Žárlivka

Žárlivka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405134/mid_zarlivka-h60-405134.png 4 150 59

Renáta chorobně žárlí. Zvítězit nad obsesemi, které ovládají celý její život, ale nedokáže. Když už si myslí, že se ocitla na dně, uslyší píseň zahranou na piano jejím tátou, nazpívanou neznámou ženou. Proč jí ten hlas způsobuje taková muka, stejně jako mámě? Renáta se konečně dozvídá, jaké drama se událo mezi rodiči před více než dvaceti lety i jak to souvisí s tím, co sama prožívá a jak se chová. Její vlastní drama teprve začíná.... celý text

Přidat komentář

hv3zdopravce
29.02.2024 5 z 5

Tak dlouho mě Lenka od své prvotiny mírně odrazovala, až jsem se rozhodl si ji přečíst. Mylně jsem se domníval, že jde o romantický příběh - v tomto případě to tak ale opravdu není. Jedná se o pohlcující ponor do jedné porouchané duše. Už Kandidáta jsem nazýval frenetickým románem, a Žárlivka mi potvrdila, že se rozhodně nejednalo o náhodu - ale zcela čitelný autorský styl založený na neustálém těkání a víření hladiny. Tak trochu Třeštíková na steroidech. Román pádí dopředu, myšlenkové pochody střídají (opět!) skvělé dialogy a celé to má příchuť hodně depresivní grotesky, jejíž vyústění ve vás smích rozhodně nevyvolá.

Lisa_Fox
14.01.2024 5 z 5

Velmi čtivý, smutný a reálný příběh. Tato kniha ve mně vyvolala spoustu emocí. Hlavních postav mi bylo líto, soucítila jsem s jejich trápením, pocity bezmoci a nejistoty, ale musím uznat, že sem tam mě taky iritovaly. Bylo pro mě taky zajímavé ponořit se do mysli, pocitů a tělesných reakcí chorobné žárlivky. Popisy byly velmi kvalitně zpracované, byly podrobné a výstižné. Velmi rychle jsem se nechala vtáhnout do odehrávajícího se děje a knihu jsem měla přečtenou za necelé dva dny. Konečně víc rozumím tomu peklu, ve kterém takoví lidé někdy setrvávají. A taky více rozumím utrpení jejich polovíček. Děkuji autorce za velmi pečlivě napsané a zpracované dílo!


Ivana11
31.05.2023 5 z 5

Velmi zajímavé, čtivé.

Zedus
13.02.2023 5 z 5

Žárlivka byla moje první knížka, kterou jsem kdy v životě přečetl, když nepočítám "komiksy" a návody jak opravit motor. Příběh tak silný, že jsem si musel dát na chvíli pauzu od všeho a jen zadumaně hledět do okna. Příběh ženy, kterou trápí to co si asi nikdo z nás nedovede představit (chronická žárlivost), do posledních stran jsem měl chuť Renátu obejmout, protože ač jsem viděl co dělá bylo mě ji líto, cítil jsem její bolest, tu beznaděj, prostě jsem ji chtěl mít v náruči a říct ji "všechno bude dobré, já Ti pomůžu". S lepší knihou jsem začít nemohl, děkuji za ní.

Dela111
12.02.2023 5 z 5

Žárlivka je výborný román o chorobné žárlivosti a námět je tady zpracovaný skutečně dokonale. Život s chorobně žárlivým člověkem je peklo a to pro obě strany. Je to takový začarovaný kruh nikdy nekončícího podezírání a hromady otázek, na které neexistuje správná odpověď a žárlivci potřebují spoustu odpovědí.
Žárlivka obsahuje velmi čtivě napsaný příběh Renáty a Davida, jejichž život ničí chorobná žárlivost. Je popsaný průběh vztahu od začátku přes kolotoč podezíravosti, obviňování a zpovídání až k vygradovanému konci.
V této knize je problematika chorobné žárlivosti zpracována z té méně časté strany a to z pohledu žárlivce a poskytuje dokonalý vhled do jeho myšlení. I kdyby autorka měla nějakou osobní zkušenost se žárlivostí, k napsání této knihy musela nepochybně nastudovat i dost odborné literatury.
Ačkoli všichni žárlivce odsuzujeme a odborná doporučení zní jasně - pryč od nich, dokud je čas, ani oni to nemají jednoduché. Chorobná žárlivost je nemoc, která je téměř neléčitelná. V této knize je problematika bravurně zpracována do příběhu se svižným čtivým dějem, doporučuji.

Babkabylinkarka
09.01.2023 4 z 5

Velmi zajímavá sonda do nitra žárlivce. Vůbec by mě nenapadlo o tom přemýšlet z tohoto úhlu pohledu. Díky za rozšíření obzorů.

