Jana_Brandtl Jana_Brandtl komentáře u knih

☰ menu

Bydlení/navrhování bytového interiéru Bydlení/navrhování bytového interiéru Iva Potůčková

Lze jen dodat, že je to novodobá bible pro ty, kteří se nechtějí při navrhování interiéru prokousávat Neufertem. :) Vizuálně velmi podařená záležitost!

01.08.2023 5 z 5


Řečiště a vlna: České umění a environmentální problematika na počátku 21. století Řečiště a vlna: České umění a environmentální problematika na počátku 21. století Ondřej Navrátil

Kniha mě zvládla kompletně připravit na státnicovou otázku, která se týkala vývoje umění v Čechách od devadesátých let po současnost. Věnuje se především vývoji enviromentálního aspektu v umění a předkládá velmi široký přehled umělců a jejich děl. Je vhodné i pro úplné laiky. Vysvětluje například pojmy jako greenwashing nebo agrosquatting v návaznosti na umělecká díla. Ráda bych vyzvedla grafickou úpravu Ivy Návojské Pechmanové, neb kniha kromě informací je i pastvou pro oči. Neřekla bych, že kniha byla primárně tvořená jako učebnice, přesto mě velmi potěšily zadní listy knihy pro poznámky.

01.08.2023 5 z 5


50 x F: Architekt Jan Fišer 50 x F: Architekt Jan Fišer Tomáš Pavlíček

Kniha je přesně taková jako o kom pojednává. Skrývá v sobě moudrost a důvtip. V projektech a realizacích se zračí genialita, v prezentovaných modelech a kresbách zase vysoký cit pro detail a přesnost. Troufám si říci, že k tomuto vede i své studenty, na které byl vždy náležitě pyšný. Kromě realizací staveb, interiérů i nábytku patří poslední kapitola i vybraným studentským pracem. Tedy budoucnosti, na které zanechal neodmyslitelnou stopu. A přijde mi skvělé, že přestože publikace mohla být výhradně věnovaná jeho počinům, čtenářovi se tak do ruky dostane přehled nadcházejících designérských hvězd. Kromě nespočtu vtipných historek a rad do života, například abych se tolik nehrbila, pro mě pan profesor Fišer je a bude otcem designu. Knihu doporučuji už jen těm, kteří knihu koupí pro její zajímavou vazbu a vzhled. Z knihovny na mě kouká elegantní černá vazba s jednoduchým, ale přesto zajímavým fontem_ nápis 50 X F. Sedí mezi Miesem a Andem. Jo, myslím, že se tam skvěle hodí

01.08.2023 5 z 5


Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Příběh mi byl blízký už jen proto, že jsem ve věku hlavních postav, chápu prostředí, v kterém se děj odehrává a problémy s tím spjaté (vysoká škola, strach o zaplacení koleje, strach jestli jsem si dobře vybrala svůj obor a zdali mě v budoucnu uživí, nebo vnímání sociálních vrstev ve vztahu k vysoké škole). Přijde mi to tedy aktuální téma. I z pohledu vztahovosti. Prostě si myslím, že si tím prochází spousta mladých lidí. Dala bych knize míň hvězd, ale dost mi pomohl v tomhle seriál, který velmi věrně kopíruje knihu. Vizuálně tedy dopomáhá vyplnit nějaká prázdná místa knihy.

25.11.2022 4 z 5


O času a vodě O času a vodě Andri Snær Magnason

Četba byla vlastně pro mě takový ~ wake up call~. Byla jsem si vědoma tíživé situace okolo naší planety a že je třeba jednat ihned, ale opravdové uvědomnění přišlo až s čísly a přirovnáními.
Osobně jsem ráda, že se kniha netočí jenom kolem faktu, ale je proložená vzpomínkami a vlastně ačkoliv je téma vody a klimatu zde silné, úspěšně mu sekundují i úvahy nad časovostí. Občas mi byly bližší. Fotografie jsou příjemným zpestřením.

Nicméně ze začátku jsem se ztrácela v isladských názvech a občas mě jejich frekventovanost otravovala. Nicméně chápu, že je pro takovou knihu stěžejní, aby byly uvedeny. :) Zajímavé a rozhodně účelné považuji to, že autor několikrát v celé knize opakuje fakta, která již jednou zazněla.

28.09.2022 4 z 5


Design Ústí Design Ústí Zdena Kolečková

Publikace zachycuje vznik univerzity a její následný vývoj. Mapuje úspěšné projekty studentů FUD UJEP, ale také dění okolo Ústí a vznik galerií. Odbornými texty přispěli například doc. Mgr. Kateřina Dytrtová, Ph.D., či PhDr. Jaroslav Polanecký, Ph.D. Knihu graficky navrhlo studio LES KANCŮ, tudíž se jedná o velmi vizuálně pěknou publikaci. Pro mě, jako pro studentku, je publikace důležitou inspirací.

27.09.2021 5 z 5


Elementálové Elementálové Michael McDowell

*SPOILERS INCLUDED*




Neměla jsem velká očekávání, ale kniha mě překvapila. Pořídila jsem si jí hlavně kvůli tomu, protože autor vypracoval scénáře k Beetlejuice a k Ukradené Vánoce Tima Burtona. Při začátku jsem myslela, že knihu odložím, tempo pomalé. Přišlo mi tedy zvláštní, jak se všichni v rodině oslovovali křestním jménem, ale možná proto je to díky tomu zajímavější. Indie byla s Lukerem jednoznačně má oblíbená dvojice. Smrt Dauphina mi přišla zbytečná...Nevykoumala jsem, jak by zásadně ovlivnilo příběh, kdyby zůstal naživu. Přišlo mi to navíc...Ale to je dost subjektivní. Nicméně tyhle žánry běžně nečtu, ale musím říci, že mě hororová literatura začala zajímat více.

27.09.2021 4 z 5