jana9344 jana9344 komentáře u knih

☰ menu

Noc bloudění Noc bloudění Bernard Clavel

Nejlepší na této knize je asi začátek, zvlášť pokud to čtete v létě jako já. Sněhem zasypaný francouzský venkov, archetypální rodina... zhruba od poloviny je konec ale snadno předvidatelný, což je u novely poměrně na škodu.

22.09.2016 3 z 5


Lucemburská zahrada Lucemburská zahrada Michal Ajvaz

Čte se jedním dechem. Základní příběh docela ohraný, jako opakovaný vtip na mě taky působil postup "nevysvětlitelná fantaskní událost - vysvětlení a la Sherlock Holmes". Přesto kniha nabízí spoustu možností interpretace a jako prozaický příspěvek k filosofii jazyka je to geniální.

22.09.2016 4 z 5


Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

První Murakami, čtení jedním dechem. Zaujalo mě, jak hlavní hrdina vůbec neviděl, že i jeho žena má svůj vnitřní svět, svá trápení, jeho mlčení jen umocňovalo zdálivou nudu manželství.

22.09.2016 4 z 5


Jalovčí stráně Jalovčí stráně František Křelina

U čtení těchto povídek se skvělě zklidním a odpočinu si. Svět má u Křeliny svůj řád, dobro zdaleka ne vždy vítězí, ale existuje... Některé povídky bych řadila ke klasické venkovské próze, jiné (Marta učitelka a podobná Vdoví úděl) mě oslovily bravurní charakteristikou a pronikavým i soucitným pohledem na vpodstatě současný problém.

22.09.2016 3 z 5


Noční vlak do Lisabonu Noční vlak do Lisabonu Pascal Mercier (p)

Kniha, která mi nedala pokoj, než jsem ji dočetla. Neuvěřitelně nabitá myšlenkami (narozdíl od filmu máte alespoň trochu času je vstřebat - než vás zvědavost donutí číst zase dál), neopakovatelná atmosféra. Doporučuji jen odvážným, vaše jistoty jsou před touto knihou v nebezpečí.

22.09.2016 5 z 5


Na Sibiř Na Sibiř Per Petterson

Zvláštní jazyk, atmosféra, skutečně vás ovane sever. Bavilo mě číst si o dětství sourozenců a jejich pevném poutu, ale zdálo se mi, že se příběh v druhé polovině knihy nikam neposouvá. Posledních dvacet stran jsem se nedonutila dočíst.

22.09.2016 3 z 5


Divoši Divoši Lucie Lomová

Bavilo mě to :-) Autorce se podle mého dobře podařilo vystihnout malost českého prostředí, kulturní rozdíly, diskriminaci Indiánů v Jižní Americe ... jednoduše, ale ne černobíle, vtipně a svižně.

22.09.2016 4 z 5


Epos o Gilgamešovi Epos o Gilgamešovi neznámý - neuveden

Překvapivě aktuální příběh o setkání se smrtí, která člověka vždy zasáhne, překvapí...

22.09.2016


Smysl manželství Smysl manželství Timothy Keller

Po děsivé zkušenosti s jinou křesťanskou knihou o manželství (120 stran psaných odlehčenou formou, měla jsem pocit, že autor opravdu nikdy nezažil vážnější problém než neshodu ve způsobu vymačkávání pasty...) mě tato kniha velmi potěšila. Hluboká, opřená o zkušenost i o Bibli, dobře se čte a přitom nenabízí úplně jednoduché recepty. Vážím si důkladného poznámkového aparátu. Dost na mě zapůsobila část o sobectví, myslím, že to je trefa do černého.

22.09.2016 5 z 5