MedvidekS
08.01.2023 5 z 5

Skvěle napsaná knížka, kde je téma žárlivost v hlavní roli.

Nina...
28.12.2022 4 z 5

Než jsem knihu přečetla netušila jsem co takový chorobný žárlivec prožívá. Pomohla mi mnohé pochopit. Na začátku knihy mi vadilo, že se stále opakují pocity hlavní hrdinky Renáty, ale zřejmě to mělo v knize a příběhu své místo k lepšímu pochopení co prožívá.
Každopádně zajímavý příběh.

kiraa
06.07.2022 5 z 5

Páni, velký překvápko. Ani jsem neměla takový očekávání. Příběh Renáty nebo-li Tulipánka byl chvílemi až zdrcující. Nesnášela jsem ji, nechápala a vzápětí bych nad ní brečela. Její chorobný úsudky, hysterie, podezíravost a dokola opakující se výslechy byly pro mě nepochopitelný. Nekonečný sliby, že už nikdy víc, mi připomínaly feťáka, kterej taky jen dokola žvaní o poslední dávce. Chorobná žárlivost z Renáty doslova vysávala život jako pijavice. Konec neskutečně vygradoval a já ještě tak deset minut koukala jako vosel :)

Katerina015
11.06.2022 4 z 5

Zajimave tema o zarlivosti. Doporucuji, velmi dobre se cetli

SuMo55
15.05.2022 5 z 5

Skvěle napsané, napínavý děj. Přečteno jedním dechem :-)

Filajs
15.05.2022 5 z 5

Přečetla jsem jí za jeden den, perfektně napsané. Z děje mě mrazí a uvědomuji si, jaké mám štěstí. Těším se na další knihy od Lenky.

m.valova
09.05.2022 5 z 5

Zajímavé téma,smutný příběh,hlavní hrdinka má spoustu problémů sama se sebou i když kdyby nebylo žárlivosti mohla by si podle mě žít jako v pohádce.Hold žárlivost je nemoc a té neporučíš,ale určitě mohla postupovat jinak.Četlo se mi to velice dobře i když veselo mi z toho všeho nebylo a moc bych chtěla happy end..

Adney
12.02.2022 5 z 5

Nedokázala jsem knihu ani odložit. Děj odsýpal, napínavý příběh, občas pár slz.. Jedna z lepších knih, které jsem poslední dobou četla.

Ethell
04.12.2021 5 z 5

Kniha napínavá, přečetla jsem jedním dechem. Nedokážu si představit, jak těžce se musí s takovou nemocí žít.

Rosana
03.12.2021 5 z 5

Skvělá knížka, dobře se četla, nešla odložit. Za mě byla hlavní hrdinka, s prominutím, šílená kr**a a hysterka. Holt psychicky nemocný a tudíž nevyzpytatelný člověk, takže se ani nedivím tomu závěru. Tito lidé by se měli fakt léčit.

knihovna1
18.10.2021 5 z 5

Kniha je velmi dobře napsaná. Obraz žárlivé ženy, kterou lituji. Potřebuje stále jistotu, že je vše v pořádku. Nemůže za své trápení jen ona. Kniha může posloužit pro někoho návod, jak se nechovat. Doporučuji všem, která žárlivost trápí.

Karoli_D
14.07.2021 4 z 5

poutavé čtení, napínavý děj, dobře napsaná příšerná (nemocná) hlavní hrdinka.

Aiden888
23.04.2021 5 z 5

Od knížky jsem se nedokázala odtrhnout. Klobouk dolů, jak čtivě je to psané. Člověk se nenudí ani chvilku, děj je svižný a pochopitelný. Žádné přehnané flashbacky, babrání v emocích a sáhodlouhé popisy nesmyslných detailů. Být to film, s radostí se podívám. Cením úžasně vykreslenou hlavní hrdinku. Čtenář má pocit, že všechno prožívá s ní - v záchvatech žárlivosti ji můžete litovat, ale spíš budete mít chuť jí dát facku, a to i přesto, že za to vlastně nemůže. Bude vám sympatická i nesympatická. Když jí bude zle, budete to prožívat s ní. Perfektní práce.

i.stefany
16.04.2021 4 z 5

Lenku Pastorčákovou si pamatuji ještě jako televizní reportérku, proto jsem byla překvapená, že se dala do psaní knihy. Musím ale říci, že se jí velice dobře podařilo popsat pohnutou psychiku a stav mysli ženy, která trpí chorobnou žárlivostí. Přemýšlím, kde čerpala inspiraci, protože to bylo tak věrohodné popsané, že to prostě jen tak nevymyslíte... Na prvotinu velmi povedené a čtivé.