hodinu denně ráno a pak znovu před večeří, protože by to zesílilo mou blaženost do takové míry, že bych nemohl normálně fungovat."

13.03.2018