Jalovčí stráně

Jalovčí stráně https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60006/jalovci-strane-bWA-60006.jpg 4 14 3

Povídky a novely (Rostl tam jalovec a vřes, Dva kraje, Obecní třešně, Marta učitelka, Nenasytné pole, Vdoví úděl, Bratři, Jarní sníh, Pachtýř a hospodář, Žebrácké vandrování) z meziválečné doby, jejichž dějištěm jepodještědský kraj. Příběhy ve kterých „žijí, trpí a zápasí s osudem prostí lidé, bytostně srostlí s krajem, který je poznamenal svou drsnou tváří“. Sedmé vydání.... celý text

Přidat komentář

EmiClare
20.11.2018 3 z 5

Přestože jsou povídky tematicky pěkné, přijdou mi trochu těžkopádně napsané.

jana9344
22.09.2016 3 z 5

U čtení těchto povídek se skvělě zklidním a odpočinu si. Svět má u Křeliny svůj řád, dobro zdaleka ne vždy vítězí, ale existuje... Některé povídky bych řadila ke klasické venkovské próze, jiné (Marta učitelka a podobná Vdoví úděl) mě oslovily bravurní charakteristikou a pronikavým i soucitným pohledem na vpodstatě současný problém.


Ž18
01.02.2014 4 z 5

František Křelina, učitel z Českého Dubu, básník venkova, vězeň. Někomu by se mohlo zdát, že jeho postavy, příběhy a obrazy jsou zastaralé a dnes už neživé. Já si myslím, že se až tak moc nezměnilo, jen lidé jsou trošku méně citlivý. Povídky mě potěšili stejně jako před lety, kdy jsem je četl, jako knihu tenkrát ještě zakázaného autora.