furba furba komentáře u knih

☰ menu

Po proudu Dyje - Krajem vína a slavné historie Po proudu Dyje - Krajem vína a slavné historie Jan Bauer

Z knihy jsem se dozvěděl spoustu pro mě nových a zajímavých informací. Přijde mi ale, že se kniha zabývá mnohem více dějinami celého našeho území než událostem vztahujícím se výhradně k dané oblasti, takže o některých místech jsem se toho dozvěděl poměrně málo a informace jsem si musel doplnit z jiných zdrojů.

27.08.2015 5 z 5


Magoři Magoři Dave Barry

Výborná humoristická kniha, u které jsem několikrát vyprskl smíchy. Intelektuálně není příliš na výši, ale to se u podobné knihy ani moc neočekává. Hlavní je, že dokáže zlepšit náladu, a to opravdu dokonale. Děj knihy rychle plyne, takže jsem se při jejím čtení opravdu nenudil.

27.08.2015 5 z 5


Římanka Římanka Alberto Moravia (p)

Pokud by autor knihu poněkud zestručnil, nebyla by zas tak špatná. Nekonečné úvahy hlavní hrdinky mě celkem nudily a pořád dokola se opakovalo to samé jak kafemlejnek. Autor vyobrazil hlavní hrdinku opravdu dobře, jen některé její úvahy byly nadmíru sofistikované, jaké by bylo možné očekávat u nějakého filozofa, ale ne u tak prosté a naivní dívky. Od knihy jsem očekával také více vykreslení prostředí tehdejšího Říma, čehož jsem se příliš nedočkal.

27.08.2015 3 z 5


Cukrový klaun Cukrový klaun Martin Sichinger

Knížka se mi celkem špatně četla, možná kvůli neustálým lyrickým přirovnáním. Několik myšlenek mi v knížce přišlo nakousnutých a nedokončených. Občas jsem měl dojem, že je kniha psána cizím jazykem. Co chvíli jsem se musel ve čtení vracet, neboť mi nedocházelo, co jsem právě přečetl. Na začátku nových odstavců autor často neuvedl, o kom je zrovna řeč, takže bylo třeba si to domýšlet nebo počkat stránku či dvě, až to bude zmíněno. Řekl bych, že jsem se nad čtením této knihy zapotil víc než nad Jiráskem. Rozhodně se nejedná o odpočinkovou četbu. Po 150 stránkách už jsem to chtěl vzdát, ale jsem rád, že jsem to neudělal. Posledních zhruba 50 stran se již celkem dalo číst a spojily se tam roztříštěné příběhy z předchozích stran. Po dvou měsících jsem tuto nepříliš silnou knihu dočetl, sláva. Samotný děj a námět knihy nebyl špatný. Pokud by ji autor napsal bez uvedených nedostatků, byla by to výborná kniha. Takto mi mohla spousta zajímavých momentů utéci. Možná časem ještě zkusím od autora přečíst jinou knihu, mám rád knihy ze šumavského prostředí, ale nejdřív si musím přečíst pár knih, které se budou číst snadněji, abych na to "načerpal sílu".

27.03.2015 3 z 5