Holoubek Holoubek komentáře u knih

☰ menu

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Autor píše velice srozumitelným jazykem. Pro mne je však scénář této knihy téměř nepřijatelný. Podrobný popis násilí na ženách, transformace pohlaví, neustálý strach hlavní postavy o své děti, jsou vyhrocené atributy žití, tolik odlišné od skutečného života. Mám až pocit, že autor si tyto atributy vybral záměrně, aby šokoval čtenáře a tak přitáhl jeho pozornost. Je mi 66 let, mým koníčkem je světová literatura a toto je první kniha, která mne natolik vyvedla z míry, že jsem dokonce dostal strach o svého syna, putujícího po Americe.

29.04.2019


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Dostojevskij opět nezklamal. Jednotlivé postavy jsou velice podrobně vykresleny, takže čtenář má pocit, že se ho Dostojevský do příběhu až nebezpečně zatahuje. Při zavření knihy se člověk těžko dostává zpět do skutečného života. Trochu s nadsázkou jako droga. Pouze jedna věc je mi těžká, a to používání ruských jmen postav v různých tvarech. Pro mne by bylo vhodné, aby překladatel mohl používat jeden tvar jména, pokud to je možné.

30.01.2019


Velká iluze Velká iluze Mika Waltari

Tuto knihu jsem četl jako asi 6. knihu tohoto autora. Rozhodně mne nezklamala, Waltariho literární jazyk je i v této jeho prvotině vytříbený. Čtenáři nechává Waltari prostor pro vlastní představitost. Už tato kniha nastavuje možnost čtenáři nahlédnout do duše autora, do jeho problémů s naplněním citového života a pocitem osamělosti, která ho provází i v další tvorbě.
Vyjadřovací literární forma Waltariho je už v této jeho prvotině úžasná.

12.01.2019


Americký sen Americký sen Norman Mailer

Kniha Americký sen je první knihou Normana Mailera, kterou jsem četl. Byl jsem příjemně překvapen živostí postav, velmi podrobnou psychoanalýzou vztahů, která nám je nabízena mužským pohledem autora. Některé naturalistické popisy sexuálních vztahů a vyhrocených dialogů mezi mužem a ženou, rozhodně nejsou na škodu a dávají knize živou opravdovost, pro kterou si Mailera velice cením. Kniha je určena pro dospělé čtenáře především muže, kteří mají vztahy odžité a mohou tedy s autorem názorově polemizovat.

17.01.2018


Obora Obora Norman Mailer

Mailerovu Oboru jsem četl po jeho románu Americký sen. Obora tematicky navazuje na tento román, ale musel jsem se ozbrojit trpělivostí, než jsem dospěl k plnému rozvinutí děje. Teprve po přečtení celé knihy jsem opět nabyl obdivu k autorovi. Touto knihou mi Mailer předal velmi podrobný popis nesnadného života lidí pracujících ve filmovém průmyslu, kde jenom snad peníze nejsou problémem. Scénář knihy nás zavede do velmi složitých společenských poměrů filmového světa, kde za cenu vysněného úspěchu je často nutné obětovat osobní štěstí. Po přečtení knihy jsem měl velice dobrý pocit, že my, kteří žijeme prostší život, to máme snazší. A za toto poznání musím autorovi poděkovat.

16.01.2018


Skřeti z podsvětí Skřeti z podsvětí Theun de Vries

Hodnota tohoto autora je především jeho krásný literární jazyk, velice živě nám nabízí popis už dávné doby, kdy inkvizice kontrolovala veškerý veřejný život a sahala až k absolutní moci ve společnosti. S pokorou držím už přečtenou knihu, která mi dala ve zkratce nahlédnout do života tehdejší společnosti a především do poměrů ve výtvarném umění koncem 17. století. Kniha nám názorně předkládá společenská pravidla života města i ve vyhrocených časech např. při velkém požáru města. Tato doba, svázaná inkvizičními procesy, byla podhoubím vzniku tajných sekt, které se snažily zbourat nastolený společenský řád a nastolit nový. Byli to právě Adamité, kteří ovlivňují hlavní postavu a přinášejí čtenáři tajemné očekávání rozuzlení příběhu. Velkou hodnotou knihy jsou detailně popisované osobní vztahy postav, které tvoří celý příběh i s jeho poněkud, pro někoho, naivním koncem.
Od žádné knihy nelze očekávat všechna nej, ale vždy najdu v každé knize něco, co obdivuji a čím jsem nadšen. A tato kniha mi toho dala nemálo.

22.12.2017


Ženojed Ženojed Theun de Vries

Knihu jsem četl s velkým zájmem a nadšením. Autor disponuje všemi přednostmi, které jsou třeba k napsání knihy, životopisu dvou tak odlišných postav Maupassanta
a Marie. Přednostmi knihy jsou hlavně živé dialogy a podrobné popisy doby a místa života hlavních postav. Dle mého názoru je zde velice dobře popsán mužsky a ženský princip, respektive odlišný přístup k životu nadaného muže a nadané ženy. Vřele doporučuji těm čtenářům, kteří hledají plný život v postavě Maupassanta a současně se snaží poznávat Francii jeho doby.
Autora si velice cením.

18.12.2017


Tajný deník Hendrika Groena Tajný deník Hendrika Groena Hendrik Groen

Knihu jsem dostal jako dárek k 65. narozeninám, to znamená v období, které předchází závěrečné životní fázi, popisované v této knize. Kniha mne oslovila nejen obsahem, ale hlavně formou literárního sdělení. Autor v deníku obdivuhodně udržel přiměřený rozsah kapitol, často zakončených vtipným sarkazmem. Dává čtenáři možnost nahlédnout do nelehkého období přicházejícího konce lidského života se všemi jeho těžkostmi, ale také i radostmi. Těmi radostmi jsou je především opravdová přátelství několika obyvatel domova pro seniory, kteří se snaží do poslední chvíle si udržet optimismus v tomto, pro ně, nelehkém životním období. Knize nechybí také romantika a to láskyplný vztah autora k ženě, která s ním sdílí domov pro seniory a také jeho lásku opětuje. Je krásné, jak nám autor umožňuje nahlédnout, použitím prostých slov a vět, do vztahu mezi ženou a mužem na sklonku života.
Knihu doporučuji především čtenářům, které popisovaná životní situace v blízké budoucnosti čeká, nebo ji už prožívají.

18.12.2017


Purpurová země Purpurová země W. H. Hudson

Pro mne neobyčejná kniha plná romantiky, exotiky a napětí. Autor nadherně ukazuje, jak lze prirozeně popsat doteky lásky k ženám, se kterými se cestovatel v knize setkává. Je to kniha plná života, ale i zamyšlení, kam ve vývoji společnosti směřujeme. Vřele doporučuji tuto knihu přečíst.

28.07.2017