hv3zdopravce hv3zdopravce komentáře u knih

☰ menu

Žárlivka Žárlivka Lenka Pastorčáková

Tak dlouho mě Lenka od své prvotiny mírně odrazovala, až jsem se rozhodl si ji přečíst. Mylně jsem se domníval, že jde o romantický příběh - v tomto případě to tak ale opravdu není. Jedná se o pohlcující ponor do jedné porouchané duše. Už Kandidáta jsem nazýval frenetickým románem, a Žárlivka mi potvrdila, že se rozhodně nejednalo o náhodu - ale zcela čitelný autorský styl založený na neustálém těkání a víření hladiny. Tak trochu Třeštíková na steroidech. Román pádí dopředu, myšlenkové pochody střídají (opět!) skvělé dialogy a celé to má příchuť hodně depresivní grotesky, jejíž vyústění ve vás smích rozhodně nevyvolá.

29.02.2024 5 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Tohle potřebovalo čas. Bardugo totiž hodí čtenáře rovnou doprostřed semestru, zahrne ho všemožným názvoslovím a spolky, z nichž každý má svou specifickou magii. Postupně ale rozkrývá karty a vy se v ději začínáte víc a víc orientovat. Čímž se neodvratně dostáváte pod kůži i jednotlivým postavám. Přibližně za půlkou jste zaháčkovaní tak, že už knížku jenom stěží odložíte. A poslední věta je přímo ukázkovým příkladem cliffhangeru, který vaše srdce rozpumpuje až k hranici arytmie. Takhle se to dělá.

26.02.2024 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Útlá knížečka, kterou jsem před čtvrtstoletím získal v jedné literární soutěži. Sáhl jsem po ní až teď. Některé knihy ale asi mají být přečteny v ten správný čas. Remarquova odysea od zákopů první světové války až po lazaret není velká formátem, ale obsahem přímo obří. Bez patosu, ale i tak vám dokáže vehnat slzy do očí. Neskutečně silná, drsně poetická a pokládající ty správné otázky, které nezestárly ani po sto letech. Zkrátka majstrštyk, který tu s námi bude už navždy.

16.02.2024 5 z 5


Kandidát Kandidát Lenka Pastorčáková

Začínáme pozvolna, ale v okamžiku, kdy se Dominika stává mluvčí prezidentské kampaně, vnitřní neklid románu tak zintenzivní, že se na vás přilepí a do konce už ho nesetřesete. Řízně vypointovaný dialog střídá ještě vypilovanější dialog, katastrofa střídá katastrofu, a do toho se hlavní hrdinka snaží zůstat při smyslech a pochytat střepy svého stávajícího života. Doslova frenetický román, po jehož dočtení si oddychnete. Že už to máte za sebou. A zároveň jste moc rádi, že jste to absolvovali. A pokud se tento dvojaký pocit podaří autorovi navodit, nezbývá, než mu pogratulovat, že vás takhle složil na lopatky. Vážně, je to pecka.

04.01.2023 5 z 5


Zlá krev Zlá krev John Carreyrou

Fascinující kniha o jednom z největších podvodů novodobé americké historie. Vzal jsem to pěkně postupně: nejdřív jsem si pustil Hulu sérii The Dropout, pak dokument od Alexe Gibneyho "The Inventor" a nakonec právě tuto knihu. A nutno říct, že to nejlepší jsem si nechal nakonec. Carreyrou vás zaháčkuje už od první stránky a nepustí, dokud knihu (nedobrovolně) nezavřete. Troufám si říct, že takhle má vypadat špičková žurnalistika - spousta informací, dat, ale v naprosto strhujícím podání.

25.10.2022 5 z 5


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Už první odstavce vás zaháčkují a nepustí. Lukášovi Bočkovi se podařilo napsat příběh o rozkrývání rodinného tajemství jako detektivku (lze z toho cítit láska k různým žánrům), která je navíc vyprávěna rytmickým jazykem, jenž ani na chvíli nenudí (někdy jsem hlasy postav slyšel ve vlastní hlavě). Ke konci jsem možná získal falešný pocit, že přijde ještě jeden finální zvrat, ale nakonec to přikládám tvůrčímu záměru nechat čtenáře ještě chvíli v nejistotě. Skvělá prvotina, čtivá a moderní.

20.09.2022 5 z 5