Jac20 Jac20 komentáře u knih

☰ menu

Mystika pro samouky: praktická duchovní cvičení Mystika pro samouky: praktická duchovní cvičení Milan Michael Horák

(SPOILER) Knihu jsem nedočetl. Tato představa nutnosti Boha zosobňovat, vést rozhovory a škemrat, není v souladu mého chápání Světa a přenechám ji jiným.

24.03.2021


Myslete velkoryse Myslete velkoryse David Joseph Schwartz

(SPOILER) Souhlasím, že některé myšlenky jsou pamětihodné a zaslouží si je připomínat. Ale nepřeháněl bych to s tím "chtěním".

16.02.2021 2 z 5


Mezisvět Mezisvět Neil Gaiman

Četl jsem Nikdykde, Oceán na konci uličky, Koralinu, Severskou mytologii, Stardust a ještě něco tuším. A tato je zatím daleko nejlabší ze všech. Hodně špatně se mi držela pozornost a dočíst knihu bylo vysvobozením.

06.01.2021 2 z 5


Sedm zlatých obláčků Sedm zlatých obláčků Vojtěch Filip

Kniha to myslí dobře. Je krátká. Vlastně to i dobře říká, ale když knihu minete, tak se vůbec nic nestane. Pokud se chceme zamyslet na významem víry, asi více odpoví tolik diskutovaná Postel, hospoda, kostel.

28.04.2020 1 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Kniha se četla dobře. Není to nuda. Ale vadí mi častování slovními přirovnáními, kterých je v knize prostě moc. Jako člověk, který tráví v lese hodně času, často sám a přes noc, jsem měl asi větší očekávání. Krásně rozjetý příběh je poměrně nevyužitý. Nechci spoilovat, ale když se některé souvislosti dozvíte dále v knize, tak celkový dojem spadne. A to dost. Až jsem si říkal, zda to mám dočítat. Ale rozhodně jsem některé části knihy ocenil a líbily se mi.

14.04.2020 2 z 5


Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Báječná kniha, která nabízí jiný pohled na svět. Někdy až zbytečně roztáčí kolečka naší fantazie a činí ze sebe, možná i záměrně, neuvěřitelný příběh. To je podle mě škoda. Ale když už se do knihy začteme a odpustíme jí to, tak o ní a jejím významu v životě budeme přemýšlet.
Nečekejme, že budeme mít všichni trpělivého Sokrata, který nás povede vždy za ručičku.

27.03.2020 3 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

I bez této knihy jsme všichni vybízeni neustále, abychom byli více žádostiví. Abychom chtěli, snili, toužili, naplňovali tyto vzniklé potřeby. Protože smyslem života je \"být šťastní\", žít \"osobní příběh\". Asi to všichni chceme slyšet někdy.

I tak krátká kniha je překvapivě zdlouhavá. Čte se dobře, ale točí se na pětikoruně dokola. Zbytečná palba \"mouder\", která.. to slovo asi ještě nevymysleli. :D Je to jako číst knihu s názvem: \"Někdy musíš prohrát, aby jsi mohl zvítězit\".

„Duše světa se živí štěstím lidí. Anebo naopak neštěstím, závistí, žárlivostí. Splnit svůj Osobní příběh je jedinou povinností člověka. Vše je jedno. A když něco chceš, celý Vesmír se spojí, abys své přání uskutečnil.“ - Co to jako sakra je..

Některé věci si protiřečí.
Vyberu například: Alchymista říká, že se umí proměnit ve vítr. Když Santiago s tím samým osloví Vítr, ten se diví, že by měl umět něco jako proměnit člověka ve vítr. Takže to Alchymista dělá jinak? Třeba za pomoci vody? :D

Teď budu čekat, jestli mi dojde, proč je někdy kniha zmiňována jako duchovní, či filozofická.

03.01.2020 1 z 5


Milostná magie Milostná magie Petra Neomillnerová

Tuto knížku jsem si koupil v elektronické podobě omylem.
Prostě najednou byla zaplacená v kupě jiných. :D
Ač jako muž, jal jsem se ji přečíst. Nejsem zklamán. A určitě ji doporučuji jako milé čtení při hloubání o síle lásky.

16.11.2019 3 z 5


Příroda a lidská duše Příroda a lidská duše Bill Plotkin

Knihu jsem si ke čtení vybral skoro až náhodou. Proto nebylo překvapení, že prvních několik stran.. možná i stovku jsem stále pochyboval, zda je to kniha pro mě přínosná. Ale rázem jsem pak začal chápat souvislosti a najednou jsem se v knize přesně dostal do části, která jakoby byla určena pro mě. A toto stejně jako přišlo, tak i odešlo v dalších částech knihy zaměřených na pozdější věk člověka. Každopádně zůstane jako jedna z důležitějších v mé knihovně a rozhodně je to kniha, kterou je třeba otevřít znovu a znovu.

26.10.2019 4 z 5


Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Čtenářsky velice přístupné a snadné pojetí východní filozofie. Ale jestli někdy v životě ještě uslyším slovní spojení \"mudrci ze Sivany\", tak asi někoho uškrtím. Pojetí knihy je poněkud nešťastné. Asi se dá doporučit pro člověka, který začíná přemýšlet o duchovním životě. Ale když tuto knihu minete, o nic nepřijdete.

26.10.2019 2 z 5