jitka8667 jitka8667 komentáře u knih

☰ menu

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Tato kniha si už stačila uděla velmi dobré jméno, ale dostala jsem se k ní až teď. A jsem moc ráda, že jsem si ji nenechala ujít.

Je to strhující četba - velkolepý příběh jednoho vztahu pronásledovaný mnoha ranami osudu, na pozadí řady historických událostí, od kariéry ve firmě Baťa za první republiky, přes válečné běsnění, divoké znárodňování, věznění komunisty, emigraci, až po listopad 1989 a dál až do současnosti.

Děj je úchvatný a nepustí vás, postavy působí autenticky, jako živé, i popis dobových reálií a atmosféra celkově. A dozvěděla jsem se spoustu věcí z naší historie.

Vřele doporučuji všem, je to opravdu parádní jízda a čtenářský zážitek!

18.06.2023 5 z 5


Olive Kitteridgeová je zpět Olive Kitteridgeová je zpět Elizabeth Strout

Návrat svérázné Olive je stejně dobrý, ne-li lepší než původní kniha. Její drsná, ale citlivá povaha znovu dává vzniknout mnoha zábavným, ač někdy trapným situacím, ze kterých se ale umí s grácií a (ne)taktem sobě vlastním vždy dostat (téměř).

18.06.2023 5 z 5


Musaši Musaši Eidži Jošikawa

V epicky pojatém klasickém díle japonské literatury sledujeme osudy jednoho chudého hocha z malé vísky, který měl ale velké odhodlání a víru dosáhnout toho, čeho si umanul: stát se tím nejlepším. Výborně vykreslené jsou i ostatní postavy, hlavně Musašiho konkurenti a přátelé. I dívky a ženy jeho života mají duši a i když se často kolem hlavního hrdiny jen mihnou, mají v ději své pevné místo.

18.06.2023 5 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Více než 200 let starý příběh a vlastně pořád aktuální.

18.06.2023 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Krásné popisy přírody, lidských vztahů v odlehlém kraji, kde se život s nikým nemazlí, láska opětované i neopětovaná a nakonec skoro detektivná zápletka. Velmi podařená kniha.

18.06.2023 5 z 5