Každý své břímě

Každý své břímě https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17005/bmid_kazdy-sve-brime-2YZ-17005.jpg 4 17 3

Mnohotvárná skladba o lidické tragédii, o hrůzné noci z 10. června 1942, kdy byly Lidice zničeny a vypáleny. Baladickým, pateticky vzrušeným jazykem vypovídá o krutosti a brutalitě hitlerovců i bezbrannosti lidických mužů, žen a dětí. Zvláštní prostor věnuje autor neokázalé statečnosti lidického faráře, který se do posledního okamžiku svého života snažil zmírnit utrpení spoluobčanů. V celkovém vyznění je pak kniha tragickým podobenstvím o dobru a zlu, o mocnostech temnot a síle lásky k lidem.... celý text

Přidat komentář

Legens
17.08.2022 5 z 5

Zpracovat uměleckým způsobem Lidickou tragédii, událost, o které jsem přesvědčen, že se osobně dotýká každého Čecha, je u nás nesmírně choulostivá záležitost. A pan František Křelina, skutečný Pan Spisovatel, toto zvládl excelentním způsobem. Pokud jste to četli, asi se mnou budete souhlasit, že to byl zážitek opravdu mimořádný, i když podruhé to již chtít číst nebudete - právě pro ty hrozné emoce, které se v každém z nás při četbě vznítí. Je to podobné jako osobní návštěva v Lidicích - byl jsem tam jednou, mám pocit, že to ze mne udělalo jiného člověka, ale podruhé už tam nepůjdu. Jeden zážitek stačí, dojmy jsou trvalé a nehasnoucí.

neston
16.04.2014

Křelina používá ve svém vyprávění oproti Ivanovovi příliš mnoho fabulace. Doporučuji Hořel snad i kámen a pak také Motl Ozvěny Lidické noci. Samozřejmě nabízím www.lidice.cz, kde najdete m.j. i doslovný text publikace Lidice čin krvavého terporu z roku 1946.


Lenisk@
09.12.2013 4 z 5

Z knihy jsem byla nadšená! Týká se lidické tragédie, přesto jsem stále čekala šťastný konec.. dojemně na mě působily reálné pasáže, než fikce (malá Hanička).