janca0135 janca0135 komentáře u knih

☰ menu

Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Krásná a roztomile napsaná/přeložená pohádka, jejíž poučný charakter je jednoduše pochopitelný.

26.01.2020 5 z 5


Šlehačková oblaka Šlehačková oblaka Tereza Salte

Tereza má nepochybně talent na psaní. Její lehce infantilní a rozněžnělý styl s místy až nehodícími se popisy mě vlastně bavil. Její blog jsem nikdy nečetla, ale ráda ji sleduju na Instagramu nebo poslouchám v podcastech.

Bohužel knížka má jeden zásadní problém – nic moc vám nedá. Ačkoliv má Tereza za sebou spoustu zajímavých životních příběhů, vždy je jen nakousne a dál se zaměří na pár střípků, které sice utvářely ten celek, nicméně se jedná o pouhé výstřely do vzduchu.

Pokud si však něco odnést, je to Terezina neutuchající dřina a motivace jít si za tím nejlepším. Škoda že to nejlepší není blíže specifikováno. Já se raději vrátím k podcastům.

18.01.2020 3 z 5


Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Odpočinkové čtení pro fanoušky Gilmorových děvčat. Lauren dovolí čtenáři nahlédnout do vlastního života a vývoje herecké kariéry. Kniha pomůže pochopit náhlý konec seriálu. Až bych řekla, že knihu psala Lorelai Gilmorová, jak jsou si s Lauren podobné.

18.01.2020 4 z 5


Povětroň Povětroň Karel Čapek

Dá se Čapkovi dát méně hvězdiček?

26.01.2016 5 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Otevřít Pandořinu skříňku? Ano či ne?
Máte tajemství? Malá, velká, tajná, veřejná… Ať už jsou to jakákoliv, tajemství nás obklopují neustále. Víte na babičku, že když pracovala v pekárně, ráda tajně ujídala tvaroh při pečení koláčků? Víte, že váš kamarád má slabost pro Padesát odstínů šedi a stydí se za to? Víte, že pes vašich rodičů okousal sousedce nové květiny v květináčích před domem? A řekli jste to na ně? Teď si představte, že před vámi leží dopis, který se před vámi váš partner snaží ukrýt; který byl napsán před dvanácti lety pod vlivem alkoholu; který vám byl původně určen až v případě vašeho vdovství… Dopis, který skrývá otřesné tajemství, které může zničit vše, na čem jste dlouhá léta pracovali. Otevřeli byste jej?
Autorka Liane Moriarty vám velmi rychle prozradí, co se děje, o co se tu jedná. Sotva uplyne 150 stran, už víte, co se v dopise skrývá. To je překvapující vzhledem k počátečnímu vývoji, kdy jste zahlceni spoustou jmen, několika lidí a rodin, kteří spolu zdánlivě nemají co dočinění. Působí to dojmem, že se u první strany nadechnete, dále budete lapat po dechu a možná nepůjdete spát, abyste knihu mohli odložit až po jejím dočtením. Nutí vás číst dál a dál, protože je každá kapitola ukončena tak, že nemáte šanci usnout, pokud zrovna nejste po třídenním festivalu, kde jste snad překonali rekord v probdělých hodinách. Sotva vás vtáhne jeden příběh, jedna rodina s nevěrou, už vám Moriarty servíruje vhled do minulosti, posledních pár hodin života jedné dívky. A vy pokračujete ve čtení, protože nutně musíte vědět, co bude s tou rodinou ze začátku. Přece mají syna! Ale ne, to se jen tak nedozvíte, proto nejdříve je nutné poznat matku, která přišla o dceru a nikdy se s tím nevyrovnala a jíž to okolí svými pohledy neustále připomíná.
Zdá se vám to chaotické? Ano, i já jsem se tak zpočátku knihy cítila, a přestože mám, myslím si, dobrou paměť na jména, nabývala jsem pocitu, že se asi ztratím. Najednou se ale toto tempo uklidní a vy se můžete nadechnout. OK, tak teď už víme, že vrahem je zahradník, takže zbytek knihy bude pravděpodobně o vyrovnání se s touto skutečností. Předpokládáte, že vás čeká jakýsi psychologický román, a vtom je vaše očekávání zbouráno nenadálou událostí, dalším neočekáváným zvratem. Výborné, říkám si. Kniha končí, tak si tedy přečtu i ten epilog. A u něj se začnu smát a vrtím hlavou. Chcete vědět proč? Odpověď najdete v 392 stranách tohoto díla, právem začleněného do edice Světový besteseller.

28.04.2015 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

U žádné jiné knížky jsem se zatím tolik nenasmála.:-)

07.03.2015 5 z 5


Znamení zrodu Znamení zrodu Vladimír Macura

Také jsem tuto knihu četla povinně pro získání zápočtu, ale jsem za tuto povinnost ráda, jinak bych se k ní pravděpodobně ani nedostala. Přes počáteční obavy získané pouhým listováním knihou musím uznat, že mi toto dílo dalo opravdu hodně.
Skvělý popis doby, různá symbolika, odlišné pohledy jednotlivých autorů a postav doby národního obrození - tohle všechno Macura nabízí.

15.12.2014 4 z 5