GingerOne GingerOne komentáře u knih

☰ menu

Všichni ptáci na nebi Všichni ptáci na nebi Charlie Jane Anders

Přesto, že se kniha netváří jako typický YA a hrdinové jsou část děje už dospělí, i když stále velmi mladí, přijde mi, že ze stínu tohoto žánru bohužel nijak nevystoupila. Námět byl relativně zajímavý, sci-fi i některou výběrovou fantasy mám docela ráda, ale všechno to bylo nějak divně namíchané a celé hrozně neuvěřitelné, od chování postav, jejich osudovosti jak pro lidstvo, tak jeden pro druhého až po svět, kde se všechno odehrávalo a lidi v něm... Kniha pro mne nebyla nepochopitelná, ale se zmateností trochu souhlasím, bylo to dost bez ladu a skladu naskládané vedle sebe, různé epizodky, které se sice na konci tak nějak propojily, ale moc to nefungovalo. Ani jednomu z hrdinů jsem nijak nefandila a nestali se mými oblíbenci, i když asi měli být sympatičtí. A to já v knize většinou potřebuju.

18.11.2017 2 z 5


Evangelium ohně Evangelium ohně Michel Faber

Po Knize zvláštních nových věcí, která se mi velmi líbila, pro mne byla tahle kniha zklamáním, naštěstí se dá přečíst velmi rychle, protože je dost krátká. Ale nemůžu říct, že by mě něčím zaujala, spíš to byla docela nuda a konec vlastně taky takový nijaký.

18.11.2017 2 z 5


Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Kniha se velmi dobře čte, hlavní hrdina je sympatický, jazykové zpracování je také kvalitní. Téma je zajímavé, já sama jsem pravidelný čtenář sci-fi, takže mi je kniha blízká. Čtení místy (často) v člověku zanechává takový znepokojivý pocit, což ale považuji za pozitivní. Konec bych si představovala o chlup jinak, ale uznávám, že je celé to chování ústředních postav takové lidsky uvěřitelné.

21.08.2017 5 z 5


Temnější tvář magie Temnější tvář magie Victoria Schwab

Zaujalo mě, že je autorka moje "vrstevnice" a že jsem knihu často vídala někde vystavenou ve výlohách. Chtěla jsem zkusit, jaká bude, i když žánr fantasy obvykle moc nečtu. Byla jsem velmi příjemně překvapená. Nepatří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy četla, ale přesto ji musím hodnotit vysoce. Děj mě bavil, byl dostatečně napínavý po celou dobu, byl přehledný a pochopitelný, ale ne triviální. Lila mě sice trošku rozčilovala, ale Kell to naštěstí docela vyvážil. Množství krve i násilí bylo poměrně velké, ale kupodivu mě nijak neznepokojovalo, jak bych čekala, myslím, že to autorka prostě umí dobře podat. Na to, že nemívám důvěru v ženské spisovatelky, jejichž styl příběhů napříč žánry mě obvykle moc nebaví (s výjimkou romancí, tam to je žádoucí), tak tady jsem tu "ženskou ruku" během čtení rušivě nevnímala, což taky beru jako plus.

16.06.2017 5 z 5


Všemi dary obdarovaná Všemi dary obdarovaná M.R. Carey (p)

Na základě recenzí tady i jinde jsem po knize sáhla a čekala jsem vlastně něco trochu jiného, než jsem dostala. Příběh byl čtivý, ale nijak zvlášť mě nepohltil, žádného hrdinu jsem si nedokázala tak úplně oblíbit a námět mi připadal místy prostě dávno vyčerpaný. Bohužel ani konec pro mě nebyl překvapivý, protože jsem ho uhodla hned na začátku knihy. Není to poprvé, co jsem se setkala s příběhem s podobným rozuzlením (knihy, filmy, seriály), takže mi to připadalo přirozené. Nakonec mě vlastně nic moc nepopohánělo knihu číst, ale dočetla jsem a na odreagování asi dobré, ale mně nic nového nepřinesla a brzy na ni zapomenu.

03.03.2017 2 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Po třech knihách Metro, jimž jsem tak úplně nepropadala, jsem náhodou narazila na Budoucnost a rozhodla se ji vyzkoušet a rozhodně toho nelituji. Narozdíl od některých hodnocení mi na knize vlastně nevadily ani pasáže, které mají být nepodstatné, nudné nebo zdlouhavé, takových jsem si ani nevšimla. Svět Evropy v době nesmrtelnosti mě naprosto pohltil, surovost, se kterou je čtenář nucen se vyrovnat, byla chvílemi opravdu znepokojivá a můj pocit při čtení knihy se skládal z kombinace úžasu nad celým tím smyšleným světem, znechucení nad jeho zvráceností a intenzivního pocitu strachu z toho, že pro tuhle knihu nemůže existovat pozitivní rozuzlení. A navíc se k tomu přidalo mrazení z toho, že jsem si uměla představit, že lidé jsou klidně schopni se přesně do takové společenské situace popsané v knize vyvinout a takhle smýšlet o druhých a chovat se tak. A jenom doufám, že nakonec skončíme jinak, než v téhle "Budoucnosti". Knihu bych doporučila všem, kdo mají rádi dystopické příběhy a kdo přemýšlí o tom, jak by bylo skvělé, kdyby se prostě vymyslel lék na všechny choroby a lidé by přestali stárnout. Myslím, že nakonec zjistíme, že by vůbec nebylo.
(Jinak si myslím, že obecně by si kniha zasloužila možná ještě jednu korekturu, občas mě překlepy a chyby v textu rušily. Ale u série Metra to bylo o dost horší.)

21.02.2017 5 z 5